Novak Đoković nastavio je da briljira ove sezone, pa je nakon Mastersa u Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu uspeo da osvoji i turnir u Rimu pošto je juče u finalu savladao Rodžera Federera sa 2:0 u setovima (6:4, 6:3).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Iako je imao uspone i padove tokom turnira u glavnom gradu Italije (neočekivano gubio setove od Belučija i Almagra) srpski teniser je podizao formu kako se turnir primicao kraju. Prvo je lako, sa po dva nula u setovima savladao nezgodne protivnike Japanca Keja Nišikorija i Španca Davida Ferera, a zatim je sinoć bez većih problema savladao i tenisera za koga mnogi smatraju da je najbolji u istoriji.

Đoković je u prvom setu napravio samo jedan brejk i to pri rezultatu 4:4, a zatim rutinski priveo set kraju do konačnih 6:4. Na startu drugog dela igre, Novak je nastavio tamo gde je stao u završnici prvog, pa je dobio prva tri gema i bio više nego dominantan u svim aspektima igre. Federer je jako teško dobijao poene i na svoj servis, a nije mu pomogla ni podrška sa tribina od gledalaca koji su se nadali da će finale trajati duže i da će prisustvovati potencijalno neizvesnom meču. Đoković je lako dobio i drugi set (6:3), čime je osvojio titulu i na četvrtom uzastopnom Mastersu (propustio turnir u Madridu), a ako se u obzir uzme i činjenica da je Srbin slavio i na prvom grend slemu, Australijan openu, onda se sa punim pravom može reći da trenutno prvi teniser na planeti igra jednu od najboljih sezona u istoriji ovog sporta.

Ipak, kao i prethodnih godina jasno je da je Đokoviću glavni cilj da osvoji drugi grend slem u sezoni Rolan Garos što bi mu bio prvi trofej u Parizu u karijeri. Iako su mnogi već otpisali Nadala, koji zaista igra slabo ove sezone, jasno je da je Španac glavni protivnik Đokoviću u borbi za titulu.

– Bila je ovo prelepa i emotivna nedelja. Uvek je zadovoljstvo igrati sa Rodžerom, verujem da sam protiv njega odigrao svoj najbolji meč ove nedelje. Uvek se osećam kao kod kuće kada sam ovde. Osećam se slično kao 2011. godine pred početak Rolan Garosa i zato sam još više srećan zbog trijumfa ovde – poručio je Novak Đoković na oproštaju od italijanske prestonice, a uoči otvorenog prvenstva Francuske u Parizu, jedinog neosvojenog gren slema u karijeri.

Rožer Federer, logično, manje je bio zadovoljan zadnjim nastupom u Rimu.

– Novak je bio sjajan, odigrao je odličan meč, napravio je mali broj neiznuđenih grešaka i koristio je prilike koje je imao, dok sam ja imao problema sa riternom. Ali, neću negativno da razmišljam. Srećan sam, osećam se dobro, zdrav sam i radujem se Parizu naredne nedelje – poručio je drugi reket sveta.

Titula i Šarapovoj

Ruska teniserka Marija Šarapova bila je najbolja u ženskoj konkurenciji, pošto je u finalu pobedila 10. teniserku sveta Španjolku Karlu Suares Navaro – 2:1 (4:6, 7:5, 6:1). To je njen treći trijumf u Rimu, a ukupno 35. u karijeri. Ovim bodovima Šarapova se vratila na drugo mesto na WTA listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari