Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan opena savladavši Španca Davida Ferera sa 3:0 (6:4, 7:6, 6:1), čime je po još jednom merilu ušao u istoriju „belog sporta“ s obzirom da mu je to sedmi uzastopni plasman među četiri najbolja na grend slemovima.

Polufinale, koje je na programu u noći između četvrtka i petka, biće repriza prošlogodišnjeg meča za trofej, budući da će protivnik najboljem teniseru sveta i braniocu titule biti Britanac Endi Marej koji je lako izašao na kraj sa Keijem Nišikorijem iz Japana sa 3:0 (6:3, 6:3, 6:1). Biće to njihovo 11. odmeravanje snaga i prilika Đokoviću da dođe do sedmog trijumfa, ali i da se osveti za poraz u poslednjem duelu u Sinsinatiju prošle godine.

– Protiv Mareja ću pokušati da ponovim partiju iz prošle sezone kada sam slavio u finalu. Međutim, biće jako teško jer je Endi u odličnoj formi. Njemu je ovo nova prilika da dođe do prvog pehara na grend slemu, a koliko je ovaj put ozbiljan potvrđuje i činjenica da je u svoj tim uvrstio i legendarnog Ivana Lendla – istakao je Đoković nakon pobede nad Fererom.

Najbolji teniser sveta osvrnuo se i na taj izuzetno težak trijumf protiv petog tenisera sveta, za koji kaže da je presudan trenutak bilo osvajanje drugog seta.

– Ferer je jedan od najspremnijih igrača na ATP i znao sam da će to biti duga noć (po lokalnom vremenu). Protiv njega se morate oznojiti u svakom poenu jer stiže svaku loptu i teško je takvog rivala dobiti u tri seta. Znao sam da moram da igram svaki poen duboko i blizu linije. Ispostavilo se da je osvajanje drugog seta bilo presudno. U toj deonici sam imao problema, ali sam uspeo da se osvežim, povratim snagu i povedem sa 2:0. Tada sam stvorio i veliku psihološku prednost, počeo da pogađam vinere i uspeo da pobedim – kazao je Đoković.

Upravo su Novakove reči najbolja analiza meča koji je trajao skoro tri sata. Od samog početka duela srpski teniser je krenuo silovito i pripretio rivalu oduzimanjem servis gema, ali je iskusni Španac odličnom selekcijom servisa i dobrom kretnjom sa snažnim udarcima uspeo da spasi šest brejk lopti. Ipak, otpor je popustio u petom gemu kada je Đoković uspeo da oduzme servis Fereru, povede sa 3:2, a potom i održi tu prednost do kraja seta. Početak druge deonice nagovestio je još lakši posao za prvog igrača sveta kada je poveo sa 2:0, ali Španac se nije predao bez borbe. Tako je Ferer odmah uzvratio brejkom i preokrenuo na 3:2, čak i propustio šansu da još jednom osvoji gem na Novakov servis. To je srpski teniser iskoristio i napravio brejk u 11. gemu (6:5), ali kada je servirao za set opala mu je koncentracija, verovatno i zbog pomenutih problema sa povredom noge. To je Španac iskoristio, odveo set u tajbrejk, imao blagu prednost, ali ne snage i hrabrosti da zada završni udarac. Đoković je u tim trenucima pametno držao loptu u igri, odgovarao na silovite udarce i dočekao grešku rivala koja mu je dala velikih 2:0 u setovima. Nakon toga u trećoj deonici na terenu je postojao samo jedan teniser, pa je Novak zasluženo prošao u polufinale.

Ferer: Propustio sam šansu

– Imao sam šanse sredinom drugom seta, pa i u tom tajbrejku, ali nisam uspeo da ih iskoristim i Novak je to kaznio. U trećem setu sam se zaista osetio umornim i nisam mogao da pružim veći otpor. Zadovoljan sam svojom igrom u Melburnu, ali i žalim što je tome došao kraj – kazao je David Ferer nakon meča, uz stav da Đokoviću, Nadalu i Federeru eventualno samo Marej može da parira.

Đoković: Trenutni bol u nozi

– Osetio sam trenutan bol u nozi u drugom setu, ali na sreću nije potrajao jer se protiv igrača poput Ferera mora igrati potpuno spreman. Imao sam male probleme i sa disanjem zbog zapušenog nosa, ali i fizički i psihički sam spreman za polufinale – rekao je Novak Đoković na konferenciji za medije opisujući evidentne zdravstvene probleme koji su doveli do pada u igru u drugom setu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari