Site name

Analna speleologija

Naravoučenije igrokaza je više nego providno - umal ne rekoh "više nego ubedljivo" - i od RTS-ovog se menadžmenta očekuje da ga shvati i da po shvaćenom i postupi

Dupeuvlačenje - stari zanat, koje je u Srbiji odvajkada bio unosan posao...

9

Piše: Svetislav Basara

Beograd 20. april 2017. 16:00

... nakon prezidencijalnih izbora doživljava pravi procvat, pa je otuda bilo sasvim predvidivo da izazovu dupeuvlačenja ne odoli ni poslovični Vulin, koji je, prevejan kakav je, dokonao da će mu biti najprobitačnije da se u Visoko Dupe - iz koga ionako ne izbija - još dublje uvuče preko Javnog servisa, pa je blagoizjavio da će lično on, ali i njegova stranka, čim skupština zasedne, pokrenuti zahtev za smenu rukovodstva "našeg prava da znamo sve". Ko biva... Nisu objektivni. Ne polažu račun državi. Navijaju za "protestante". I pročaja.

Dogodilo se, međutim, ono što se (u starom vicu) dogodilo Milki Planinc: dupe je neočekivano odbacilo organizam, uz trogatelno obrazloženje za javnost da poslovodstvo i uredništvo RTS-a nisu “vlasni” smenjivati ni Vulin ni demonstranti i da “žuti” menadžment ima po višnjoj milosti do daljeg ostati na RTS-u, ustanovi koja, uzgred rečeno, sve više zaslužuje nadimak koji sam joj nadenuo davnih devedesetih - nadzemna septička jama u Takovskoj 10.
E sad, neki bi cinik mogao reći da analni speleolog, Vulin, i njegov vlažni san - Visoko Dupe - igraju igru koja se u dramaturgiji filmova B produkcije zove Good Cop, Bad Cop. U tom igrokazu (F produkcija je u pitanju) Vulinu je zapala uloga rđavog policajca, koji se nameračio da umlati osumnjičenog - u datom slučaju Bujketa & Co - a Vučiću rola dobrog policaja koji bajagi smiruje nasilnika i priznanje izvlači mirnim putem.

Naravoučenije igrokaza je više nego providno – umal ne rekoh “više nego ubedljivo” - i od RTS-ovog se menadžmenta očekuje da ga shvati i da po shvaćenom i postupi i svodi se na sledeću poruku koja glasi:

Ako se ne uzmete u pamet i RTS-ovu uređivačku politiku - na demokratski način, naravno - ne uskladite sa vladajućom politikom, lako se može dogoditi da moje dupe sledeći put prihvati Vulinov organizam i da vas, posledično, u pravednom, ali takođe demokratskom gnevu, razjuri kao mačke sa jebališta. Pa vi sad birajte: Ili Takovska 10 ili TV Mladenovac.

Juče je Slobodan Divjak u Danasu lepo objasnio da je, između ostalog, smisao Javnog servisa upravo u tome da bude nezavisan od vlade, vladinih organizacija i vladinih organizatora, iz čega bi se mogao izvući zaključak da - ukoliko je nezadovoljan radom Javnog servisa - speleologu Vulinu ništa ne stoji na putu da odreši kesu i osnuje privatnu televiziju koja će - sasvim legitimno - praviti program po njegovom (ne)ukusu. Držim, međutim, da je Divjak džaba krečio jer se Vulin - i ne samo on - navadio da dreši kesu sirotinje raje i da - nakon što je odreši - sirotinji raji ista papreno plaćena muda ponovo proda kao bubrege.

povezane vesti

Rugoba šegačenja

8

Piše: Svetislav Basara

@KVAKA22

10

Piše: Svetislav Basara

@KRLE22

21

Piše: Svetislav Basara

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

supozitorija

20. april 2017.

Vulina odbacio organizam? Ostalo samo dupe koje trči tamo-amo. Bas, genijalno!

Мiloš J. Kosovac

20. april 2017.

A kako Vulin ne može da živi ako je van "visokog dupeta", predstoji drama kako će tamo da se vrati? Za sada, drži se rukam za obe noge vlasniku "visokog dupeta".

Kikić

20. april 2017.

Mene opisani događaj ne asocira na dupe i speleologiju, kao ni na filmove f kategorije o dobrom i lošem policajcu, nego na vašarske priredbe u kojima glavne uloge igraju tzv. trbuhozborac i njegov ružni lutak. Naravno ulogu lutka igra Vulin koji sedi u trbuhozborčevom, tj. Vučićevom krilu i govori sve ono što trbuhozborac misli a ne želi da kaže.

kića

20. april 2017.

Bujke se baš našao u nebranom grožđu: Nije srpski ćutati, a nije pametno govoriti.

Sve sami Šrederi

20. april 2017.

Pa šta, jadničak drugo da radi, kad dr Neša ume da pada na premijerove grudi. Zato on mora stražnjom stranom da se nudi, kad ne zna ko Dr Neša da padne na grudi. Bar se jeftino nudi, kad već ne zna da pane na veličanstvene grudi.

Kojadinka

20. april 2017.

Kako gledati na sliku gde su dva deteta na celu kolone... Kako gledati na proteste bez organizatora i osnovne ideje. Kako gledati na studente politickih nauka sa zahtevima ,,mimo,, politike

Posmatrac Lokalni

21. april 2017.

Lale je bistra uma, te jos jaceg pera, ponekad se ne slazem sa onim sto zbori, ali mi uvek prija procitati sta misli. Ovaj put pogadja u sred srede, od analnih speleologa, do nadzemnih septickih rupa - kamo lepe srece da je jedina u Takovskoj. Da li covek dzaba kreci ili ne je pitanje, , bez takvih bi molera nase drustvo bilo jos veca pecina.

Lale

21. april 2017.

Niko u tajne Visokog Dupeta nije tako duboko i analitično zašao kao Bas. Tek o njima bi mogao da ispreda one svoje sage u nastavcima, ama neće - mrzi ga i ne da mu se. Jedino, ako ga ona živahna komentatorka obodri...

PatriJota iz Bajine Bašte

21. april 2017.

Fascinantno!!!! Oduševljen sam i egzaltiran. Prosto ne mogu da verujem kako Svetislav Basara, ta perjanica naše savremene književnosti, pogađa u samu srž problema... I ne samo to, njegovi tekstovi obiluju veoma vrednim savetima, koji se suptilno prožimaju kroz kolumne i pomažu nama, njegovim vernim čitaocima, da lakše prođemo kroz sve Scile i Haribde današnjeg sveta. E, da je više ovakvih književnika, gde bi nam kraj bio.... Jedva čekam sledeću kolumnu da se nadahnjujem mudrostima i uživam u lepoti pisane reči. Ocena - čista petica, kao i juče i prekjuče.