Proleće i promene koje donosi zanimljivi su prirodnjacima a zastupljeni su i u školskom programu za đake, tako da je korisna svaka prilika da se deca i škole uključe u programe poput ovoga „Proleće uživo“, koje je pokrenulo poljsko udruženje OTOP, a sada ga kod nas realizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ideja je da se prati dinamika prolećne seobe pet vrsta migratornih ptica, seoske laste, bele rode, kukavice, čiope i pčelarice.

– Cilj je da na našu internet stranicu prijavite podatak prvog posmatranja neke od pet navedenih vrsta ptica. Prijavljivanje počinje od marta, kada je vreme njihovog dolaska iz Afrike u naše krajeve, i traje do juna. Ovaj program je prvenstveno namenjen deci školskog uzrasta, a dobrodošli su svi zainteresovani građani. „Proleće uživo“ je dobar podsticaj svima da pokrenu razne akcije za ptice i druge životinje, kao i da učestvuju u drugim događajima koje organizujemo – navodi Draško Grujić, nacionalni koordinator.

Prema njegovim rečima, postavljajući svoja zapažanja na stranicu //www.springalive.net/srrs/ učesnici pomažu kreiranje mape postepenog dolaska ptica u realnom vremenu, čime se direktno prati tok seobe ovih ciljanih vrsta. Ova aktivnost sprovodi se od 2006. godine u inostranstvu, dok je novina kod nas. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozivaju zainteresovane pojedince, škole i udruženja da se uključe u prva posmatranja pet navedenih vrsta ptica. Formiranje mape dinamike seobe jedna je od ključnih aktivnosti projekta „Proleće uživo“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari