Oduševljen sam što sam bio u Beogradu posle otprilike 25 godina. To dovoljno pokazuje koliko je bio težak put u prevazilaženju naših razlika i teškoća u komunikaciji i međusobnom razumevanju.

Moje prisustvo ovde je pravi rezultat dijaloga koji je vođen na visokom nivou o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a očekujemo i da se isti format sastanka održi i u Prištini, kaže za Danas Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova, komentarišući sastanak ministara Zapadnog Balkana koji je održan prošle sedmice u Beogradu.

– Pre tri godine, ova poseta je bila nezamisliva, te prisustvo ministra spoljnih poslova svedoči o suverenitetu Kosova i da se ono tretira ravnopravno u regionalnoj i međunarodnoj dimenziji, kao što je to bilo na sastanku prošle nedelje. Kao ministar inostranih poslova, zagovornik sam i promoter dijaloga kao osnovnog instrumenta ka dobrosusedskim odnosima – navodi Hodžaj.

Do kada će građani Srbije i Kosova čekati normalizaciju odnosa? Da li postoji rok koji je dat kosovskoj diplomatiji da pronađe rešenje, ili će se stalno čekati pritisak EU?

– Prvi sporazum postignut u aprilu 2013. je zaista istorijski, ali to je samo početak istorijskog procesa koji će trajati nekoliko godina. Dogovor kao takav je uveo nova pravila igre, u pogledu relaksacije političkih odnosa, iako preostaju još mnogi izazovi na tom putu, pre nego što normalizujemo odnose. Kosovo želi da nastavi dijalog sa Srbijom i u potpunosti primeni sporazume postignute u Briselu, kao i da nastavi s otvaranjem bilateralnih pitanja koja treba Kosovo i Srbija da reše u narednim godinama. Dok EU bude usmerena na svoja unutrašnja pitanja pre proširenja na ovaj region, Kosovo, Srbija i čitav region treba da budu fokusirani na konsolidaciju. Za Kosovo i Srbiju konsolidacija znači punu normalizaciju odnosa u naredne četiri godine i rešavanje svih otvorenih pitanja. Ono što je važno jeste da dijalog ne treba da traje beskrajno i bez jasnog krajnjeg cilja. Za Kosovo, cilj je postizanje pravno obavezujućeg sporazuma na kraju procesa koji znači mir i uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Srbije.

U kojoj meri će incident tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije uticati na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine?

– Obično ne komentarišem fudbalske utakmice, jer nije na političarima da komentarišu fudbal iz „političke perspektive“ i svi moramo da budemo oprezni kakve poruke šaljemo u takvim okolnostima. Događaji koji su se desili za vreme i posle utakmice su nesretni i svi moraju da nauče lekcije iz njih. Zaista, fudbalski meč između Srbije i Albanije je potvrdio potrebu za pomirenjem među našim društvima. Kao rezultat reakcija koje uglavnom dolaze iz Srbije, na primer, videli smo veoma uznemirujuće događaje, a to su spaljivanja albanskih pekara u Srbiji, prebijanje Albanaca na jugu Srbije i napade na džamije u Srbiji. Svi znamo da održavanje legitimiteta u očima sopstvenih građana često gura rukovodstva da preterano reaguju, ali kada je reč o nacionalizmu, identitetu i simbolima, važno je da političke elite budu oprezne u svojim reakcijama. Dakle, nedavni događaji pokazuju da ne bi trebalo da se koncentrišemo samo na normalizaciji političkih odnosa, već da moramo da radimo na sistematskom i efikasnom procesu pomirenja među našim društvima.

Koji je vaš stav prema ideji „velike Albanije“?

– Verujem da Albanci, kao i svi ostali narodi u regionu imaju jednu težnju, a to je da žive u pravednom, poštenom i bogatijem okruženju kako na domaćem tako i na regionalnom nivou. To je želja koja prelazi državne granice, na kojoj lideri u regionu rade kako bi naše zemlje približili EU. Kosovo je nezavisna, multietnička i sekularna država i što pre Srbija prizna Kosovo, biće manje polemike i diskusije o osetljivim pitanjima koja su odjek iz prošlosti.

Neki zvaničnici u Srbiji insistiraju na tome da se Albanija izvini. Mislite li da bi trebalo?

– Mislim da su srpski političari, mediji, i drugi subjekti radili proaktivno na odbrani okrivljujući drona i našu reakciju za glavni uzrok nevolja tokom utakmice. Svako ko kritički ocenjuje lanac događaja pre utakmice, a pre pojavljivanja drona na terenu, shvata da je albanska strana bila uskraćena oko mnogo toga, uključujući i prisustvo navijača i pritiske pre utakmice. Najvažnije od svega su brojni incidenti i provokacije koji su se dešavali tokom meča i koje su uništile meč i ukazuju na neuspeh kontrolisanja huliganizma i mržnje prema gostima. Mislim da nema potrebe za izvinjenjem albanske strane, jer oni nisu odgovorni za ono što se desilo na terenu. To bi trebalo da bude odgovornost srpskih vlasti da izvedu pred lice pravde ona devijantna lica koji su ušla na teren i napala albanske igrače.

Podržavamo posetu Rame

Kolika je važnost dolaska albanskog premijera u Beograd?

– Postoji velika potreba da se poveća nivo bilateralnih odnosa na visokom nivou u svim zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju i Albaniju. Kosovo zato ohrabruje i podržava ovu posetu. Verujemo da će ona potvrditi da je naš region na pravom putu i da smo u stanju da ostvarimo normalne odnose bez potrebe da se sastajemo samo na marginama regionalnih i međunarodnih foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari