Dokaz kojim se mogu opovrgnuti ustaljene definicije u svetu odbojke patentiran je ove godine u Srbiji. Oskudni uslovi, nedostatak adekvatnih hala za treniranje, samo osam klubova u najboljoj domaćoj ligi u obe konkurencije, konstantan odliv igrača u inostranstvo dovoljne su činjenice koje bi trebalo da jedan kolektivan sport skromnog finansijskog potencijala srozaju na najniže moguće grane.

Ipak, vođena od strane izvanrednih stručnjaka u organizacionoj sferi poput Aleksandra Boričića i Slobodana Miloševića, kao i sa klupe u vidu Igora Kolakovića i Zorana Terzića seniorska odbojka u Srbiji doživela je ove sezone pravu renesansu.

Mada odbojkaši od 1995. godine ostvaruju odlične rezultate, odlaskom Nikole Grbića, poslednjeg musketara iz neponovljive generacije, stekao se utisak da će dosta vremena proteći dok Vlado Petković ne stasa u vrhunskog tehničara. Na iznenađenje mnogih, već na prvom kontinentalnom prvenstvu posle reprezentativnog penzionisanja Nikole Grbića, predvođeni izvanrednim Ivanom Miljkovićem odbojkaši Srbije zaseli su na evropski tron.

Samo par dana nakon fantastičnog uspeha seniora, odbojkašice su startovale na trećem međunarodnom takmičenju ove sezone. Osvajanjem Evrolige, trećeg mesta na Gran priju, sebi su postavile jasan zadatak da petomesečno druženje u omiljenom dresu okončaju na pobedničkom postolju u beogradskom Pioniru. Njihov selektor, u desetogodišnjem mandatu, uspeo je da održi formu svojih izabranica u dugom periodu, a da pritom izvrši određenu smenu generacija. Malagurski je dobila veći šansu na mestu prijema, Maleševićeva je uvrštena u najbolji sastav, kao i Nađa Ninković, dok je odluka od pre dve godine da Rašićeva postane prvi bloker, dobila punu potvrdu ove sezone.

Tri odličja za pet meseci u isto toliko međunarodnih takmičenja jedan je od najboljih rezultata u istoriji odbojke. Kada se tome pridoda i zlato odbojkaša iz Beča sa Evropskog prvenstva, jasno je da će u seniorskoj konkurenciji ovogodišnji rezultati srpske odbojke biti zapisani „boldiranim“ nijansama.

U istoriji ovog sporta jedino su reprezentacije Brazila, Italije i donekle Rusije uspele da u istoj sezoni u obe konkurencije osvoje odličja na najvažnijim prvenstvima. Njima se od ove sezone pridružila i Srbija, sa jasnim naznakama da poseduje kapacitet za olimpijski zlatni spoj onoga što se do pre nekoliko meseci činilo nespojivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari