Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači obećali su nemačkoj kancelarki da će Kosovo vrlo brzo formirati specijalni sud za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova, preneli su juče beogradski mediji, navodeći da je Tači to napisao na svom Fejsbuk profilu, posle razgovora sa kancelarkom.


Tači je, kako se dodaje, naveo da će Kosovo ispuniti uslove koje je Merkelova prekjuče u Berlinu prenela Mustafi, a reč je, pored formiranja specijalnog suda, i o obavezi nastavka dijaloga sa Beogradom i o neophodnosti kompromisa.

„Nastavićemo da budemo konstruktivni i usmereni na dijalog Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, o postizanju novih sporazuma“, napisao je Tači, uz poruku „Danke Dojčland“.

Zahvalnost Nemačkoj objašnjava činjenicom da Nemačka ostaje vodeći partner Kosova.

Tači kaže i da je razgovor sa Merkelovom za njega bila čast, da je razgovor bio vrlo srdačan, kao i radni ručak, te dodao da su nemačku kancelarku uverili da će Priština vrlo brzo osnovati specijalni sud.

„Takođe smo razgovarali i o inicijativi kancelarke Merkel, takozvanom Berlinskom procesu, koji podržava približavanje zemalja Zapadnog Balkana putem ekonomskog razvoja. Tražili smo kancelarkinu podršku i u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovare i za ubrzavanje procesa učlanjenja Kosova u EU“, naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Mediji u Prištini navode da je susret između Merkelove i Tačija namerno bačen u senku sastanka kosovskog premijera Mustafe sa nemačkom kancelarkom, što je objašnjeno „nelagodom“ koju nemački zvaničnici osećaju zbog mogućih posledica izveštaja Dika Martija na dalju karijeru nekadašnjeg političkog lidera OVK.

Merkelova i Tači su razgovarali „na marginama“ berlinskih sastanaka Mustafe, a Tači je, posle razgovora, obećao Merkelovoj da će Priština ostati „konstruktivna“ u dijalogu sa Beogradom, što je jedan od tri zahteva koje je nemačka kancelarka ispostavila delegaciji Prištine.

Musa: Nema razgovora o kosovskoj imovini

Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da sa Srbijom ne može da razgovara o imovini i preduzećima na Kosovu jer su, kako tvrdi, ona kosovska. Kako je naveo, stavovi dve strane o energetici veoma su udaljeni, a dogovor o telefonskom pozivnom broju praktično je postignut. Smatra da tvrdnje da je investirala u imovinu na Kosovu Srbija treba i da argumentuje. U intervjuu za Radio Dojče vele, Mustafa kaže da je „srpska delegacija u Briselu otvorila mnogo problema vezanih za imovinu, o kojima se ne može diskutovati“. Ustavom Kosova i Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno, tvrdi Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari