(VIDEO) Tepić o dogovoru Vučića i Tačija da se ukine sud za zločine OVK u Hagu 1Foto; printscreen RTS2

Narodna poslanica SSP Marinika Tepić je na prvoj sednici Odbora za kontrolu nacionalih službi pozvala odbor da da objašnjenje za navode Ričarda Grenela da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači postigli dogovor o ukidanju suda u Hagu za zločine OVK, i pozove predsednika Srbije pred članove ovog tela kako bi mogao da pojasni o čemu se radi.

U okviru diskusije na današnjoj sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Marinika Tepić je upitala odbor da li mogu da pojasne izjavu Ričarda Grenela, bivšeg specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, da su se Vučić i Tači složili da će potpisati sporazum kojim će se ukinuti sud u Hagu za ratne zločine OVK.

Kako je Tepić istakla, „pre nekoliko dana je na američkoj platformi Rumble vođen intervju sa Ričardom Grenelom, jednim od najbližih saradnika Donalda Trampa i “prijatelja” Aleksandra Vučića, kako su to sami često isticali“. Kako je rekla, reč je o vrlo slušanoj i gledanoj platformi.

Intervju sa Grenelom je vodio sin Donalda Trampa, Donald Tramp Junior.

„Ono što je za Srbiju veoma interesantno u tom razgovoru je da je Grenel, kog je inače Aleksandar Vučić odlikovao pre nekoliko meseci u ime države Srbije – rekao da su on i Donald Tramp sa Vučićem i Hašimom Tačijem bili postigi istorijski dogovor koji je podrazumevao ukidanje suda u Hagu za zločine OVK najviše nad srpskim stanovništvom“, rekla je Tepić.

„Pošto ja prosto ne mogu da verujem da bi Ričard Grenel, obmanjivao i američku javnost i lažno optužio Aleksandra Vučića koji toliko govori o srpskim žrtvama, a sada ispada da se bio dogovorio sa Tačijem da se to odeljenje za suđenje OVK ukine, predlažem da ovaj Odbor pozove i gospodina Grenela u vezi s tim. Posebno što je on čovek nedavno i odlikovan od strane ove države“, kazala je Tepić.

„Zar ne mislite da bi valjalo da znamo i da Srbija da li je ovo tačno ili sada i gospodin Grenel širi neke lažne informacije o Aleksandru Vučiću jer je zavidan ili šta takvo? Da nam Grenel lepo kaže da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima? Pozovite i predsednika Srbije, ja snimak imam, možemo da mu pustimo, a mogu i mediji, daću im, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima“, poručila je Tepić.

Dodala je da zbog toga treba pozvati predsednika Srbije pred ovaj odbor gde mu se mogu pustiti ti snimci.

Podsećamo da je ova sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti jedina koja je otvorena za javnost.

U intervjuu na koji se Tepić poziva, Grenel je, govoreći o sporazumu, koji je trebalo da potpišu Aleksandar Vučić i Hašim Tači, rekao:

„Tek kada sam ja najavio da Hašim Tači, predsednik Kosova i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije dolaze u ovalni kabinet na sastanak sa Trampom. Mi smo bili na korak od potpisivanja istorijskog dogovora između te dve zemlje… Kosovo i Srbija su se složili da se otarase haškog tribunala… Oni su se složili da se otarase međunarodnog suda u Hagu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari