I posle ovosezonske finalne serije domaćeg prvenstva košarkaši Partizana mt:s sa pravom se pitaju: „Ima li ko jači, ima li ko bolji?“ Decenijska vladavina crno-belih overena je u petak 11. vezanom, a ukupno 19. titulom šampiona države.

Crvena zvezda Diva – Partizan mt:s

82:86 (21:28, 21:20, 18:17, 22:21)

Hala: FMP Železnik. Gledalaca: 3.000. Sudije: Vojinović, Nešković, Jevtović.

Crvena zvezda DIVA: Čović 5, Ilić 5, Lazić 6, Nedović, Lešić 7, Subotić, Radivojević 1, Nikolić, Tomas 23, Milutinović 3, B. Popović 10, P. Popović 22.

Partizan mt:s: Kecman 7, Raduljica 8, Lučić 14, Milosavljević 5, Bogdanović, Bešović 4, Božić 1, Čakarević 5, Džejms 8, Mačvan 19, Anđušić 4, Bertans 11.

 

 Ovim dostignućem Partizan mt:s je postao suvereni rekorder na prostoru Srbije. Osim Makabija na Starom kontinentu u ovom trenutku ne postoji tim koji je uspeo da veže 11 titula zaredom. Partizan mt:s je na ovaj način stavio pečat i svojevrsni potpis na rukopis srpskog klupskog prvenstva, pokazavši da uprkos konkurenciji i turbulentnoj situaciji apsolutno niko ne može da se suprotstavi njegovoj košarkaškoj sili. Nakon četiri meča finalne serije i žilavog otpora, Crvena zvezda DIVA je u Železniku pred svojim navijačima morala da kapitulira pred silom obučenom u crno-bele dresove. Partizan mt:s je trijumfom (86:82) zaključao seriju u predgrađu Beograda i ukupnom pobedom 3-1 na trijumfalni način završio sezonu.

Čini se nikad teže, u neregularnim uslovima, jer su se igrači zbog prevelike vlažnosti više klizali nego što su trčali po parketu, Partizan mt:s je do odlučujuće pobede došao oslonivši se na iskustvo najboljih pojedinaca. U prvom poluvremenu crno-beli su imali dobar balans između unutrašnje i spoljne linije. Bertans je šutem za tri poena pravovremeno zamenio iskusne kolege, dok je Mačvan bio sjajan ravnomerno raspoređujući igru licem i leđima prema košu. Sudije su imale dosta problema da obuzdaju temperament domaćih navijača. Vlada Jovanović bio je pod njihovim stalnim neprimerenim nadzorom, zbog čega je morao da reaguje menadžer crveno-belih Nebojša Ilić. Delioci pravde se nisu najbolje snašli u tim trenucima, jer su sa dve nesportske greške Laziću i Milutinoviću „dolile“ ulje na vatru. Na taj način razgoropadili su domaće igrače koji su kao opareni na startu treće deonice serijom od 14:0 stigli do prednosti 56:48. Crveno-beli su se u potpunosti vratili u igru nošeni nestvarnim entuzijazmom Tomasa kome je pomogao Petar Popović hirurškom preciznošću šutem sa distance nakon igre dva na dva.

Izlaskom Raduljice Partizan mt:s je praktično igrao bez klasičnog centra, što se ispostavilo kao odlično rešenje. Konstantno su preuzimali u odbrani, suzili u reketu, dok su se u napadu potpuno oslonilii na najiskusnije pojedince. Crno-beli su iskoristili Zvezdin prekid filma i serijom od 13:0 u režiji Kecmana i Džejmsa poveli sa 63:56. Iziritirani nepoželjnim scenarijom na parketu navijači Zvezde nehotice su pogodili flašom svog trenera u glavu. Pešića takav gest nije dekoncentrisao već je popularni Kari u četvrtoj deonici na parket poslao Čovića koji je trojokm i presečenim pasom dao adrenalinsku injekciju saigračima. Zvezda se rezultatski vratila u život (74:71), međutim, ponovo joj je nedostajala rutina u završnici meča. Partizan mt:s je u odlučujućim momentima pokazao suvi kvalitet. Kecman je iz punog trka pogodio za tri poena, a zatim su crno-beli sa dve vezane odbrane iskoristili činjenicu da u poslednjem minutu Pešić nije imao prava na tajm-aut. Umesto uigranih akcija Zvezdini igrači su inertno reagovali, dopustivši večitom rivalu da pribrano i mirno sprovede zamisli u delo i u grotlu Železnika započne jedanaesto vezano navijačko slavlje.

Jovanović: Zasluženo smo opet najbolji

– Imali smo sezonu punu uspona i padova, ostali smo bez Pekovića, a zatim i plejmejkera. Džejms se dobro uklopio u tim, ali i kao čovek, pokazao je poštenje, pogotovo u trenucima kada je bio povređen. Klub mi je u teškim trenucima pružio podršku, nije bilo lako, jer su sve oči javnosti bile uprte u nas. U ovoj sezoni, pored standardnih Partizanovih prvotimaca, pojavila su se neka nova imena. Bešović, Bertans i Anđušić nisu prošle sezone igrali na ovako visokom nivou. Mačvan i Raduljica su izašli iz mnogo unosnijih ugovora i došli da osvoje dva trofeja. Hvala i Božiću i Kecmanu jer su godinama prenosili način na koji Partizan živi. Promovisali smo potencijalne reprezentativce kao što su Lučić, Anđušić i Milosavljević koji je jako dobro igrao u plej-ofu. Hvala svima, zasluženo smo opet postali prvaci – istakao je trener Partizana mt:s Vlade Jovanović.

Pešić: Idemo pravim putem

– Čestitam Partizanu na pobedi i tituli šampiona Srbije, ali istovremeno hoću da čestitam i svojim momcima, koji su čitave sezone radili veoma naporno. Naš osnovni koncept i način igre zavisi od agresivne odbrane i tranzicije u napadu, sada smo bili hendikepirani, jer nismo mogli da igramo agresivno. Ipak, pokazali smo napredak, bolji smo nego što smo bili na početku sezone. Idemo pravim putem jer smo se kvalifikovali sopstvenim naporom za Jadransku ligu, uštedeli 150.000 evra, igraćemo i u Evropi. Da se odmorimo pa da vidimo šta i kako dalje – zaključio je trener Crvene zvezde DIVA Svetislav Pešić.

Božić: Najdraža titula

– Mi pričamo na terenu, jako je teško da rečima opišem osećaj sreće i ponosa sa svim ljudima koji su učestvovali u osvajanju trofeja. Moram da istaknem da smo se držali zajedno, u ovim nehumanim uslovima zasluženo pobedili. Zato mi je ovo najdraža titula – jasan je kapiten crno-belih Petar Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari