Dobro pamtim minulu izbornu kampanju Ujedinjenih regiona Srbije, u kojoj je ta koalicija bila najveći kritičar onih s kojima će možda ponovo biti u vladi. Ne znam kome je URS zaista potreban, jer je destabilizovao svaku vladu u kojoj je učestvovao. Moje rezerve prema „regionima“ su, između ostalog, motivisane činjenicom da bi URS verovatno bio ponovo zadužen za ekonomiju, a to je sektor gde su u proteklom periodu ostvareni najkatastrofalniji rezultati – kaže za Danas Miljenko Dereta, narodni poslanik sa liste Preokreta, komentarišući navode da bi politički savez Mlađana Dinkića mogao da bude četvrti partner u vladi koju bi oformili DS, SPS i LDP.

Kako tumačite ponašanje SPS koja insistira da URS bude deo nove vlade?

– Mislim da SPS tvrdi pazar i da pokušava da obezbedi što lagodniju poziciju za sebe. Nastavak delovanja na poznatom terenu, uz ranije nadležnosti i funkcije, predstavlja pokušaj da se obezbedi situacija u kojoj opseg promena ne bi bio tako širok, za šta se Preokret snažno zalaže.

SPS tvrdi da ima problem s LDP zbog Republike Srpske. Pa, da li smatrate da je RS „nastala na genocidu“?

– Ne mogu da verujem da me to pitate, jer je cela formulacija proizvoljna definicija kojom se pojednostavljuje problem. Suština problema se ogleda u činjenici da RS i dalje kao Dan republike obeležava 9. januar, kada su svoju državu proglasili političari, uključujući Radovana Karadžića, od kojih su mnogi optuženi za ratne zločine, a ne dan kada je potpisan Dejtonski sporazum.

Da li bi koalicija na čelu sa LDP mogla da bude deo vlade koja se zalaže za jačanje odnosa sa RS i protivi se ulasku Kosova u međunarodne organizacije?

– Kao što je dobro poznato, Preokret smatra da bi snažna Bosna i Hercegovina predstavljala jedan od preduslova za jačanje regiona, a to bi podrazumevalo snažniju Republiku Srpsku, kao deo BiH. Svako ko misli drugačije radi na destabilizaciji regiona.

Kakva bi, prema vašem mišljenju, trebalo da bude politika nove vlade prema Kosovu?

– Preokret je jasno rekao da politiku prema Kosovu treba temeljno menjati, zarad boljitka svih građana Kosova, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Dakle, neophodna je normalizacija odnosa, a pitanje priznanja ili nepriznanja Kosova je vulgarizacija problema.

Pozdravljam Đilasove poruke

Kako komentarišete stav Dragana Đilasa da bi u gradskoj vladi trebalo da se nađu i predstavnici Preokreta, iako ta koalicija u Beogradu nije prešla cenzus?

– Pozdravljam takve poruke, koje govore da je interes građana i Beograda iznad stranačkih interesa. Kompetentni i stručni ljudi nesumnjivo b.i trebalo da preuzmu odgovarajuće funkcije, i voleo bih da se takva praksa prenese i na republičku vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari