Nacionalni savet slovačke nacionalne zajednice, u prisustvu brojnih gostiju, predstavnika pokrajinskih i republičkih vlasti, Slovačke Republike, ambasade i drugih, obeležio je jubilej – 10 godina rada. Predsednica Saveta, Ana Tomanova Makanova, analizirala je prvu desetogodišnjicu postojanja i rada Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji.


– Ovo je prilika da se zapitamo u kojoj meri je naš Nacionalni savet promenio život Slovaka u Srbiji, koliko smo doprineli jačanju narodne svesti i kvalitetnijem funkcionisanju našeg društva u oblasti ljudskih prava u koja spadaju i prava pripadnika nacionalnih manjina – izjavila je Ana Tomanova Makanova osvrnuvši se na propise koji su doneti od 2000. godine, a koji su se odnosili na položaj pripadnika nacionalnih manjina i rad Nacionalnog saveta Slovaka.

On je dodala da je u rad Saveta, pored 29 izabranih članova i pet zaposlenih, aktivno uključeno skoro 200 članova odbora i komisija i da je stvorena mreža saradnika.

– Nacionalni savet je osnivač novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ljudu“, zajedno sa AP Vojvodinom osnovao je Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, od opštine Bački Petrovac preuzeo je deo osnivačkih prava Muzeja vojvođanskih Slovaka, a od opštine Kovačica deo osnivačkih prava Galerije naivnog slikarstva. Od APV preuzeo je deo osnivačkih prava nad Gimnazijom „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu – rekla je Tomanova Makanova.

Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, rekao je da je politika Pokrajine usmerena ka očuvanju multietničnosti i multikulturalnosti Vojvodine, što je prema njegovim rečima dar istorije.

– Slovačka zajednica jedna je od najvećih i najstarijih etničkih zajednica na našim prostorima. Slovački jezik je službeni jezik u AP Vojvodini, a Radio-televizija Vojvodine, kao naš javni radiodifuzni servis, emituje programe na slovačkom jeziku već decenijama. O društvenom i političkom uticaju slovačke zajednice u Pokrajini govori i činjenica da je predsednica Slovačkog nacionalnog saveta istovremeno i potpredsednica Skupštine Vojvodine. Vlada Vojvodine je sa Nacionalnim savetom ovih deset godina vrlo snažno sarađivala i realizovala niz projekata: od kulturnih manifestacija svake godine, rekonstrukcija škola u kojima se nastava odvija na slovačkom jeziku, do osnivanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka – rekao je između ostalog Pajtić i naglasio da ne bi trebalo većinski narod da odlučuje o tome šta je nacionalnim zajednicama važno, već suprotno, da nacionalne zajednice preko svojih saveta, preko koordinacija ukazuju Vladi Vojvodine šta treba činiti.

– Odnos prema nacionalnim zajednicama jeste slika većinskog naroda, njegove civilizovanosti, nivoa kulture, nivoa svesti o tome da se bogatstvo nalazi u različitostima. To što je Vojvodina prožeta različitim nacionalnim zajednicama, jezicima i narečjima – jeste naša prednost – zaključio je predsednik pokrajinske vlade.

Publikacija o slovačkoj manjini

Tom prilikom održana je i promocija publikacije „Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine 2003 – 2013. godine“ i dodeljene su nagrade i priznanja Nacionalnog saveta povodom jubileja. Dobitnici nagrade Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji su predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, odlazeći ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović, predsednik OSLA, od 2005. do 2010. godine i opunomoćeni ambasador Republike Slovačke u Beogradu, Igor Furdik, nekadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i bivši ministar kulture Predrag Marković, kao i nekadašnji ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari