Evrovizija i političke poruke: "Gde god imamo nacionalnu zastavu u takmičenju tu ima i politike" 1Foto: EPA-EFE/JESSICA GOW

Snažne emocije zbog rata na Bliskom istoku, jako obezbeđenje u Malmeu, organizatori takmičenja koji tvrde da podržavaju slobodu govora ali se protive svakom obliku govora mržnje, te mnogo njih koji bi da iskažu svoj stav, i (uglavnom) se usprotive oružanim sukobima u svetu obeležili su Evroviziju 2024.

O tome kako komentarišu sve veći broj političkih poruka na Evroviziji, naši sagovornici kažu.

„Kako sve veći? Pa oduvek je ESC takmičenje protkano politikom. Ali to je i normalno, jer gde god imamo nacionalnu zastavu u takmičenju tu ima i politike“, ističe za Danas Marko Kon, kompozitor, tekstopisac, producent i predstavnik Srbije na Evroviziji 2017. godine.

Pero Jovović, novinar Nova.rs, autor emisije Pop – Tok, koji se trenutno nalazi na zadatku u Malmeu, takođe smatra da je Evrovizija oduvek bila ogledalo političke situacije u Evropi.

„Evrovizija je oduvek oslikavala geopolitičku situaciju na kontinentu, i to smo imali prilike da vidimo iz godine u godinu, iako EBU insistira na tome da je takmičenje apolitično. Međutim, setimo se samo nastanka Evrovizije, kada su određene zemlje odlučile da naprave ovo takmičenje radi ujedinjenja kontinenta posle Drugog svetskog rata. Politika je sastavni deo Evrovizije skoro kao i muzika. I u tome, lično, ne vidim nikakav problem. Promenjeno glasanje i publika širom Evrope koja je sinoć izabrala Izrael i popela ga na drugo mesto na zvaničnim kladionicama koje predviđaju pobedu – sve ovo dokazuje još jednom – objašnjava Pero Jovović.

 Aleksandar Radovanović iz Pokreta slobodnih građana smatra da je politika uvek bila deo Evrovizije a što se tiče njenog ovogodišnjeg, možda bilo bi bolje da je Izrael preskočio učešće na ovoj manifestaciji.

“Bez obzira na to što po pravilima nije dozvoljeno uplitanje bilo kakve politike na ESC, gotovo da nije bilo godine u kojoj nije bilo makar jednog slučaja zloupotrebe, čak i od samih organizatora. Mislim da je za sve bilo bolje da je Izrael preskočio da učestvuje ove godine zbog ogromnog broja nevino stradalih u Gazi, jer takva dešavanja ne mogu nikada proći bez reakcije publike. Umesto toga dobili smo novu pozornicu rata, i celo takmičenje se svelo na iščekivanje reakcije kada nastupa učesnica iz Izraela”, konstatuje Aleksandar Radovanović.

“Kad je Evrovizija u pitanju vidim samo licemerje”, kaže za Danas Predrag Azdejković, član Upravnog odbora RTS-a.

“Rusija izbačena dok Izrael učestvuje. Palestinske zastave zabranjene, ne sme niko da ih spomene. Ratovi i krize na sve strane, dok organizatori šalju poruku da će nas muzika ujediniti?! Evrovizija je jedan biznis, svaka zemlja plaća stotine hiljada evra da bi učestvovala, prodaju se prava na TV prenos, zarađuje na kartama i turizmu… Nema tu ništa ni od umetnosti ni od ujedinjenja, samo novac!“, zaključuje Predrag Azdejković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari