– Reflektori Arene Beograd, pažnja više od 11 hiljada ljudi bila je usmerena ka Kociću, Periću i Aksentijeviću dok su na semaforu odbrojavane poslednje sekunde sinoćnjeg četvrtfinalnog meča sa Ukrajinom. Selektor Aca Kovačević u glavi je već osmišljavao taktiku za produžetke, ali mu je brigu u neviđenu radost, kao i ogromnoj većini u hali, na samo tri stotinke do kraja istorijskog duela, pretvorio Miloš Simić predivnim pogotkom iz voleja kojim će od ponedeljka uveče počinjati almanah futsal priče u Srbiji – 2:1 (1:1). Reprezentacija Srbije igraće u četvrtak prvi put u istoriji polufinale Evropskog prvenstva (Rusija ili Azerbejdžan), ukoliko bude imala još veći vetar u leđa sa tribina najveće hale na Balkanu,ni finale ne bi trebalo da bude samo puka želja, koja nema dodirnih tačaka sa realnošću.

Već protiv Portugala u poslednjem meču grupne faze, vižljasti Simić, upečatljivog trka i nepredvidivih pokreta, pokazao je da bi mogao da postane važna opcija, možda i „iks faktor“ u našoj reprezentaciji. Verovatno ni sam nije mogao da poveruje da je trećim golom na meču presudio futsal majstorima iz Portugala, a sinoć je tek morao da protrlja oči i uštine se za ruku, nakon što je na tri stotinke pre kraja duela sa upornim Ukrajincima odveo svoje saigrače direktno u istoriju Evropskog prvenstva.

Da će se vatra rasplamsati na kraju meča moglo se naslutiti već posle uvodnih 86 sekundi kada je Mladen Kocić pogotkom poslao dim iz čarobne lampe da ispuni želju njegovim saigračima. Umesto da ošamućenog protivnika pokuša da nokautira u prvom poluvremenu Srbija se opredelila za taktički manevar bez mnogo rizika i ofanzivnih sekvenci – nešto nalik italijanskom katanaću. Čekali su Perić i saigrači novu grešku rivala, nalik onoj u 86. sekundi utakmice kada je ukrajinski golaman zalutao među šumu nogu, zaboravivši na svoj gol. Prekaljeni gosti su se brzo „opasuljili“ i u par navrata opasno pripretili Aksentijeviću. Zicer i pogođena stativa bili su najava uzbudljivog drugog poluvremena. Selektor Kovačević i dalje je insistirao na šahovskoj taktici, bez nepromišljenih iskakanja glavnih aduta, neprimetivši da su posle „otvaranja“ Ukrajinci bili u boljoj poziciji. Taktički odlično izveden aut, utrčavanje Mikole Grcina ispred čuvara na četiri metra od našeg gola, bilo je previše i za majstora kakav je Aksentijević. Tek posle primljenog gola Srbija je iz ofanzivnog arsenala izvukla davno pripremljeno i napunjeno „oružje“. Sevalo je ispred ukrajinskog golmana kao u „viktorijama“ ispred zgrade, ređale su se prilike Kocića, Perića i Rajčevića, a najzreliju imao je Simić, kada jedan poglon protivničkog igrača nije iskoristio da zicer pretvori u gol. Nervoza je sve više parala vazduh u hali, pad koncentracije prouzrokovao je pet prekršaja Ukrajinaca i četiri sa naše strane, sevali su kartoni u taborima oba rivala, produžetke su svi predosećali, a onda je lukavi Simić maestralno odreagovao na dijagonalni pas kapitena Perića, volejem otvorivši – kao srpski kauboj – vrata polufinala.

Simić: Uz božiju pomoć

Mislim da smo uz božiju pomoć i pomoć publike stvarno ostvarili istorijski uspeh. Ovo je deo sna, želimo da nastavimo da sanjamo i ako je moguće dođemo do finala. Ovo je nagrada za naš rad, trud i jedinstvo. Pozvao bih sve da navijaju kao deo publike koji dolazi iz Kragujevca, zajedno sa FK Ekonomac. Oni sve vreme drže atmosferu na visokom nivou. Voleo bih da cela Arena bude takva. Zaista nam mnogo znači njihova podrška – pozvao je Simić navijače da još frenetičnije navijaju u polufinalu, u kome priželjkuje Azerbejdžan.

Kovačević: Čekali smo devet godina na ovo

– To nije bila smišljenja akcija, već se tako namestilo. Perić je iskusno sačekao i video Simića. Kao da je neko hteo da se ovako završi meč. Znali smo da će biti teška utakmica, bio je veliki ulog. Ukrajina je fizički moćna ekipa i viđena je prava rovovska borba, čudno je kako je na kraju izrežirana. Čekali smo devet godina na ovakav uspeh i dočekali ga. Idemo korak po korak, dobro ćemo se pripremiti za polufinale. Znamo da imamo najmanje iskustva od preostalih učesnika, ali uz ovakvu podršku sa tribina, sve je moguće – poručio je selektor Aca Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari