Turska je tokom rata devedesetih bila na strani srpskih neprijatelja, a ni danas takav odnos nije drugačiji.

Oni nisu nikada radili u interesu Srbije i srpskog naroda, tako da mi nije jasna njihova, kako kažu, objektivnost i nepristrasnost kao nekakav garant da će biti dobri posrednici u poboljšavanju odnosa među državama našeg regiona, ističe u razgovoru za Danas Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Za državne zvaničnike Srbije, Turska je ipak poželjan partner i rado prihvataju njihovo posredovanje.

– Nije mi to jasno uopšte, moram da priznam. Turska je u posredovanju uspostavljanja navodno dobrosusedskih odnosa Srbije i BiH zastupala isključivo interese Bošnjaka. Oduvek su im davali podršku. Kako je to dobro za Srbiju, ne mogu da razumem.

Boris Tadić je bio u Sarajevu, a predstavnik Bošnjaka u Predsedništvu BiH je, prvi put nakon rata, posetio Srbiju. Turska je bila posrednik. Zar to nije napredak u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa?

– To da su uspostavljeni dobri odnosi između Srbije i BiH međusobnim posetama je čista propaganda. Propaganda je i turski doprinos tom procesu. Lično mislim da nije nakaradno to što Turska radi u interesu Bošnjaka, ali da jeste nakaradno misliti da je to u interesu Srbije. Turska je među prvima priznala Kosovo i najjače se zalaže za državnost te srpske pokrajine.

Ahmet Davutoglu je najavio mogućnost da Turska posreduje u dijalogu Beograd – Priština. Kako to ocenjujete?

– Vidite koliko je to suludo! Turska među prvima priznaje Kosovo i poziva na ukidanje navodno paralelnih institucija na severu južne srpske pokrajine. O kakvom posredništvu se može tu govoriti, osim onog koji je protivan interesima Srbije.

On čak tvrdi da je Beograd tražio njihovu pomoć…

– Ne znam ja za to. Uostalom, kako bi se to moglo ostvariti, s obzirom na to da se dijalog Beograda i Prištine odvija pod okriljem EU? Zašto bi se sada Turska mešala u sve to?!

Predsednik Tadić je javno kritikovao Vuka Jeremića zbog izjave o premijerki Hrvatske, koju je dao kod vas u Banjaluci. Kako to komentarišete?

– Boris Tadić je najmerodavnija ličnost za ocene onoga što je dobro, ili ne, kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske. Lično mislim da je Jadranka Kosor u jeku predizborne kampanje i da koristi stare teme da se udvara biračima. Zato i ne vidim ništa sporno u kritici Kosorove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari