Dvomeč sa Sampdorijom prava je nagrada fudbalerima Vojvodine za dobre igre na međunarodnoj sceni ovoga leta. Novosadska misija u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope počinje večerašnjim duelom u Torinu (21.00) umesto u Đenovi, koja je kuća Sampdorije, zbog renoviranja stadiona „Luiđi Feraris“. Biće to prvi – istorijski susret klubova; u prošlosti je Vojvodina samo u dva navrata igrala protiv italijanskih timova, dok je Sampdorija tri puta imala za rivala klubove iz Srbije, sa kojima ima stoprocentan učinak.

Vojvodina protiv renomiranog protivnika, nekadašnjeg finaliste Kupa šampiona 1992. godine nema šta da izgubi; motiva mora da ima napretek; retka je situacija bila u bliskoj prošlosti da „lale“ na međunarodnoj sceni igraju protiv ovako jakog rivala. Tim Zlatomira Zagorčića biće jači za kapitena, iskusnog štopera Nikolu Pekarića, koji će pokušati da stabilizuje poslednju liniju tima, koja je i najranjivija, s obzirom na sedam primljenih golova na poslednje tri utakmice, na kojima nisu pobedili.

– Trenirao sam nekoliko dana sa ekipom, ali još ćemo proceniti da li ću moći da igram. Važno je da sam kao kapiten tu da pružim podršku saigračima. Napravili smo analizu rivala, ali ne bi trebalo da se opterećujemo njima. Bitno je da odigramo dobro utakmicu i uživamo u fudbalu – poručio je Pekarić.

Sampdorija je prošle sezone pod vođstvom Siniše Mihajlovića slovila za izuzetno disciplinovan tim, koji ne praktikuje dopadljiv fudbal, ali je sposoban da se nadmeće i sa kvalitetnijima od sebe. Valter Zenga, bivši stručnjak Crvene zvezde i čuveni golman Intera, preferira kao trener ofanzivni pristup, međutim pitanje je da li će biti u stanju da ga sprovede s obzirom da je Stefano Okaka, najbolji napadač tima, otišao u Anderleht. Đenovljanima će večerašnji duel zapravo biti prvi zvanični ove sezone; na pripremama su zabeležili dve pobede i remi. Treba istaći da su Luis Muriel i Eder najopasniji napadači Sampdorije i sigurno će predstavljati najveću opasnost po štopere Novosađana: Pekarića, Pankova i Đurića.

– Radili smo analizu protivnika. Znamo da Vojvodinu i Sampdoriju vežu istorija i Vujadin Boškov, a posebno zbog svega toga ne bi trebalo da se opterećujemo, već da uživamo. To, naravno, ne znači da bi trebalo da se zezamo, nego da damo sve od sebe i siguran sam da su svi spremni na to – poručio je Pekarić.

Boškov i Mihajlović

Oba kluba vezuju dve značajne ličnosti iz Srbije. Vujadin Boškov doneo je prvu i jedinu titulu Sampdoriji u Seriji A 1991, dok je igračko i trenersko ime prvo stekao u Vojvodini. Siniša Mihajlović je fudbalski stasao u Novom Sadu, a kao igrač i trener ostavio je popriličan trag u Sampdoriji. Za oba kluba igrali su još Todor Veselinović i Bratislav Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari