Međunarodna izložba fotografija „Kvarner iznad i ispod površine mora i Venecija“ otvorena je u centralnom holu SPC Vojvodina u Novom Sadu.

Izložbu je zvanično otvorio pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, dok su o njoj govorili Ivan Karlavaris, mentor projekta, Paolo Markuči de Marino (Paolo Marcucci de Marino), direktor Italijanskog kulturnog centra u Novom Sadu, i Zoran Krajišnik, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnovna ideja organizatora je bila negovanje kulturnih prožimanja, upoznavanje i zbližavanje mladih ljudi kroz bavljenje umetnošću. Izložbu su organizovali Vojvodina omladinski klub, Akademija umetnosti u Novom Sadu i SPC Vojvodina.

U ime Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje sekretar Slaviša Grujić je čestitao nagrađenim studentima na osvojenim nagradama za podvodne fotografije Istre, Kvarnera i Venecije, naglasivši da Vojvodina kao regija i Sekretarijat za kulturu i javno informisanje imaju dugogodišnju saradnju sa Istrom, negujući i šireći kulturu, kroz saradnju, razmenu manifestacija i kroz brojna druga dešavanja.

– Posmatrajući izložene fotografije jasno je da nije bilo lako napraviti ovu izložbu, izdvojiti nešto specifično, upečatljivo, posebno i sve to uobličiti u priču koja nosi naziv „Kvarner iznad i ispod površine mora i Venecija“ – kazao je Grujić.

On je istakao i da je „zbog bliske saradnje sa Istrom jasno da je i zadovoljstvo veće.

– Kada se projekat realizuje u takvom ambijentu i u toj korelaciji, što je bio ozbiljan zadatak. Sekretarijat za kulturu i javno informisanje zato podržava ovakve projekte, koji afirmišu rad mladih, širi profesionalni duh i zbližava umetnost fotografije, kroz aktivnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Zbog svega toga posebno mi je zadovoljstvo što danas imam priliku i čast da otvorim ovu izložbu – zaključio je on.

Dekan Akademije Zoran Krajišnik rekao je da vidljivost rada Akademije dolazi do izražaja uglavnom na kraju godine, kada studenti imaju priliku da pokažu svoj rad vidljivim angažovanjem.

– Pre sedam godina rodila se ideja da se sa ovim projektom krene i od jedne male manifestacije izrodio se ozbiljan projekat u rangu bijenala. Sve ono što je novosadska Akademija uložila u njih, oni su nam danas to vratili profesionalnim angažovanjem – kazao je Krajišnik.

Autor izložbe Ivan Karlavaris se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje na podršci prilikom realizacije ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari