Igor Bečić ponovo na čelu Odbora za kontrolu službi bezbednosti: Šta ga je pitala Marinika Tepić? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Igor Bečić ponovo je izabran za predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti, dok je za potpredsednika izglasan Vladimir Zagrađanin ispred Socijalističke partije Srbije.

Igor Bečić je i u prethodnom skupštinskom sazivu predsedavao Odborom za kontrolu službi bezbednosti.

Prvom sednicom ovog odbora predsedavala je najstarija članica odbora, Jasmina Obradović, poslanica SNS-a.

Na početku sednice, narodna poslanica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić zamolila je Bečića da pomogne odboru da dođe do određenih saznanja o tri teme.

Zatražila je najpre „hitne i nužne“ odgovore o slučaju Bor i istrazi nestanka devojčice, osvrćući se na brojne nelogičnosti, ali je  istakla i da je ministar Gašić rekao letos da zna ko su ubice Olivera Ivanovića, ali da rešavanje tog slučaja blokiraju Nemci.

Druga tema koju je istakla je bezbednost policajaca i pozvala Bečića da pozove određena lica koja mogu dati informacije značajne za državu i upitala šta je koja služba uradila nakon dobijanja informacije da je naručeno ubistvo inspektora Slobodana Milenkovića kao i po čijem nalogu je BIA pratila Milenkovića.

Podsetimo Igor Bečić je u prethodna dva skupštinska saziva, od 2016. do 2020. godine i od 2020. do 2022. godine takođe bio na čelu ovog Odbora.

Ustavna ovlašćenja izvršne vlasti je istakla kao treću temu i zamolila Bečića da obezbedi informacije o Grenelovom intervjuu koji je dao za portal Rumble.

Kako je naglasila, Grenel je rekao da su on i Donald Tramp sa Vučićem i Hašimom Tačijem postigli istorijski dogovor o ukidanju suda u Hagu za zločine OVK nad srpskim stanovništvom.

Predložila je da ovaj odbor pozove Grenela u vezi sa tim kako bismo znali da li je ovo tačno il Grenel javno širi laži i dezinformacije o Vučiću i Srbiji.

Radoslav Milojičić je u toku diskusije istakao da je od strane Tepić čuo jedno „prazno napisano ništa“ i optužio je da je iskoristila tragediju u političke svrhe i taj potez nazvao „bolesnim“.

Tepić je na kraju, odgovarajući na optužbe da nije govorila o tačkama dnevnog reda, dodala da je ovaj odbor do sada dobro funkcionisao i da se zbog toga obratila budućem predsedniku odbora i iznela šta očekuje od rada ovog odbora.

Podršku Mariniki Tepić pružio je i sinovac Olivera Ivanovića Aleksandar Ivanović, koji je rekao da će na jednoj od zatvorenih sednica postaviti pitanje o tome kakve je informacije ministar Gašić imao o ubistvu njegovog strica.

Nakon diskusije i glasanja za predsedniak Odbora, za zamenika predsednika izabran je Vladan Zagrađanin ispred SPS-a.

Bečić se zahvalio na podršci i prokomentarisao izlaganje Marinike Tepić rekavši da mu je žao što se pripadnici službe spominju u negativnom kontekstu i pozvao Tepić da češće prisustvuje sednicama Odbora kako bi imala prilike da postavi sva pitanja službama.

Bio je član Srpske radikalne stranke, da bi 2008. pristupio Srpskoj naprednoj stranci.

Bio je član skupštinskih odbora za finansije, inostrane poslove, kontrolu službi bezbednosti i Odboru za odbranu i unutrašnje poslove. Član je stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a od 2006. godine.

Član je Izvršnog odbora Glavnog odbora Srpske napredne stranke i predsednik opštinskog odbora SNS u Vrbasu.

Rođen je 5. juna 1971. godine u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, gde je bio zamenik predsednika opštine i predsednik Skupštine opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari