Protest u Bačkoj Palanci zbog napada na profesora za vreme nastave: Svi su ogorčeni i uplašeni 1Foto: BAP vesti

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovala je danas protest ispred Tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci zbog napada na profesora Slobodana Zorića, koji je pretučen na radnom mestu u ovoj školi.

Bivši učenik Tehničke škole „9.maj“ u Bačkoj Palanci B. M. pretukao je 8. maja profesora Zorića tokom prvog časa u drugoj smeni i naneo mu teške telesne povrede.

Policija je privela napadača nakon incidenta i pokrenuta je istraga koja bi trebalo da rasvetli motive napada, ali odgovornost drugih, jer je napadač uspeo da uđe u školu i na nastavu.

Sve škole na teritoriji ove opštine su obustavile danas rad u znak solidarnosti, bilo da su njihovi nastavnici članovi ovog sindikata ili ne. Okupljeni nastavnici nosili su transparent na kome je pisalo „Dokle više?!“.

Na protestu na kom se okupio veliki broj meštana Bačke Palanke, kao i nastavnika, đaka i bivših prosvetnih radnika, govorili su Dobrivoje Marijanović predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Martin Mihajlović predsednik novosadskog odbora ovog sindikata, Joca Kopčić potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojovdine i Duška Lalić predsednica opštinskog odbora sindikata u Bačkoj Palanci.

Lalić kaže za Danas da traže hitnu promenu krivičnih zakona koji će zaštiti prosvetne radnike, tako što će im pre svega dati status službenih lica. To će biti njihov glavni zahtev na zakazanom protestu za 16. maj ispred Vlade Srbije u Beogradu.

– Tražimo da budemo zaštićeni, ali po hitnom postupku promene zakona i nećemo da čekamo više. Niti konstituisanje Vlade, niti bilo šta drugo. Ostavljamo stručnjacima da to reše zakonski kako treba, ali poenta je da mi moramo da budemo zaštićeni. Poput advokata koje štiti zakon od napada na njih i njihove porodice, na radnom mestu i van njega. Svi ljudi u Bačkoj Palanci su ogorčeni i uplašeni. Morali smo da reagujemo na ovakav način i da ustanemo. Iako radim u gimnaziji, u jednoj zdravoj atmosferi, ipak se osećam uplašeno. Kad vidite takvo jedno nasilje, pomislite, pa ovo može i meni da se desi – rekla je Lalić.

Protest u Bačkoj Palanci zbog napada na profesora za vreme nastave: Svi su ogorčeni i uplašeni 2
Foto: BAP vesti

Ona ističe, da su ovim protestom hteli svom kolegi da izraze duboku podršku.

– Na sreću on više nije životno ugrožen, ali ima teške telesne povrede, višestruke frakture kostiju lobanje. Od jačine udaraca izgubio je svest. Ovo je za mene pokušaj ubistva! Ovakve stvari više ne smeju da se dešavaju – istakla je ona.

Kako objašnjava dalje, u Tehničkoj školi 9. maj postoji i drugi sindikat koji je pozivao učenike da ipak danas dođu na nastavu, ali deca se nisu pojavila i nastava ni u ovoj ustanovi nije održana.

Direktorka ove škole Snežana Ivelja za lokalne medije nije jutros jasno odgovorila da li će u školi biti nastave ili ne, jer kako je istakla, još nije bila doneta odluka, mada je bilo jasno da đaka u školi nema.

U jučerašnjem saopštenju Ivelja je kazala kako je pomenuti nastavnik zamolio mladića da napusti učionicu, jer nije više učenik ove škole, ali je po izlasku iz učionice on fizički napao nastavnika. Od povreda koje je zadobio, nastavnik je odvezen u Urgentni centar u Novom Sadu gde je gde je i zadržan.

Protest u Bačkoj Palanci zbog napada na profesora za vreme nastave: Svi su ogorčeni i uplašeni 3
Foto: BAP vesti

Ona je objasnila i da je nekoliko učenika koji su bili prisutni pružili prvu pomoć profesoru i time direktno uticali na spašavanje njegovog života.

Juče je održana i vanredna sednica Nastavničkog veća na kom je ono između ostalog, iskazalo posebnu zahvalnost školskom policajcu za brzu i profesionalnu reakciju, kao i učenicima koji su, kao redovni volonteri Crvenog krsta ukazali prvu pomoć povređenom nastavniku.

Kako su saopštili iz Kliničkog centra Vojvodine, nastavnik je zadobio teške telesne povrede i višestruke povrede glave i nalazi se u ovoj ustanovi na lečenju.

– Primljen je zbog višestrukih teških povreda glave u vidu fraktura kostiju glave i lica i hematoma. Pacijent je nakon kompletne dijagnostike, opservacije i lekarske pomoći primljen na Kliniku za neurohirurgiju radi daljeg konzervativnog lečenja – rečeno je iz KCV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari