– Srbija ne može da se integriše u Evropsku uniju ako ne prizna nezavisnost Kosova i ne ostvari dobru saradnju s vlastima u Prištini. Moj glavni cilj je integracija u EU svih građana Zapadnog Balkana, bilo da su oni Srbi, Albanci ili bilo koje druge nacionalnosti.

Da bi se postigao taj cilj nije od pomoći gledati u prošlost, već je najvažnije gledati u budućnost. Da bi se postigao ovaj cilj, beskonačno dovođenje u pitanje nezavisnosti nikako nije od pomoći. Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna i zato mislim da je njena odgovornost da na pravi način informiše građane Srbije kako bi im postepeno postalo jasno da će zajednička budućnost i saradnja u sastavu EU biti najbolje rešenje – kaže za Danas Ulrike Lunaček, poslanica u Evropskom parlamentu i izvestilac EP za Kosovo.

U predlogu rezolucije koji ste vi podneli Evropskom parlamentu pozivaju se sve države članice EU da priznaju nezavisnost Kosova. Zašto toliko podržavate Prištinu?

– Najpre, smatram da je neophodno i od pomoći za snažnu zajedničku spoljnu politiku EU da sve države članice imaju istu poziciju. Stoga mislim da bi trebalo da nađemo zajedničku poziciju i o Kosovu. Kosovska nezavisnost je danas de fakto realnost i zato, prema mom mišljenju, nema smisla okretati se unatrag i diskutovati o ovoj realnosti iznova i iznova. Umesto toga trebalo bi gledamo napred. Moj glavni cilj je integracija u EU svih građana Zapadnog Balkana, bilo da su oni Srbi iz Srbije, kosovski Srbi, kosovski Albanci ili bilo koja druga etnička grupa. Da bi se postigao taj cilj, nije od pomoći gledati u prošlost, već je najvažnije gledati u budućnost. Ali sigurna i mirna budućnost znači iznad svega ekonomsko i socijalno blagostanje, dobru dostupnost obrazovnim institucijama i zdravstvenim službama, pravosuđe koje će biti od poverenja, dobru vladavinu, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, rodnu jednakost… Sve to može da se postigne prekograničnom saradnjom i regionalnom integracijom. Da bi se postigao ovaj cilj, beskonačno dovođenje u pitanje nezavisnosti nikako nije od pomoći. Ovo kažem kao neko ko nije bio preterano srećan načinom na koji je do nezavisnosti došlo 2007-2008, bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije.

Da li je moguće da se Srbija priključi Uniji, a da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu?

– S moje tačke gledišta – ne, nikako! EU bi trebalo da nešto nauči iz pat pozicije na Kipru, Nema smisla „integrisati“ u Uniju nerazrešene konflikte.

Da li to znači da Unija ima skriveni uslov za uključenje Srbije, a to je da na jedan ili drugi način moramo priznati kosovsku nezavisnost ako želimo u EU?

– Ne mogu da govorim u ime svih država članica, jer oko toga nema saglasnosti. Ali kada me već pitate, lično imam veoma jasan stav o tome. Bez dobre volje da ima dobru saradnju s Kosovom, Srbija ne može da bude članica EU, jer je prekogranična saradnja jedna od žila kucavica evropske ideje. Podsećam vas da Srbija još nije ni zemlja kandidat za članstvo. Ali, da budem potpuno jasna, lično bih želela da Srbija, kao i Kosovo, kao i sve druge evropske države, postane deo EU i to što je pre moguće. Zbog toga podržavam sve ove države da ispune kriterijume neophodne za članstvo. Duboko verujem da će zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi doneti i bolju budućnost Zapadnom Balkanu.

Nedavno ste izjavili da želite da vidite sve građane Kosova kao građane EU, ali srpski zvaničnici i građani Srbije žele najpre da vide Kosovo u sastavu Srbije. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

– Znam da je to zvanični stav srpske vlade, ali iz mog iskustva, koje sam stekla tokom sastanaka s ljudima iz regiona, znam i to da ne baš svi građani Srbije dele taj stav. S druge strane, ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna i zato mislim da je njena odgovornost da na pravi način informiše građane Srbije, kako bi im postepeno postalo jasno da će zajednička budućnost i saradnja u sastavu EU biti najbolje rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari