Site name

Biti profesor

Nešto više od mesec dana je prošlo od donošenja Zakona o visokom obrazovanju, a SANU, Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Konferencija univerziteta Srbije traže njegovu izmenu ili donošenje novih zakonskih rešenja.

3

Piše: Redakcijski komentar

07. novembar 2017. 14:00

Biti profesor

U pismu upućenom resornom ministru članovi ovih institucija ukazuju će se novi zakon negativno odraziti na dostignute standarde autonomije, što je posebno vidljivo u formiranju Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Nacionalnog akreditacionog tela, u kojima je predviđeno smanjenje broja članova koje delegiraju univerziteti, a povećan uticaj države. Akademska zajednica nezadovoljna je što Ministarstvo prosvete nije uvažilo većinu njihovih zamerki i predloga koje su izneli tokom javne rasprave, a oni koji su učestvovali u pisanju zakona tvrde da su bili neprijatno iznenađeni jer se u skupštinskoj proceduri pojavio drugačiji tekst.

Od trenutka kada je u javnosti "procurila" prva verzija nacrta zakona, bila je jasna namera države da uspostavi mnogo veću kontrolu u visokom obrazovanju, ali sem retkih pojedinaca koji su digli glas, akademska zajednica je bila prilično tiha. Tačno je da su tokom javne rasprave univerziteti bili kritični prema predloženim rešenjima, Nacrt zakona je odbacio i Nacionalni savet za visoko obrazovanje, ali je takođe činjenica da je sinhronizovana akcija - u ovom slučaju rektora, usledila tek kada ih je predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić optužio za "rektokratiju". Ocene koje su se čule u javnosti da je Ministarstvo "kupilo" dekane time što im je omogućilo da na tu funkciju mogu biti birani više puta u toku svog radnog veka, nisu bez osnova, posebno ako se ima u vidu da na mnogim visokoškolskim ustanovama dekanima teče drugi mandat. Ako se prisetimo da je više stotina profesora univerziteta svojevremeno potpisalo apel podrške predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću, ne treba da čudi mlaka reakcija na zakon, što je samo vrh ledenog brega u dešavanjima koja godinama unazad potresaju domaće visoko obrazovanje, a na koje je dobar deo akademske zajednice ostao nem.

O tome najbolje govore reči akademika Dušana Teodorovića, koji je u nedavnom autorskom tekstu za naš list ocenio da je "visoko obrazovanje Srbije ubijeno politikom, kvazinaukom, diletantizmom i nemim posmatranjem onih koji moraju da progovore". Biti profesor univerziteta, podseća akademik, ne podrazumeva da ste amnestirani od borbe protiv plagijata, dopisivanja na radove, nepotizma, lažnih naučnih publikacija i donošenja zakona, pogubnih po visoko obrazovanje u Srbiji. Biti profesor univerziteta podrazumeva hrabrost, naglašenu društvenu odgovornost i aktivno učešće u životu akademske zajednice, što su očito mnogi zaboravili.

povezane vesti

Petsto prema četiri

0

Piše: Redakcijski komentar

Pravdanje nasilja

4

Piše: Redakcijski komentar

Iscrpljivanje Srbijagasa

5

Piše: Redakcijski komentar

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragoš Pavlović

07. novembar 2017.

Poštovana redakcijo Danasa, ovaj komentar vam je sasvim na mestu! Ali i preblag. Ova univerzitetska i fakultetska rukovodstva, čast nastavnicima ETF Bg, predstavljaju najobičnije oportuniste, sa namešeničkim duhom i prikrivenom proždrljivošću. Profesori ETF su pokazali kako se treba boriti protiv onih koji hoće da probe njihov sjajni fakultet i da od njega načine jedan najobičniji tajkunski poligon. A o rukovodstvu SANU, nemam ni jednu lepu reč!

*

07. novembar 2017.

Sarceviceva, tj. Vesiceva "ekipa" koja vedri i oblaci po Ministarstvu prosvete ne zna ni za elementarnu kulturu, ni za m od morala, kamo li za obrazovanje..osnovno..kamo li visoko.

baka

08. novembar 2017.

Nekad i sad! Onih devedestih, profesori su bili PROFESORI (vecinom). Oni su pozicije ZASLUZILI svoji radom, znanjem i ETIKOM. Njihove titule su bile posledica strucnog i ljudskog potencijala. Zato su izlazili na ulice u buntu protiv rata. Pomagali su svoijm studentima u organizovanju protesta i imali HRABROSTI da snose odgovornost i posledice zbog onoga sta su radili. Sada je sve svedeno na PARE! Zato se ljudi PRODAJU. Neko za "seniorsku karticu", a neko za rektora. Razlika je samo u CENI.