Uoči Mundobasketa za košarkaše u Španiji u centru pažnje su izabranici Aleksandra Đorđevića, ali ne treba zaboraviti ni žensku reprezentaciju koja je prošle godine bez gotovo ikakve pažnje otišla na Evropsko prvenstvo, pobeđivala favorite i na kraju zauzela visoko četvrto mesto, koje je obezbedilo učešće na Svetskom prvenstvu od 27. septembra do 5. oktobra ove godine u Turskoj.


Selektorka Srbije Marina Maljković, koja je uspela da se već svrsta među cenjene stručnjake u ženskoj košarci, uveliko priprema svoj tim za Mundobasket.

– Pripreme na Zlatiboru prošle su u najboljem redu. Žao mi je što smo ostale kratko, jer su uslovi za treninge bili fantastični. Taj period smo posvetile individualnom radu i uvođenju košarkašica u trening posle letnje pauze. Ove nedelje smo u Rumi i radimo kao da prvenstvo počinje sutra. Svu pažnju na treninzima usmeravamo ka timskim zaduženjima, kako bi kroz igru napredovale na najbolji mogući način – rekla je Maljkovićeva, čiji tim danas očekuje prvi pripremni meč u dvorani Šumice od 20.30.

– Otvorila nam se mogućnost da se sastanemo sa univerzitetom Monmaut i ja sam je oberučke prihvatila. Ta utakmica nije bila u prvobitnom rasporedu, ali sam želela da košarkašice vide američki sistem i pristup sportu, bez obzira što se radi o univerzitetskoj selekciji – objasnila je Maljkovićeva, koja trenira i francuski Lion.

Sa spiska su posle prve faze priprema otpale Kristina Topuzović i Milena Marjanović.

– Kristina je mlada košarkašica koja se u potpunosti uklopila u moj sistem po pitanju borbenosti i defanzivnih zadataka. Pred njom je blistava budućnost. Dobila je uputstva za dalji rad i drago mi je što će naredne sezone u ekipi Radivoja Koraća imati važnu ulogu. Najozbiljnije računam na nju u budućnosti. Bitno mi je da je videla sistem i način rada i da je u potpunosti zadovoljila. Milena je takođe borbena devojka. Voljna je i željna rada što je za svaku pohvalu. Smatram da će, s obzirom na novi ugovor koji je potpisala u Francuskoj, sa dobrim trenerom nastaviti da napreduje i da ispravlja svoje nedostatke i da će biti spremna za Evropsko prvenstvo – rekla je Maljkovićeva.

Košarkašice Srbije očekuje uskoro put u Češku gde će igrati na pripremnim turnirima. Na SP u grupnoj fazi rivalke će im biti košarkašice Angole, Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

„Orlovi“ sinoć sa Novim Zelandom

Pretposlednji pripremni meč uoči početka Svetskog prvenstva u Španiji 30. avgusta košarkaši Srbije odigrali su sinoć u Vršcu protiv Novog Zelanda. I poslednju proveru izabranici selektora Đorđevića imaće protiv iste ekipe, ali u beogradskoj hali Pionir u nedelju od 20.30 (ulaznice če koštati 200, 300 i 400 dinara). Srbija je na Mundobasketu u grupi sa Brazilom, Egiptom, Francuskom, Španijom i Iranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari