Predsednik Srbije Boris Tadić, nakon državničkog dela posete BiH, prošetao je juče popodne gradom u kome je rođen – Sarajevom, od Baščaršije do hotela „Evropa“. Tadić je tokom šetnje pozdravljao Sarajlije koje su radoznalošću reagovale na njegovu pojavu, i na Baščaršiji, svratio u jednu kujundžijsku radnju. U bašti hotela „Evropa“ (izgrađenog 1882, zatvorenog za vreme ratova i obnovljenog pre tri godine) ćaskao je uz makijato sa sarajevskim pevačima Dinom Merlinom i Halidom Bešlićem i fudbalskim stručnjakom Ivicom Osimom.

Popularni pevači i čuveni trener, nekadašnji selektor jugoslovenske reprezentacije, rado su prihvatili Tadićev poziv na popodnevnu kafu. Posle srdačnih pozdrava oni su opušteno ćaskali u „Evropi“, koja je iz predratnog vremena poznata kao okupljalište poznatih sarajevskih „gradskih faca“. Tadić je prethodno posetio i stan u kojem je njegova porodica živela kad je rođen, u Sarajevu, ali je, po sopstvenoj želji, to učinio bez kamera.

Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i svake druge zemlje članice UN i nikada neće preći „crvenu liniju“ mešanja u unutrašnje stvari susednih, suverenih država, istakao je Tadić nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Tadić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali da ne polaže pravo na mešanje u unutrašnje stvari BiH.

On je ukazao da Beograd ima specijalne i posebne odnose s Republikom Srpskom, kao i da želi da ima takve odnose i s Federacijom BiH.

Tadić je izrazio nadu da će uskoro biti uhapšen i poslednji haški begunac Goran Hadžić, „a isto tako očekujem i da će druge zemlje Zapadnog Balkana omogućiti da se sprovede proces u slučajevima gde postoji sumnja da su izvršeni ratni zločini“.

Srpski predsednik je istakao da je ponosan zbog toga što vodi politiku regionalne saradnje, bilo da zato navijači na stadionima prizivaju njegovu smrt, bilo da ga osuđuju pojedini intelektualci. Na pitanje novinara da prokomentariše optužbe da je „izdajnik“, Tadić je odgovorio da bi voleo kada bi „na kraju njegovog posla“ svi govorili da je izdajnik, a da svi – i Srbi i Bošnjaci i Hrvati – žive bolje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je sastanak u Sarajevu bio prilika da se razmene mišljenja o pitanjima ključnim za obe zemlje. „BiH i Srbija povezane su granicom, narodima, jezikom i mnogim drugim stvarima“, istakao je Radmanović, koji je srpski član u najvišem telu BiH.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o putu dve zemlje ka EU, u čemu trenutno Srbija prednjači. Radmanović je naveo da je razgovarano i o pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje, kao što je granica, ali i o temama pokrenutim u Karađorđevu 26. aprila, o kojima će biti reči na „narednom sastanku u Hrvatskoj za desetak dana“.

Tadića su na sarajevskom aerodromu, juče oko 10 sati, dočekali ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, srpski ambasador u BiH Ninoslav Stojadinović, bosanski ambasador u Srbiji Boris Arnaut i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Tokom svečanog dočeka na aerodromskoj pisti bio je postrojen počasni vod Oružanih snaga BiH. Nakon toga, Radmanović, Izetbegović i Komšić dočekali su predsednika Srbije ispred zgrade „Konaka“, uz najviše državničke i vojne počasti – intoniranje himni dveju država i smotru garde.

Nakon susreta Tadića i članova Predsedništva, održan je sastanak državnih delegacija Srbije i BiH na kojem je pokrenuto pitanje osude svih onih koji su učestvovali u ratnim zločinima. Tadić se tokom dana sastao i s predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i s generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Hidom Biščevićem.

Uveče je Tadiću uručen orden Evropskog pokreta u BiH za pomirenje naroda i promociju regionalnog partnerstva u procesu evropskih integracija. Orden Evropskog pokreta ove godine dobili su i predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, hrvatski predsednik Ivo Josipović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju, ocenjuje za Danas da je Tadićeva poseta veoma važna, „jer i dalje nedostaje karika u regionalnoj politici, koja bi doprinela da se prevaziđe zastoj u saradnji, nastao posebno posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova“. Kako kaže, Srbija je popravila odnose s Hrvatskom i Crnom Gorom, ali ne i s BiH, najviše zbog radikalnih stavova predsednika RS Milorada Dodika.

On ističe da se situacija promenila nakon hapšenja Ratka Mladića. Prema njegovim rečima, EU nalaže da regionalna saradnja Srbije i BiH bude bolja, „a upravo to čini nova regionalna politika Borisa Tadića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari