– Pokazali su Rusi u četvrtfinalnom duelu sa Azerbejdžanom da će futsal reprezentacija Srbije u borbi za finale Evropskog prvenstva u četvrtak (18.30) imati možda i najtežeg protivnika u dosadašnjem delu šampionata. „Zbornaja“ je preslišala rivala (6:2) demonstrirajući raznovrsnost u igri, veću nego što je Portugal pokazao u poslednjem duelu grupe A sa našom selekcijom. Rikardinjo je sigurno najbolji futsaler na planeti, ali su njegovi saigrači znatno slabiji u odnosu na Ruse, koje predvode četvorica brazilskih igrača (uključujući i golmana Gustava).

Mada nisu briljirali tokom prvenstva u Areni Beograd, zvanični vicešampioni Starog kontinenta odigrali su najbolju partiju upravo u četvrtfinalu. Okosnicu tima čine trojica Brazilaca u igri i vrhunski golman Gustavo, kao i korpulentni napadač Abramov, odnosno Šajahmetov, najpouzdaniji igrač „na lopti“. Selektor Sergej Skorovič u rotaciji mahom koristi desetoricu igrača, a kako se meč bliži kraju često rotira dve kompletne postave.

Eder Lima je najopasniji kada leđima u odnosu na protivničkog golmana primi loptu; u stanju je da jednim trzajem izbaci iz igre čuvara i da se u deliću sekunde nađe u šansi. Drugi napadač Sergej Abramov ima drugačiji stil igre. Veoma je jak „na lopti“, ima dobar dribling, razrađen „lažnjak“ i vrlo je jak u duelu. Robinjo i Romulo su kreativci, takođe dobri, ali ne i vrhunski tehničari, krasi ih odličan smisao za igru, kao i precizan pas. Prekaljeni Šajahmetov (34), koji je u reprezentaciji od 2004. najbolji je Rus u selekciji. Atletski je perfektno građen, brz, odlično barata loptom obema nogama, u trku se lako oslobađa čuvara – rutinskim promenama pravca i ritma i vrlo je neugodan za čuvanje.

Rusi igraju raznovrsno, uzdaju se u golmana Gustava zbog čega i više rizikuju. Kombinuju pas igru sa dugim loptama, tako da ne čudi što su na poslednja dva prvenstva Evrope osvojili srebrnu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari