Na impresivan način, bez ijednog izgubljenog seta od početka US Opena, najbolji teniser Srbije i sveta Novak Đoković izborio se prekjuče za 22. uzastopno četvrtfinale na grend slem turnirima u svojoj karijeri, a večeras će protiv velikog rivala i prijatelja Britanca Endija Mareja pokušati da priđe korak bliže novom trofeju i bogatoj nagradi na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, u derbiju čiji je start predviđen u noći između srede i četvrtka.


Njih dvojica su do sada odigrala 20 mečeva, od kojih je 12 pripalo dvadeset sedam godina starom Beograđaninu, a osam njegovom vršnjaku rođenom u Škotskoj. Nole ima i mnogo više osvojenih grend slem titula (7) od protivnika (2) i uopšte trijumfa na turnirima, ali su egal u konačnim slavljima na terenima u Njujorku. Đokoviću nije bilo premca 2011. godine, dok je Marej izdominirao sezonu kasnije.

Do ponovnog susreta na US Openu naš teniser je prilično lako i ubedljivo nanizao pobede nad Argentincem Dijegom Švarcmanom, Francuzom Pol-Anri Matjeom, Amerikancem Semom Kverijem i Nemcem Filipom Kolšrajberom, najavivši izlazak iz krize igre i rezultata s rano napuštenih turnira u Torontu i Sinsinatiju. Marej je do top osam na ovom US Openu stigao preko Holanđanina Robina Hasea, Nemca Matijasa

Bahingera, Rusa Andreja Kuznjecova i Francuza Žo-Vilfreda Conge, pokazavši visok stepen forme u finišu sezone.

Novak i Endi su poslednji put u ovoj fazi zadnjeg grend slem turnira u 2014. ukrstili rekete pre dva leta, kada je Britanac posle maratonske borbe izašao raspoložen s „Artura Neša“, osvojivši kasnije titulu i zamašan ček. Bolji iz ovog duela ide na pobednika meča Stanislava Vavrinke i Keija Nišikorija. 

Uspeh karijere Krunićeve

Ovogodišnji US Open ostaće upamćen i po fenomenalnom nastupu Aleksandre Krunić. Pravo niotkuda srčana srpska teniserka je posle kvalifikacija ređala pobede i u glavnom žrebu, eliminisavši čak i vimbldonsku šampionku Petru Kvitovu, da bi tek poklekla tek posle velikog meča u osmini finala s iskusnom favoritkinjom Viktorijom Azarenkom. U međuvremenu je pobrala simpatije mnogih ljubitelja belog sporta i osvojila 180 bodova, što će joj od ponedeljka doneti prvi plasman u najboljih 100 na WTA listi.

Novak predvodi Srbiju

Nekadašnji šampioni Dejvis kupa, reprezentativci Srbije, boriće se za opstanak u Svetskoj grupi protiv Indije od 12. do 14. septembra, a prvi reket sveta Novak Đoković biće u sastavu tima. Na spisku se nalaze i Dušan Lajović, Filip Krajinović i Nenad Zimonjić. Za Indiju će nastupiti Somdev Devarman, Rohan Bopana, Juki Bambri i Saket Mineni. Selektori imaju pravo da promene sastav zaključno sa 11. septembrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari