Novi Sad je izgleda srećan za srpske fudbalere. Posle ubedljivog trijumfa nad Velsom pre nešto više od šest meseci, fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Škotsku 2:0 (0:0) i tako sačuvala bar teoretske šanse da se nađe na šampionatu sveta u Brazilu 2014. godine. Golove vredne tri boda postigao je Filip Đuričić iz neposredne blizine u razmaku od šest minuta, ali da bi se te šanse približile praksi, „orlovi“ moraju slaviti 7. juna u Belgiji u narednom meču kvalifikacija.

Selektor Siniša Mihajlović promešao je karte i meč počeo bez klasičnog napadača. Ostavio je na klupi i Đorđevića i Đurđića, a najbliži golu Maršala bio je Đuričić. Umesto suspendovanog Kolarova, kraj leve aut linije špartao je Nenad Tomović, koji je opravdao ukazano poverenje, a čini se da su i Ljubomir Fejsa i Luka Milivojević više nego dobro odmenili Radovanovića i povređenog Ignjovskog. Šansu je dobio i Dušan Basta, a od starta je zaigrao i njegov imenjak Tadić.

Srbija je od početka više napadala po desnoj strani, gde su delovali Ivanović i Basta, koji je prvi pripretio golmanu gostiju. U 9. minutu gađao je donji levi ugao gola Maršala, ali nije bilo promene rezultata. „Orlovi“ su u potpunosti dominirali u prvom delu, a priliku da svoj tim dovede u vođstvo propustio je i Đuričić u 20. minutu. Odlična duga lopta Nastasića stigla je u pravom trenutku do omalenog napadača, koji se u prijemu oslobodio Henlija, ali je robusni defanzivac nekako uspeo da odgurne Đuričića u pravom trenutku pa je lopta jedva stigla do Maršala. Kako je vreme odmicalo probudili su se i Tadić i Tošić, koji je posle pola sata igre iz izgledne pozicije šutirao pored gola. Navijači na „Karađorđu“ bili su zadovoljni zalaganjem Mihajlovićevih izabranika, ali do pauze nisu videli nijedan pogodak u totalnoj dominaciji selekcije Srbije.

Kada je u 49. minutu Nejsmit savladao Stojkovića, mnogi su pomislili da fudbalska nesreća „stanuje“ u Srbiji, ali je s pravom podignuta zastavica u rukama Vadovog pomoćnika označila da od vođstva gostiju neće biti ništa. Fejsa je udarcem sa distance u 53. minutu bar na trenutak prebacio težište igre na polovinu ambicioznog rivala, a zasluženo vođstvo stiglo je posle nepunog sata igre. Tošić je pravovremeno proigrao vezistu Olimpijakosa čiji je udarac izblokiran, ali se Đuričić odlično snašao i sa linije peterca pogodio mrežu protivnika. Samo šest minuta kasnije gotovo sa iste udaljenosti Đuričić je udvostručio prednost nakon što se Tomović izborio za jednu loptu na oko 25 metara od gola Maršala. Do kraja utakmice „orlovi“ su spustili gas i strpljivo čekali poslednji zvižduk glavnog arbitra. Čuvali su teško stečenu prednost, koju je kapiten Ivanović mogao da uveća u poslednjem minutu, ali je za malo bio neprecizan. Škoti su pokušavali, mada je odbrana na čelu sa golmanom Stojkovićem uvek pronalazila rešenje za „jalove“ udarce gostiju.

Preokret Hrvatske

Reprezentacije Hrvatske i Belgije nastavile su trku udvoje za odlazak na Mundijal. Hrvati su posle preokreta slavili 2:1 u Kardifu protiv Velšana, koje je u vođstvo doveo Geret Bejl iz jedanaesterca u 21. minutu. Ipak, pobedu „kockastih“ režirali su Dejan Lovren u 77. i Eduardo u 87. minutu. Belgija je kao domaćin savladala Makedoniju 1:0, a gol odluke postigao je Eden Azar u 63. minutu.

Navijači Škotske čistili teren

Odigravanje utakmice bilo je pod znakom pitanja zbog snega koji je tokom dana padao u Novom Sadu, a značajan doprinos da sve prođe prema planu dali su i navijači reprezentacije Škotske. Oni su se, obučeni u kiltove, pridružili radnicima i pomogli im da očiste sneg. Ranije tokom dana poklonili su 1.500 funti Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

Mihajlović: Ovim momcima treba verovati

– Zadovoljan sam igrom, momci su pokazali da im treba verovati. Iako je teren bio težak za naš način igranja sa loptom na zemlji, uspeli smo da igramo kratkim pasovima. Zasluženo smo pobedili, mogli i ubedljviije, mada nismo mnogo rizikovali u napadu. Ovo je bio težak meč posle poraza od Hrvatske, ali su momci ispunili šta sam tražio od njih. U ovim kvalifikacijama niko nas nije nadigrao, a ako ne odemo u Brazil, najviše će nama biti žao. Imamo još četiri meča do kraja, idemo maksimalno profesionalno da uzmemo što više bodova – istakao je selektor Srbije Siniša Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari