Fudbaleri Jagodine nisu uspeli da se plasiraju u treće kolo kvalifikacija Lige Evrope pošto su, nakon duela bez pogodaka u Rumuniji, u revanš susretu sa Klužom poraženi pred svojim navijačima sa 1:0. Jagodinci su platili danak neiskustvu igranja na međunarodnoj sceni, jer su do 81. minuta, kada je postignut odlučujući gol, imali više izglednih prilika, ali nijednu nisu uspeli da iskoriste.

Iskustvo bi mogao da im donese Amerikanac Fredi Adu, koji ima tek 25 godina, ali je mnogo toga već „preturio“ preko glave. Adu je u četvrtak uveče bio na gradskom stadionu, a od petka se priključio treninzima pa ukoliko na njima pokaže da ima neophodni kvalitet i prođe lekarske preglede, mogao bi da potpiše ugovor sa trećeplasiranim timom prošlosezonskog izdanja Jelen Superlige.

Vest da je nekadašnji „vunderkind“ i „novi Pele“ došao u Jagodinu, kako su ga novinari često oslovljavali, odjeknula je i u Sjedinjenim Američkim Državama pa su tamošnji mediji dali značajan prostor ovom potencijalnom transferu. Poznati portal yahoo.com je na svojoj naslovnoj strani obavestio čitaoce da je bivši, a možda i budući reprezentativac našao angažman u Srbiji. „Lovci na talente“ spazili su ga još kao dečaka pa je sa 13 godina potpisao milionski ugovor sa kompanijom „Najk“, a u seniorskoj konkurenciji debitovao je sa nepunih 15 godina. Šansu su mu ukazali čelnici Di Si Junajteda, koji su baš te 2004. osvojili poslednju od četiri šampionske titule u MLS ligi. Nije dugo čekao ni na prvi nastup u dresu reprezentacije, a kada je 22. januara 2006. u 81. minutu prijateljskog meča sa Kanadom zamenio sadašnjeg napadača Di Sija Edija Džonsona imao je samo 16 godina i 234 dana pa je postao najmlađi debitant u istoriji fudbala u SAD. Adu je postigao 16 golova na 15 utakmica za reprezentaciju do 17 godina, a prvi je fudbaler ikada koji je upisao het-trik na mečevima šampionata sveta za igrače do 17 i 20 godina.

Krajem 2006. Di Si Junajted je zamenio Real Solt Lejkom, gde se zadržao samo sedam meseci, jer su ga odlične partije na prvenstvu sveta za igrače do 20 godina u Kanadi „preporučile“ evropskim klubovima. Brža od ostalih bila je Benfika, čiji su čelnici verovali da će „čudo od deteta“ nastaviti sa dobrim partijama i na Starom kontinentu. Ipak, u toj proceni su se prevarili. Nakon godinu dana na La Lužu, tokom kojih je upisao samo 11 nastupa, selio se na pozajmice u Monako, obližnji Belenenses, solunski Aris i turski Rizespor, ali je za tri godine na raznim adresama sakupio tek nešto više od 30 utakmica. Nakon lutanja po Evropi odlučio je da se vrati u SAD i to na poziv tadašnjeg trenera Filadelfije Pjotra Novaka, sa kojim je već sarađivao u Di Si Junajtedu i reprezentaciji do 23 godine. Međutim, nekadašnji poljski reprezentativac zadržao se u klubu još narednih godinu dana, a sa njegovim odlaskom i Adu je pao u drugi plan. Fudbalsku reanimaciju pokušao je u brazilskoj Baiji, u kojoj je prošle sezone samo dva puta istrčao na teren.

Početkom ove godine odlučio je da ponovo okuša sreću u Evropi pa je najpre stigao u Blekpul, ali nije uspeo čelnike kluba da ubedi da će biti „onaj stari“. Put ga je potom odveo u norveški Stabek, koji sa klupe vodi bivši selektor SAD Bob Bredli, ali se i tu nije dugo zadržao. Nakon nekoliko odrađenih treninga sa AZ Alkmarom stigao je u Srbiju, a želja Jagodinaca je da ostane u njihovom klubu bar jednu sezonu. Potencijal Adua je i dalje veliki, ali će tek vreme pokazati da li će ponovo uspeti da ga potvrdi, kao što je to radio u tinejdžerskim danima.

Majka sprečila odlazak u Inter

Čelnici Intera su još 1999. godine ponudili šestocifren iznos dolara za njegov dolazak na Đuzepe Meacu, ali je Aduova majka poslušala savet agenata i odbila tu ponudu. Adu je rođen u luci Tema u Gani, gde je živeo do osme godine kada je njegova porodica dobila zelenu kartu i preselila se u SAD. Bio je deo američkog programa za razvoj olimpijskih nada do 14 godina, a u tom uzrastu briljirao je na jednom turniru protiv vršnjaka iz Lacija i Juventusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari