Prolazom u četiri najbolje selekcije prvenstva Evrope u Mađarskoj vaterpolisti Srbije štiklirali su prvi na listi ciljeva do zacrtane zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2016, ali svako ko iole poznaje ekipu Dejana Savića, našeg selektora, šampionski mentalitet onih koji se bave ovim sportom u Srbiji i njegovu trofejnu istoriju znaju da branilac titule s EP 2012. žarko želi da „prevesla“ Crnu Goru u večerašnjem polufinalu i dođe na rukohvat od novog trofeja.


– Naš cilj je i pre EP bio polufinale. Sad idemo na medalju. Očekuje nas veoma teška utakmica s Crnom Gorom. Verovatno na gol razlike, s pobednikom koji će biti rešen u poslednjoj četvrtini – jasno je golmanu Gojku Pijetloviću, jednoj od glavnih uzdanica našeg tima od početka prvenstva.

I prvi asistent ekipe Andrija Prlainović zna šta će sve biti potrebno da se savlada stari, dobro poznati predstavnik iste, jugoslovenske škole vaterpola.

– Biće to duel „na nož“. Po tradiciji. Crnogorci imaju kvalitet, fizički su jaki, ali ni mi ne zaostajemo. Očekujem jednu veliku i uzbudljivu utakmicu, a dobra je stvar što smo se digli posle poraza od Mađarske i remija s Hrvatskom. Prvo protiv Španaca, a onda u četvrtfinalu s Grcima. Delujemo sve sigurnije u bazenu – smatra Prlainović.

Vrsni šuter Filip Filipović pred biti ili ne biti bitku s jednom od najboljih selekcija na svetu posebno notira napredak u pojedinim segmentima igre.

– Bolji smo s igračem više nego na početku turnira. Dajemo golove i iz izrađenih akcija, a nikome nije lako da igra protiv naših centara Duška Pijetlovića i Slobodana Nikića. Još da malo doteramo igru u odbrani i nadogradimo napad – objašnjava jedan od lidera ekipe.

Prekaljeni sidraš Slobodan Nikić isto razmišlja.

– Nije nam išlo u grupi, ali smo se digli posle toga. Dobili smo na sigurnosti pred derbi s Crnom Gorom. Kao direktni polufinalisti odmorniji su od nas, ali ne bi nam bilo prvi put da težim putem stignemo do finala. Odlučiće jedna lopta – zaključuje Nikić, a selektor Dejan Savić akcentuje mirnu glavu kao faktor uspeha.

– Ovakve utakmice ne „lomi“ taktika već psihologija – uveren je srpski strateg.

Mađarska s Italijom

Drugog finalistu dobićemo u duelu svetskog prvaka Mađarske, koja se kao prva u svojoj grupi direktno plasirala u polufinale, i Italije, koja je do istog doplivala preko olimpijskog šampiona Hrvatske. Ovaj meč zakazan je za 19.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari