Treći put zaredom vaterpolisti Srbije biće u prilici da se nadmeću za zlatnu medalju na šampionatu Starog kontinenta. Posle briljantnog nastupa u polufinalu protiv Grčke sve je jasnije da su izabranici Dejana Savića na dodir do najsjajnijeg odličja; u prilici da vežu treći uzastopni naslov najbolje reprezentacije Evrope. Pred više od 11 hiljada navijača u Kombank areni “delfini” su iznad vode ostavili Grke samo u prvoj četvrtini, a zatim su ih maherski potopili odigravši simultanku karakterističnu za selekciju koja u vitrinama saveza ima najsvežije pehare sa planetarnog i kontinentalnog takmičenja – 13:7 (4:3, 2:0, 4:1, 3:3). U subotu će biti veliki dan za naš vaterpolo, a na osnovu mišljenja Živka Gocića i saigrača stiče se utisak da će u večerašnjem drugom polufinalu držati fige Crnoj Gori u meču sa Mađarskom.

Grci su u prvoj četvrtini pokazali da imaju jedan od najboljih napada na svetu sa igračem više – strpljivom igrom do poslednje sekunde uspeli su da povedu na startu, a zatim da u dva navrata poravnaju rezultat (3:3). Srbija nije odstupila od sistema, koji godinama unazad u delo sporovodi možda i najbolja generacija u istoriji našeg vaterpola. Fizički perfektno pripremljeni, taktički maksilalno uigrani, funksionisali su kao sat u napadu sa igračem više, a tokom meča i bez njega. Duško Pjetlović činio je čuda na mestu sidraša, gotovo u svakom napadu terao je rivalske bekove da prave isključenja, a njegov pogodak za 6:3 predstavljao je genijalnu minijaturu. Sa dvojicom čuvara na leđima, gotovo potpoljen, bez gledanja, matirao je golmana, potvrdivši još jednom da je uz Igora Milanovića sidraš sa najboljom tehnikom u istoriji svetskog vaterpola.

Prlainović je sa dva vezana gola sredinom treće deonice predao belu zastavu Grcima, čiji je selektor gotovo u svakom narednom napadu vršio leteće izmene, priznavši time da se u fizičkom smislu njegovi izabranici ne mogu porediti sa srpskim vaterpolo drim-timom. Filipovićeva “praćka” za 10:4 potpuno je razgalila publiku, kao i najmlađe u timu – posebno tinejdžera Nikolu Jakšića koji će jedini, a 12. gol u polufinalu sigurno prepičavati kolegama sa Pravnog fakulteta. Pjetlović i Filipović sa tri, Prlainović i Mandić sa dva i Ćuk, Jakšić i Mitrović sa po jednim golom omogućili su nam da se prisetimo 2006. i finala kontinentalnog šampionata na Tašmajdanu koje je krunisano prvim zlatom suverene Srbije – “znakovi na putu” ukazuju da bi tako moglo da bude i u subotu.



Skida se zavesa?


Kako Danas saznaje karata u slobodnoj prodaji za finalni duel nema još od 6. januara, dakle pre nego što je šampionat i počeo. Postoji mogućnost da se nađu na šalterima Kombank arene ukoliko LEN dozvoli organizatorima da pomere “zavesu” za nekih stotinak metara, čime bi povećali kapacitet sa trenutnih 11 na otprilike 13 hiljada mesta. “Zavesa” se inače nalazi negde na polovini Arene i predstavlja zatvoreni celinu celokupnog kompleksa sa bazenom za zagrevanje i glavnim u kome se igraju mečevi.


Savić: Možemo i bolje od ovoga

– Zaslužili smo plasaman u finale; Grčka je pokazala da ima jedan od dva najbolja napada na svetu sa igračem više. Ritam koji smo im nametnuli nisu mogli da izdrže kako je meč odmicao, što se i videlo po tome što je njihov selektor vršio leteće izmene. Milsim da možemo i bolje od prikazanog u polufinalu, međutim finalni meč je takav da možemo i nenadano da padnemo. Važno je da smo na svom putu – odmeren je bio selektor Dejan Savić u izjavi posle meča sa Grčkom.


Gocić: Crna Gora favorit

– Držali smo se dogovora, nametnuli smo odličan ritam kako u plivanju, napadu, samom razmišljanju. Lomili smo ih, u trećoj četvrtini bilo je jasno da se ne mogu vratiti u meč. Ukoliko Crna Gora protiv Mađarske ponovi igru iz četvrtfinala sigurno će biti favorit. Mađari su vaterpolo fanatici, nikad ih ne treba otpisivati, savršena su ekipa – mišljenja je Živko Gocić, kapiten Srbije.


Babović u Fejnordu

Posle raskida saradnje sa Partizanom Stefan Babović mogao bi da se vrati u Fejnord, tim za koji je već nastupao u sezoni 2009/10. Na njegovom dolasku u čuveni holandski klub iz Roterdama navodno insistira Đovani van Bronhorst, trener ekipe koja je trenutno treća u Eredivitiziji sa osam bodova zaostatka u odnosu na prvoplasirani Ajaks (44).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari