Da je koalicija nekadašnjih ljutih političkih protivnika, SNS i DS, moguća, bar na lokalnom nivou, pokazuje opština Priboj, u kojoj ove dve stranke finiširaju dogovor o formiranju vladajuće koalicije. Konstitutivna sednica SO zakazana je za 4. jun, a u pribojskim odborima DS i SNS Danasu je potvrđeno da do tada očekuju potpisivanje koalicionog sporazuma. U opštinsku vlast bi trebalo da uđu i SPS, Nova Srbija i SDA.

U izjavi za Danas, Milenko Milićević, predsednik pribojskog odbora DS, potvrđuje da je za juče planirano potpisivanje sporazuma sa SNS o lokalnoj vlasti odloženo zbog dodatnih razgovora. „Pre bilo kakvog potpisivanja sporazuma konsultovaćemo centralu stranke, ali mi smo rešeni da u Priboju budemo vlast, nikako nećemo u opoziciju“, kaže Milićević.

Zamenik predsednika pribojskog SNS Krsto Janjušević kaže da je koalicija njegove i DS „vrlo izvesna“. „Centralu SNS smo obavestili čim smo počeli kontakte. Čekamo njihov odgovor, ali ne očekujemo nikakve probleme. Već nam je rečeno da imamo punu slobodu odlučivanja“, kaže Janjušević za Danas. Prema njegovim rečima, velike su šanse da Pribojci „probiju led“ i prvi uspostave „veliku koaliciju“.

„Mi smo tokom kampanje bili protivnici, sada su ljudi glasali i nema razloga da se više svađamo i delimo. Ranije smo se dogovorili da ništa ne potpisujemo pre drugog kruga predsedničkih izbora. Oni su završeni, sada smo još u fazi dogovora i razgovora. Nastavićemo kontakte narednih dana i siguran sam da ćemo uskoro potpisati i sporazum“, objašnjava Janjušević.

Na lokalnim izborima u Priboju najviše, po sedam odbornika, osvojili su DSS, SNS i koalicija LDP-SDP. DS i SPS su dobili po pet odbornika, NS i Grupa građana Pokret za Priboj po tri, SDA dva i BDZ jedno mesto. Trenutno Pribojem vlada široka koalicija koju predvodi SNS i u kojoj je DSS. Umesto DSS, sledeću vlast s naprednjacima će činiti demokrate.

Stevanović potpisao sa SPS, Preokretom i DSS

Kragujevac – Politička grupacija „Zajedno za Kragujevac – URS“, koja je sa 37 osvojenih mandata pobedila na lokalnim izborima u centru Šumadije, potpisala je juče sporazum o formiranju vladajuće većine u Skupštini grada s koalicijom SPS-PUPS-JS, Preokretom i gradskim DSS. Ove četiri grupacije, koje će imati 57 od ukupno 87 odbornika u gradskoj skupštini, prihvatile su i koalicionu deklaraciju „Kragujevačka nova politika“. Veroljub Stevanović će ostati gradonačelnik, a, kako je obrazložio, DS je otpala iz aranžmana „zbog slabih kadrovskih potencijala demokrata u Kragujevcu“. U opoziciji će biti i SNS. Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Grada Kragujevca zakazana je za danas. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari