Novak Đoković savladao je odličnog Britanca Endija Mareja sa 3:2 (6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5) posle čak četiri sata i 48 minuta igre i otišao u veliko finale Australijan opena gde će braniti titulu protiv Španca Rafaela Nadala. Duel prošlogodišnjih finalista protekao je u jakom ritmu i sa puno dobrih i iscrpljujućih poteza, uz dosta smena u vodstvu, ali je srpski teniser na kraju zasluženo slavio.

– Bio je ovo fizički jako težak meč u kojem smo se obojica puno i mentalno ispraznili. Neverovatno je kako se Marej vratio sa 2:5 u petom setu. Imali smo obojica puno problema da ostanemo fokusirani, da održimo svoj servis, ali sam ja na kraju u tome uspeo. Sada mi predstoji da probam da se oporavim do velikog finala sa dobrim poznanikom i van terena Rafaelom Nadalom. Ne znam šta nas čeka u tom meču, jedino je sigurno da neće biti lako – rekao je Novak Đoković nakon ulaska u svoje treće uzastopno grend slem finale čime se pridružio Rodu Lejveru, Pitu Samprasu, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji su jedini igrali tri ili više finala u nizu.

Duel dvojice dobrih prijatelja počeo je „opipavanjem pulsa“, ali je Đoković bio u blagoj prednosti s obzirom da je imao brejk lopte, a potom i spasio svoj servis. To mu je u četvrtom gemu donelo brejk, pre svega zahvaljujući greškama Britanca, ali se Marej brzo skoncentrisao i uzvratio istom merom. Da će ceo duel na Rod Lejver areni proteći u oscilacijama i smenama u diktiranju toka meča posvedočio je naredni gem u kojem Novak pravi novi brejk, što je bila prednost koju je uspeo da sačuva do kraja te deonice i povede sa 1:0.

Kada je prvi reket sveta na startu druge deonice odmah napravio brejk i osigurao ga svojim servisom za prednost od 2:0, malo ko je poverovao da će duel trajati maksimalnih pet setova. Međutim, Britanac je pokazao neverovatnu mirnoću koja proteklih godina nije bila njegov zaštitni znak, što je verovatno posledica rada sa Ivanom Lendlom, ali i želje da se konačno domogne prve grend slem titule. Tako je Marej nanizao čak četiri gema u svoju korist, uz dva brejka, i poveo sa 4:2. Delovalo je na trenutke da Novak ima neke zdravstvene probleme, pre svega sa disanjem, ali je srpski igrač demonstrirao zašto je prvi na ATP listi i napravio novi brejk. Kao i mnogo puta u ovom čudnom i preokretima bogatom duelu, Marej je odmah uzvratio oduzimanjem servisa, a potom i sačuvao gem u kojem započinje igru i izjednačio na 1:1 u setovima.

Verovatno najduži set ove godine u Melburnu viđen je u narednih 88 minuta. Maratonski poeni igrani su u dva uvodna gema, a onda je Britanac prvi došao do brejka i poveo sa 2:1. Novi preokret usledio je u narednih nekoliko minuta pa je Đoković osvojio dva gema i poveo sa 3:2. Prvi i četvrti reket sveta uspešno su sačuvali svoj servis, a taman kada se učinilo da je Đoković konačno uspeo da slomi Mareja, ovaj je prvo spasao tri set lopte na svoj servis, a zatim i napravio brejk u narednom gemu i došao do situacije da servira za osvajanje seta. Endiju je u tim trenucima zadrhtala ruka, što je Novak iskoristio i odveo set u tajbrejk. Ipak, do završnog udarca nije došlo, pa je Marej načinio preokret i poveo sa 2:1 u setovima.

Da je psihični najstabilniji teniser u ATP šampionatu, možda i u istoriji „belog sporta“, Đoković je još jednom pokazao u četvrtom setu. Ova deonica potrajala je samo 25 minuta, gde je Novak vrlo lako poveo sa 4:0, a potom i dobio set sa 6:1. Do tog visokog rezultata srpski igrač došao je pogađanjem svih udaraca, bilo kada je napadao ili igrao u defanzivi.

Peti set nije doneo ništa manje uzbuđenja od celog toka meča. Čuvali su teniseri svoj servis do sredine odlučujuće deonice, a onda je Novak prvi napravio brejk, osigurao ga i poveo sa 5:2. Međutim, Marej se nije predao ni kada je srpski teniser servirao za prolaz u finale. Uzvratio je brejkom, izjednačio na 5:5 i došao do čak tri brejk lopte, ali je Đoković spasao veliki preokret. Ispostavilo se da je ovaj propust konačno slomio Britanca koji je poklekao i na kraju čestitao prolaz u finale prvom reketu sveta.

Divac u publici

Polufinalni meč između Novaka Đokovića i Endija Mareja iz publike je posmatrao i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i jedan od naših najboljih košarkaša Vlade Divac sa suprugom Snežanom. Na tribinama je bio i Rod Lejver, po kojem centralni teren i nosi ime, a društvo mu je pravila premijerka Australije Džulija Gilard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari