RSSVojvodina

Subota

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

14/06/2013 14:49 | Subotica

Mađarska i dalje privlačno mesto za kupovinu

Najjeftiniji šoping "kod Tompe"

Autor: V. L.

Subotica - Mađarska je za naše građane, pogotovo one u pograničnom delu, gotovo oduvek bila vrlo privlačno mesto za kupovinu - hrane pre svega, i to po pravilu kvalitetnije nego kod nas, i uglavnom jeftinije. I danas mnogi Subotičani odlaze u obližnja prekogranična mesta u redovan šoping, ali je članstvo Mađarske u EU, kao i oscilacije kursa dinara i forinte u velikoj meri učinili neizvesnom isplativost takve kupovine.

A odmah iza graničnog prelaza Kelebija, kod mađarskog mesta Tompa rade čak četiri supermarketa, jedan pored drugog, a većina kupaca u njima govori srpski jezik, kao i dobar deo prodavaca. To jest, većina kupaca kao i većina prodavaca je iz okolnih pograničnih mesta. Mnogi kupci upravo u supermarketima kod Tompe nabavljaju robu za svoje tezge na buvljim pijacama, a poneki Subotičani, tačnije stanovnici Kelebije, tamo svakodnevno kupuju čak i hleb i mleko. To je, kako tvrdi jedan od prodavaca sa subotičkog buvljaka, trenutno jedino mesto u Mađarskoj na kojem se može kupovati jeftinije nego kod nas, jer je zbog odnosa valutnih kurseva gotovo neisplativ šoping u recimo Segedinu ili Budimpešti. Ipak, samo u odnosu na stanje od pre par meseci cene su dosta promenjene, zahvaljujući rastu forinte, i jedini sigurni benefit je kupovanje uz povrat AFE, mađarskog poreza na promet, na šta ima pravo svako čiji račun pređe iznos od 50.000 forinti. To svakako nije mala suma - iznosi nešto preko 20.000 dinara - te se neretko odlazi u grupni šoping, na zajedničkom računu, koji se zatim na carini prilaže uz zahtev za vraćanje dela novca na ime PDV-a.

Ipak, dosta Subotičana i dalje nalazi računicu u kupovanju kućnih potrepština u susedstvu, pogotovo ako su ti proizvodi na akciji. A kako tvrde prodavci sa subotičkog buvljaka, svoju računicu imaju i Mađari - iako deluje apsurdno, njih možete sresti petkom i subotom kako u Subotici kupuju robu iz svojih prodavnica. Očito je da su AFA, kalkulacije sa kursnim razlikama i roba na akciji za mnoge i dalje dobar prostor za zaradu, ili makar uštedu u kućnom budžetu.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)