Đoković bez titule u Rimu 1Foto: FoNet/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na turniru masters serije u Rimu, pošto je danas u finalu izgubio od Britanca Endija Mareja u dva seta sa 6:3, 6:3.

Kao što je moglo da se očekuje, Đoković je platio danak izuzetno napornim duelima u četvrtfinalu i polufinalu protiv Rafaela Nadala i Keija Nišikorija i odigao je daleko ispod svojih mogućnosti, pa je Britanac bio u prilici da proslavi 29. rođendan prvom ovogodišnjom titulom.

Marej je u meč ušao potpuno odmoran, jer na putu do finala nije imao nijednog iole ozbiljnijeg protivnika, a uz to je posle jučerašnjeg polufinala imao sedam sati više za odmor nego Đoković, i to se na terenu videlo od prvog do poslednjeg poena.

Već na startu se videlo da Novak nema dovoljno energije. Veliki problema imao je u gotovo svakom svom servis gemu, a na servis protivnika bio je ptpuno nemoćan. U prvom setu u pet Marejevih servis gemova osvojio je samo pet poena, što samo po sebi dovoljno govori o odnosu snaga na terenu.

U drugom setu Đoković je pokušao da pojača tempo, malo je podigao nivo igre i u drugom gemu stigao je do prve brejk šanse u meču. Nije je iskoristio, kao ni još dve koje je imao u četvrtom gemu i kazna je brzo stigla, jer je Marej u petom gemu napravio brejk i prelomio meč.

Tako je drugi igrač sveta prekinuo neprijatnu seriju poraza u mečevima potiv Đokovića. Ovo mu je bila tek druga pobeda u poslednjih 14. duela, a ukuno deseta u 23. međusobnom susretu.

Pored toga, Marej je u glavnom gradu Italije prekinuo i neverovatnu seriju Nadala i Đokovića, koji su na Otvorenom prvenstvu Italije pobeđivali u prethodnih 11 godina – Španac sedam, a Novak četiri puta.

Ovim porazom Đoković je izgubio 400 poena, dok je Marej, koji je lane eliminisan u osmini finala, zaradio 910. Na taj način je zaostatak na ATP listi smanjio za 1.310 poena, ali Novak i dalje ima impresivnu prednost od 7.715 poena.

Najbolji teniseri sveta sada se sele u Pariz, gde je od 23. maja do 5. juna na programu Otvoreno prvenstvo Francuske u Rolan Garosu, koje je Đokoviću neupoedivo značajnije od mastersa u Rimu, jer je to jedini gren slem koji nije uspeo da osvoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari