Ričard GrenelFoto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanica SSP-a Marinika Tepić i bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ušli su u raspravu na mreži „Iks“ povodom navoda ove poslanice da su bivši kosovski zvaničnik Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posredstvom Grenela dogovarali ukidanje Međunarodnom suda u Hgu za zločine OVK nad srpskim stanovništvom.

Podsetimo, na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti članica Odbora i poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić osvrnula se na nedavni intervju nekadašnjeg američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Ona tvrdi da je Grenel u intervjuu izneo da su on, Tramp, Vučić i Tači ranije „postigli istorijski dogovor koji je podrazumevao ukidanje suda u Hagu za zločine OVK nad srpskim stanovništvom“.

„Zar ne mislite da bi valjalo da znamo i da Srbija zna da li je ovo tačno ili sada i gospodin Grenel širi neke lažne informacije o Aleksandru Vučiću? Da nam Grenel lepo kaže da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima? Pozovite i predsednika Srbije – ja snimak imam, možemo da mu pustimo, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima“, kazala je Tepić.

Grenel je na ove tvrdnje odgovorio na „Iks“-u.

„Ova žena ne zna o čemu priča. Ona uopšte nije bila uključena. Prebrzo donosi zaključke nakon što je odslušala jedan intervju. Potrebni su nam političari koji su ozbiljniji u pronalaženju činjenica nego da govore pre nego što saznaju. Činjenica je da je ideja bila da svaka zemlja istražuje sumnjive zločine i da se s njima bavi interno – ne preko međunarodnog suda van svoje zemlje, već u Srbiji. Žalosno je što ne veruje u suverenitet svoje zemlje“, napisao je Grenel.

Tepić je na to odgovorila da ne samo ona, nego nijedan građanin Srbije nije bio uključen.

„Nevaspitani gosodine Grenel, da – ‘ova žena’ nije bila uključena, kao ni bilo koji drugi građanin Srbije u vaše tajne dogovore Vučić-Tači. Suverenitet Srbije gazi Vaš Vučić, Vi mu pomažete i loše se pravdate, ali činjenica ostaje: dogovarali ste ukidanje Međunarodnog suda za zločine OVK!“, naglasila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari