Drugi duel Partizanovih fudbalera s Bešiktašem u dve nedelje spada u mečeve iz kategorije „ne mogu ti ništa odneti, nego samo doneti“. Posle brutalne demonstracije sile jednog od najveća tri kluba Turske u Humskoj, gde nikada pre u svojoj evropskoj istoriji crno-beli nisu primili četiri gola, bez ijednog u rivalovoj mreži, sve osim nove rezultatske havarije „parnog valjka“ bilo bi istinska premija za jedinog predstavnika Srbije u UEFA takmičenjima.


STADION: Olimpijski u Istanbulu. KAPACITET: 76.092 mesta. SUDIJA: Aleksandru Tudor (Partizan).

BEŠIKTAŠ: Genk, Guluk, Sivok, Ramon, Hačinson, Kavlak, Sahan, Jusal, Frej, Ozjakup, Demba Ba. Trener Slaven Bilić.

PARTIZAN: Lukač, Stevanović, Ćirković, Stanković, Petrović, Drinčić, Marković, S. Ilić, A. Živković, Lazović, Škuletić. Trener Marko Nikolić.

 

– Još na početku grupne faze sam govorio da smo autsajderi, ali i da ćemo u svaku utakmicu ulaziti sa željom da je dobijemo. Mečevi u Lige Evrope su lepa nagrada za našu ekipu, međutim, realnost je takva da u njoj ne možemo da „prekopiramo“ recept iz domaćeg prvenstva. Eto, zar bi sada trebalo da pretimo Bešiktašu posle 0:4 u Beogradu? Ne, naravno, ali moramo da verujemo u sebe i pokažemo želju za borbom, dokazivanjem i nadigravanjem. Tu pre svega mislim na mlade igrače. Vidim da su Tursci posle gostovanja kod nas vezali dva poraza u njihovoj ligi, ali to ne mora ništa da znači. Pobeda u ovom kolu bi ih praktično odvela u drugu fazu LE, pa ne bi trebalo sumnjati da će od starta krenuti žustro i maksimalno motivisano po ključne bodove. Naše je, pak, da probamo da im se suprotstavimo najbolje što možemo i umemo u ovom trenutku – razumno priča Partizanov kapiten Saša Ilić.

Ni Petar Škuletić se ne busa velikim rečima pred gostovanje kvalitetnijem, iskusnijem i skupljem protivniku iz kudikamo jačeg šampionata od našeg. Centarfor superligaškog lidera nada se samo drugačijoj partiji od one iz prve utakmice i domaćinovom lošem danu.

– Nema spora da su bolja ekipa. Međutim, u Beogradu im je sve polazilo za nogom i svaku su šansu iskoristili. Valjda nije moguće da ponove takvu partiju, a mi budemo ovako nemoćni. Kao veliki klub i jak tim Bešiktaš je pod moranjem, pa bi taj imperativ pobede možda mogao da ih sputa, a nama ostavi prostora za iznenađenje – pritajeni je optimista strelac 13 golova na 18 ovosezonskim utakmica na kojima je nastupio.

Ako ništa drugo, bilo bi dobro da on ili bilo ko drugi izbriše nulu u koloni s postignutim golovima i iščupa crno-bele iz društva Helsinkija, Sent Etjena, Dnjepra i Slovana, koji takođe još ne znaju za radovanje golu u ovoj LE.

– Dugo nismo dali gol u ovom takmičenju i svi smo u Partizanu svesni toga, ali ne bismo išli u Istanbul da ne verujemo da možemo da postignemo bar jedan i budemo koliko toliko ravnopravan rival – nada se prvencu napadač crno-belih, koji su na Bosfor otputovali bez teško povređenog desnog beka Miroslava Vulićevića i suspendovanog defanzivca/veziste Branka Ilića.

Crni niz u LE

I ovo Partizanovo gostovanje van granica Srbije pod tamnom je senkom neslavnog učinka u Ligi Evrope, nekada organizovanoj pod imenom Liga UEFA. Šest puta je klub iz Humske stigao do grupne faze, ali je od sezone 2004/2005. dobio samo dve od 21. utakmice. I to obe kod kuće. Da zlo bude veće, na 12 dosadašnjih susreta van Beograda postigao je samo četiri gola, a čak 23 puta vadio loptu iz svoje mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari