Dugovanja fudbalskog kluba Crvena zvezda iznose 48,4 miliona evra, obelodanio je protekle sedmice član Radne grupe za spas kluba iz Ljutice Bogdana Nebojša Čović.

U razgovoru za Danas osoba zadužena za kontrolu finansija na Marakani ističe da u naredne dve sedmice predstoji još jedno „češljanje“ svih ugovora, razgovori sa bankama i poveriocima kako bi se osmislio plan da se dug smanjuje. On najavljuje da će sve nepravilnosti u poslovanju prijaviti, a da će onda na nadležnima biti da li će pokrenuti istragu i krivičnu odgovornost.

Javnost je od Vas saznala kolika su dugovanja Zvezde, kakav je plan za sanaciju minusa u kasi?

– U naredne dve sedmice u klubu će biti ekspertska grupa sačinjena od ekonomista koji će još jednom „pročešljati“ svi ugovori koji su sklapani proteklih godina. Cilj nam je da ustanovimo kako su ugovori „naduvani“, ko je i zašto to radio. Izgleda da je svaki novi dobavljač kluba, prilikom sačinjavanja novog ugovora, unapred uračunavao sve veći i veći faktor rizika, a jedino ko je ispaštao je Zvezda.

Šta ćete uraditi ako se ustanove velike nepravilnosti i zloupotrebe koje su dovele do duga, da li ćete tražiti krivičnu odgovornost?

– Pokretanje krivične odgovornosti nije na nama već na nadležnim organima, ali nemojmo da prejudiciramo ishod detaljnog pregleda dokumentacije. Mi ćemo nastojati da otkrijemo sve nepravilnosti i to prijaviti, a na nadležnim državnim organima je da li će pokrenuti istragu, ukoliko se ustanovi da je ona potrebna. Svačija odgovornost se mora utvrditi, ma ko on bio.

Istakli ste da klub ima velike obaveze prema bankama i ostalim poveriocima, kako ćete se izboriti sa tim problemom?

– Dok ekspertska grupa bude pregledala sve ugovore istovremeno ćemo razgovarati sa poveriocima, gde imamo velike obaveze prema bankama, što zbog kredita, što zbog ogromnih zateznih kamata. Imali smo sastanke sa bankama na kojima nisam bio blag već realan. Tu rešenje moramo što pre naći, dogovoriti neki reprogram, jer brojčanik neprestano radi i manjak se uvećava iz dana u dan. Poznat vam je moj stav da bi najbolje za klub bilo da se sva dugovanja prema drugim poveriocima otpišu, ali moramo da vidimo kako su te pozajmice nastale, koji su interesi bili.

Kako klub funkcioniše tokom revizije?

– Najvažnije je da svi shvate da se po starom ne može nastaviti. Ponašanja ljudi i navike je najteže menjati, ali svi moramo shvatiti da se zaokret u razmišljanju mora napraviti momentalno. Znam da bi neki voleli da sve ostane po starom, ali to bi značilo vrlo skorašnji bankrot Zvezde. To niko ne želi. Ali svima mora biti jasno da opasnost bankrota još uvek preti, to što smo počeli da radimo ne znači da smo već uspeli. Imamo kratkoročan plan, pravimo srednjoročan, a moramo napraviti i onaj na duge staze koji obuhvata rad Zvezde od 2013. do 2018. godine. Svi zaposleni na Marakani moraju biti svesni teške situacije, nije realno da je firma u blokadi a da oni imaju visoke plate. Čak i zakon predviđa da u takvim situacijama primanja ne smeju biti veća od minimalnih zarada.

Kakva je situacija u sportskom delu, kada ćete se sa njima baviti?

– Čim počne zimska pauza u prvenstvu okrećemo se i sportskom delu, stručnom štabu i igračima. Dragan Džajić tu vodi glavnu reč. On treba da organizuje da na terenu sve funkcioniše u najboljem mogućem redu. Međutim i tu imamo finansijske probleme jer nam je račun u blokadi zbog duga od milijardu i 250 miliona dinara. Moramo uraditi i reprogram tog duga.

Da li će Zvezda biti u stanju da se bori za titulu u prvenstvu?

– Ne znam kako neko može da realno razmišlja o borbi za titulu dok je račun u blokadi, a dugovanja 48,4 miliona evra. Moramo biti svesni svojih mogućnosti u ovako teškoj situaciji, sa realnim očekivanjima. Ne kažem da se nećemo boriti za titulu, ali ona će biti čist bonus ako je osvojimo – zaključuje Čović.

Košarka ne ispašta zbog fudbala

– To što sam se angažovao u fudbalskom klubu ne znači da košarkaška sekcija Crvene zvezde ispašta. Tamo smo napravili sistem koji funkcioniše, što se vidi po rezultatima. Posvećen sam i dalje košarci, ali od 18 sati koliko dnevno radim pet odsto provedem u FMP fabrici, 15 odsto u košarkaškom, a 80 odsto vremena u fudbalskom klubu. Ali to je i normalno, fabrika i košarka su čvrsto na svojim nogama, a fudbalsku Zvezdu tek treba da uzdignemo, pa zahteva i najviše pažnje – objašnjava Nebojša Čović.

Ne pravim podelu Srba

– Srbe ne delim na osnovu toga za koga navijaju, na dobre ili loše, velike ili male, već samo na osnovu toga da li su pametni i da li žele dobro. U Srbiji je izražen strah od uspeha, a on raste otkako smo krenuli u oporavak Zvezde koja je najveći srpski brend. Međutim, moj cilj nije da rušim odnose između klubova i navijača već da ih gradim, što sam uvek i radio – prokomentarisao je Čović saopštenje potpredsednika FK Partizan Branka Ružića, koji je reagovao na njegovu izjavu „da je Zvezda stub srpstva, a da su crno-beli u upravi imali ljude poput Franje Tuđmana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari