Najbolji srpski, ali i svetski teniser Novak Đoković uspeo je da se plasira u četvrtfinale Australijan opena pošto je posle nepuna tri sata igre savladao Lejtona Hjuita sa 3:1 (6:1, 6:3, 4:6, 6:3). Njegov naredni protivnik biće David Ferer iz Španije koji je bio bolji od Francuza Rišara Gaskea sa 3:0.

Đoković je, sat vremena iza ponoći po lokalnom vremenu, iskoristio drugu meč loptu na svoj servis i stigao do zaslužene pobede. Bekend paralelom zaustavio je zahuktalog Hjuita, koji se rezultatski vratio u meč nakon dobijenog trećeg seta.

– Moram da odam priznanje Lejtonu za požrtvovanost, on je primer tenisera koji se nikada ne predaje. U svakom poenu me je terao da odigram još jedan udarac. Odličan je takmičar i stvarno ga veoma poštujem. Ipak, zadovoljan sam zbog pobede i sa nestrpljenjem očekujem duel sa Fererom – rekao je Đoković odmah nakon susreta.

Poslednji meč dana na Rod Lejver areni počeo je apsolutno u Novakovom ritmu. Kombinacijom preciznih udaraca sa osnovne linije i odličnim servisom za tili čas stigao je do dva brejka prednosti. Australijanac je bio potpuno van ritma, a trenutni bljesak u petom gemu nije bio dovoljan da se u prvom setu igra više od 31 minuta. Nije Đoković menjao ništa u pristupu ni u nastavku, mada je Hjuit uspeo malo da se konsoliduje. Nijednog trenutka vođstvo od 2:0 u setovima nije bilo ugroženo, ali je miljenik domaće publike najavio da će u nastavku meča pružiti značajniji otpor. Najbolji igrač sveta iz 2001. godine mučio je muku sa servisom pa je tek iz šestog pokušaja uspeo prednost u otvaranju poena da pretvori u dobijeni gem.

Treći set je počeo u ritmu iz prethodna dva pa su se gledaoci ponadali brzom odlasku na spavanje. Međutim, nakon uvodnog minusa od tri gema Hjuit je počeo da igra kao u najboljim danima. Proradio je konačno i servis, loptice su posle njegovih udaraca dobile na oštrini i preciznosti, a on na samopouzdanju. Nije se Novak predao bez borbe jer je želeo da nastavi maksimalan učinak u Melburnu. Međutim, srpski teniser je propustio jednu brejk loptu, pa je Hjuit realizovao četvrtu set loptu i smanjio zaostatak na 1:2. Ipak, nakon odmora stvari su vraćene na početak. Iako Đoković nije briljirao uspeo je da načini brejk u šestom gemu što mu je bilo više nego dovoljno za konačnu pobedu.

Novak je, shodno trenutnoj formi i renomeu, preuzimao odgovornost kad god je to mogao. Imao je mnogo veći broj vinera (55-23), mada nije previše puta „skraćivao“ lopticu. Hjuit je pokušao da promeni ritam češćim izlascima na mrežu, ali je to bilo nedovoljno za više od časnog oproštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari