Internet prezentacija predsednika Republike – www.predsednik.rs hostuje se, odnosno održava i štiti, na vojnom serveru od 2011. godine, na osnovu zahteva kabineta tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ističu za Danas u Ministarstvu odbrane. Oni dodaju da to podrazumeva i zaštitu svih poddomena sajta predsednika, uključujući i internet prezentaciju prve dame Srbije Dragice Nikolić, koja je na adresi supruga.predsednik.rs.


Prošle sedmice, nakon što se u javnosti saznalo za internet prezentaciju Dragice Nikolić, zbog prevelikog broj poseta nije bilo moguće u nekim trenucima pristupiti ovom poddomenu sajta predsednika, kada se umesto sadržaja sajta pojavljivao natpis „Veb server Vojske Srbije“. Na pitanje Danasa kakve veze Vojska Srbije ima sa pomenutim sajtom, iz Ministarstva odbrane odgovorili su tek juče da oni održavaju i štite sajt predsednika i sve njegove poddomene, ali da „ne administriraju navedene stranice, niti se bave njihovim ažuriranjem“.

Služba za saradnju sa medijima predsednika tada je saopštila da je reč bila o „masivnom hakerskom napadu“ na sajt predsednika Republike i server na kome se nalazi, ali da „zahvaljujući odličnim merama zaštite sajt sve vreme funkcioniše“. „Od početka napada blagovremeno su reagovale nadležne državne službe koje vrše bezbednosnu zaštitu komunikacija Kabineta predsednika Republike, te očekujemo da će počinioci biti otkriveni“, pisalo je u saopštenju.

U Ministarstvu odbrane tim povodom navode za naš list da je 11. jula u periodu od ponoći u trajanju od sat vremena detektovan povećan broj poseta na internet prezentaciji predsednika Republike, kao i da je pretpostavka da je reč o DoS napadu (Denial of Service), odnosno pokušaju preopterećenja servera slanjem prevelikog broja zahteva za učitavanje stranice. „Prema utvrđenim procedurama, servis je oporavljen, sajt nije oboren, ali je dostupnost prezentaciji u kratkim intervalima bila onemogućena“, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Podsetimo, u okviru domena zvanične internet prezentacije predsednika Republike pokrenut je sajt Dragice Nikolić na adresi supruga.predsednik.rs. Na dvojezičnom sajtu navodi se biografija prve dame, tekst o njenoj humanitarnoj fondaciji, Ustav Srbije, kao i vesti i saopštenja o njenim aktivnostima. Analitičari su ranije za naš list ocenili da supruzi predsednika Srbije nikako nije potreban sajt u okviru zvaničnog domena institucije, pošto ona ne predstavlja zvaničnu ličnost, već je njena fondacija neformalna institucija.

Ko finansira sajt supruga.predsednik.rs?

List Danas ni šest dana nakon upućenih pitanja službi za saradnju sa medijima prve dame nije dobio odgovore na pitanja – iz kojih sredstava se finansiraju održavanje sajta i naloga na društvenim mrežama, kao i saradnici prve dame, koliko je koštala izrada sajta i zašto je napravljen na domenu zvanične internet prezentacije institucije predsednika Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari