Dupeuvlačenje – stari zanat, koje je u Srbiji odvajkada bio unosan posao…

… nakon prezidencijalnih izbora doživljava pravi procvat, pa je otuda bilo sasvim predvidivo da izazovu dupeuvlačenja ne odoli ni poslovični Vulin, koji je, prevejan kakav je, dokonao da će mu biti najprobitačnije da se u Visoko Dupe – iz koga ionako ne izbija – još dublje uvuče preko Javnog servisa, pa je blagoizjavio da će lično on, ali i njegova stranka, čim skupština zasedne, pokrenuti zahtev za smenu rukovodstva „našeg prava da znamo sve“. Ko biva… Nisu objektivni. Ne polažu račun državi. Navijaju za „protestante“. I pročaja.

Dogodilo se, međutim, ono što se (u starom vicu) dogodilo Milki Planinc: dupe je neočekivano odbacilo organizam, uz trogatelno obrazloženje za javnost da poslovodstvo i uredništvo RTS-a nisu “vlasni” smenjivati ni Vulin ni demonstranti i da “žuti” menadžment ima po višnjoj milosti do daljeg ostati na RTS-u, ustanovi koja, uzgred rečeno, sve više zaslužuje nadimak koji sam joj nadenuo davnih devedesetih – nadzemna septička jama u Takovskoj 10.
E sad, neki bi cinik mogao reći da analni speleolog, Vulin, i njegov vlažni san – Visoko Dupe – igraju igru koja se u dramaturgiji filmova B produkcije zove Good Cop, Bad Cop. U tom igrokazu (F produkcija je u pitanju) Vulinu je zapala uloga rđavog policajca, koji se nameračio da umlati osumnjičenog – u datom slučaju Bujketa & Co – a Vučiću rola dobrog policaja koji bajagi smiruje nasilnika i priznanje izvlači mirnim putem.

Naravoučenije igrokaza je više nego providno – umal ne rekoh “više nego ubedljivo” – i od RTS-ovog se menadžmenta očekuje da ga shvati i da po shvaćenom i postupi i svodi se na sledeću poruku koja glasi:

Ako se ne uzmete u pamet i RTS-ovu uređivačku politiku – na demokratski način, naravno – ne uskladite sa vladajućom politikom, lako se može dogoditi da moje dupe sledeći put prihvati Vulinov organizam i da vas, posledično, u pravednom, ali takođe demokratskom gnevu, razjuri kao mačke sa jebališta. Pa vi sad birajte: Ili Takovska 10 ili TV Mladenovac.

Juče je Slobodan Divjak u Danasu lepo objasnio da je, između ostalog, smisao Javnog servisa upravo u tome da bude nezavisan od vlade, vladinih organizacija i vladinih organizatora, iz čega bi se mogao izvući zaključak da – ukoliko je nezadovoljan radom Javnog servisa – speleologu Vulinu ništa ne stoji na putu da odreši kesu i osnuje privatnu televiziju koja će – sasvim legitimno – praviti program po njegovom (ne)ukusu. Držim, međutim, da je Divjak džaba krečio jer se Vulin – i ne samo on – navadio da dreši kesu sirotinje raje i da – nakon što je odreši – sirotinji raji ista papreno plaćena muda ponovo proda kao bubrege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari