San o plasmanu među osam najboljih ekipa, crno-beli su dosanjali na najteži i najneizvesniji način. Kako i dolikuje rođenim šampionima, sreća koja je pogledala najtrofejniji srpski klub bila je plod velikog truda u dosadašnjem delu Evrolige.

 

Barselona – Partizan 82:64

(22:16, 14:14, 25:12, 21:22)

Dvorana: Blaugrana. Gledalaca: 6.953.

Sudije: Hristodulu, Lotermozer, Anastopulos.

Barselona: Bazile 13, Trias 4, Rubio 3, Lakovič 10, Navaro 18, Vaskez 7, Ndong 1, Moris 4, Sada, Lorbek 11, Mikel 5, Grimau 6.

Partizan: Roberts 14, Sinovec 3, Mekejleb 5, Kecman 9, Milošević, Rašić 9, Mitrović, Božić, Marić 11, Veseli 10, Đekić 3, Vraneš.

 

Iako su doživeli poraz u Kataloniji protiv Barselone 82:64 u poslednjem kolu druge faze, zahvaljujući trijumfu Panatinaikosa nad Marusijem, Partizan je po treći put zaredom uspeo da ostvari pravo čudo plasmanom u četvrtfinale najelitnijeg takmičenja na Starom kontinentu. Ovim, možda i najvećim podvigom u poslednjih nekoliko godina, izabranici Duška Vujoševića dokazali su da izvorni košarkaški talenat, pomnožen sa frenetičnim radom samo u Srbiji može da proizvede kolektiv koji je u stanju da pomrsi račune i pobrka lončiće mnogo bogatijim i ambicioznijim timovima. Mada ih u borbi za fajnal-for očekuje potpuno renovirana ekipa Makabija, koju sa klupe predvodi Pini Geršon, a za njega nastupa Stefon Lazme, prošlosezonski košarkaš crno-belih, igrači Partizana će sigurno pripremiti dobro poznati recept koji će svoju delotvornost i jačinu pokazati na zagarantovana tri, a možda i svih pet mečeva.

Koliko je, zapravo, ekipa Partizana kvalitetan sastav, donekle je ilustrovao poslednji nastup protiv Barselone na njihovom parketu. Kontrolom reketa u odbrani, crno-beli su uspeli da izoluju njihove visoke igrače, dok su u napadu konstantnim prodorima spoljne linije i pametnim postavljanjem centara naterali Katalonce da se potpuno preznoje kako na svom terenu ne bi doveli pobedu u pitanje. Ako uzmemo u obzir da je Barselona gostujuće ekipe isprašivala sa dvadesetak razlike u dosadašnjem delu Evrolige, onda je sasvim jasno da Partizan sinoć uglavnom nije delovao indolentno u odnosu na rivala. Naravno, veći fond vrhunskih igrača, odlična i raznovrsna kretnja u odbrani, kao i brojni kontranapadi poremetili su koncepciju u igri crno-belih, naročito u drugom poluvremenu. Iluzorno je bilo očekivati da srpski šampion može odoleti maštovitom stilu igre trenutno najkvalitetnije ekipe na Starom kontinetu. Momenat kada su Navaro i saigrači uspeli da iz tranzicije pogode nekoliko teških šuteva za tri poena, bio je svojevrstan znak da je utakmica izgubila rezultatsku neizvesnost i da će Barselona na sebi svojstven način mirno privesti meč kraju. Bez obzira na malo nejasnije detalje u poslednjem nastupu, puleni Duška Vujoševića naslikali su pravo remek delo, koje će konačan izgled dobiti od 23. marta pa do 7. aprila, kada će košarkaši Partizana pokušati da u sistemu utakmica (prednost domaćeg terena pripada Makabiju) 2-2-1 produže svoj četvrtfinalni san.

 

Parovi četvrtfinala

Makabi – Partizan

Barselona – Real

Olimpijakos – Prokom

CSKA – Kaha Laboral

* prvi mečevi se igraju 23. marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari