RSSVojvodina

Subota

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

17/03/2016 21:57 | Zrenjanin

Program Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Posmatranje ptica "Proleće uživo"

*Akcija prvenstveno namenjena deci školskog uzrasta, a dobrodošli su svi zainteresovani građani

Autor: M. Pudar

Zrenjanin -

Proleće i promene koje donosi zanimljivi su prirodnjacima a zastupljeni su i u školskom programu za đake, tako da je korisna svaka prilika da se deca i škole uključe u programe poput ovoga "Proleće uživo", koje je pokrenulo poljsko udruženje OTOP, a sada ga kod nas realizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ideja je da se prati dinamika prolećne seobe pet vrsta migratornih ptica, seoske laste, bele rode, kukavice, čiope i pčelarice.

- Cilj je da na našu internet stranicu prijavite podatak prvog posmatranja neke od pet navedenih vrsta ptica. Prijavljivanje počinje od marta, kada je vreme njihovog dolaska iz Afrike u naše krajeve, i traje do juna. Ovaj program je prvenstveno namenjen deci školskog uzrasta, a dobrodošli su svi zainteresovani građani. "Proleće uživo" je dobar podsticaj svima da pokrenu razne akcije za ptice i druge životinje, kao i da učestvuju u drugim događajima koje organizujemo - navodi Draško Grujić, nacionalni koordinator.

Prema njegovim rečima, postavljajući svoja zapažanja na stranicu //www.springalive.net/srrs/ učesnici pomažu kreiranje mape postepenog dolaska ptica u realnom vremenu, čime se direktno prati tok seobe ovih ciljanih vrsta. Ova aktivnost sprovodi se od 2006. godine u inostranstvu, dok je novina kod nas. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozivaju zainteresovane pojedince, škole i udruženja da se uključe u prva posmatranja pet navedenih vrsta ptica. Formiranje mape dinamike seobe jedna je od ključnih aktivnosti projekta "Proleće uživo".

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)