Site name

Pregovaračke pozicije Srbije nosiće oznaku "Službeno" i neće biti dostupne javnosti

Zamračen deo puta Srbije ka EU

Pregovaračka pozicija Srbije, odnosno spisak koraka koje naša država smatra da treba da preduzme na putu ka članstvu u EU, nosiće oznaku "Službeno" i biće nedostupan javnosti do zvaničnog otvaranja pojedinih poglavlja, proističe iz zaključka Vlade Srbije.

37

Piše: V. Jeremić

Beograd 18. avgust 2016. 13:30

Foto: Bojan Cvejić

Iako ovakva praksa nije bez presedana, stručnjaci za proces evrointegracija naglašavaju da Vlada mora da se drži Ustava i zakona prilikom donošenja odluke o tome koji deo pregovora sa EU će biti sakriven od očiju javnosti.

Definisanje pregovaračke pozicije predstavlja uvertiru za otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju EU. U njoj su izloženi koraci na koje je Srbija spremna kako bi uspešno, najpre otvorila, a potom i zatvorila pojedinačna pregovaračka poglavlja. Pre zvaničnog otvaranja poglavlja, naša pregovaračka pozicija mora da se usaglasi sa pozicijom Evropske komisije. Na taj način se dolazi do Akcionog plana za svako pojedinačno poglavlje u kom su sadržani konačni koraci koje Srbija mora da ispuni kako bi poglavlje bilo zatvoreno.

Zaključkom Vlade odlučeno je da na pregovoračke pozicije bude stavljena oznaka "Službeno" i samim tim bude sakrivena od javnosti.

Prema rečima Milana Antonijević, direktora Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, transparentnost pregovaračkih pozicija nije nešto na čemu insistira Evropska unija, ali dodaje da je na javnosti da se izbori da ovaj proces bude što otvoreniji.

- Kod pojedinih bezbednosnih pitanja može da se pronađe osnov za prikrivanje pregovaračke pozicije, ali za većinu pitanja to nije slučaj - navodi Antonijević. Kako navodi, poverljivost informacija je uređena Zakonom o tajnosti podataka i "ne postoji razlog zbog kojeg Vlada taj zakon ne bi poštovala i tokom evrointegracija".

Govoreći o uredbi Vlade koja je u naš pravni poredak uvela klasifikaciju "Službeno", Antonijević napominje da bi trebalo sačekati odluku Ustavnog suda koji na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije razmatra ustavnost sporne odredbe.

Za Jelicu Minić, predsednicu Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, sakrivanje određenih dokumenata dok su u fazi pripreme nije neuobičajena praksa.

- Ponekad, potpuna transparentnost može da bude štetna i u ovom konkretnom slučaju i ugrozi proces pregovora. Nije neophodno u svakom trenutku izlaziti u javnost sa svim dokumentima. Ipak, pregovorački proces predviđa predstavljanje pozicija i parlamentu i stručnoj javnosti i u toj fazi nije moguće sakriti ishod - kaže Jelica Minić.

Ona ostavlja mogućnost da bi oznaka "Službeno" mogla da bude zloupotrebljena zarad isključivanja javnosti iz procesa evrointegracija, ali naglašava da je isuviše rano za takav zaključak.

Zaključkom vlade kojim se usmerava rad organa državne uprave u postupku izrade pregovaračkih pozicija je predviđeno da pregovaračke pozicije koje Srbija usvaja u toku pristupnih pregovora za svako pojedinačno pregovaračko poglavlje budu označene se oznakom "Službeno". Pregovaračke pozicije biće tako označene do momenta otvaranja datog poglavlja. Izuzetno, pojedine pregovaračke pozicije ili delovi pregovaračke pozicije mogu biti klasifikovani "Službeno" i do momenta završetka pristupnih pregovora. Odluku o tome šta će biti "Službeno" donosi rukovodilac rada pregovaračke grupe.

Pregovaračke pozicije koje su označene kao "službene" biće dostupne samo onima koji treba da znaju i neće biti dostupne javnosti. Oznaka "Službeno" uvedena je u naš pravni sistem Vladinom Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave. Kako je njome predviđen stepen klasifikacije koji se ne spominje u Zakonu o tajnosti podataka, Savet za borbu protiv korupcije je podneo zahtev za ocenu ustavnosti sporne uredbe. Poverenik za informacije od javnog značaja je u pismu premijeru Vučiću zatražio da uredba bude promenjena i upodobljenja zakonu i Ustavu.

Kosovo tajna do samog kraja

U zaključku Vlade koji usmerava organe državne uprave u postupku pripreme pregovaračkih pozicija posebno mesto zauzima poglavlje 35. Naime, pregovaračka pozicija za ovo poglavlje koje se nominalno bavi ostalim pitanjima, a suštinski pitanjem Kosova, jedino je unapred zaštićeno stepenom tajnosti "Poverljivo", i ostaće tako "tokom čitavog trajanja pregovaračkog procesa. Za Milana Antonijevića iz JUKOM-a ovolika tajnost pregovaračkog procesa je preterana. "Ne vidim zbog čega je ovo poglavlje zatvoreno za javnost tokom celog procesa pregovora, kada se ono sprovodi zbog dobrobiti svih građana Kosova", navodi Antonijević.

povezane vesti

komentari (37)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

janko

18. avgust 2016.

Država zna šta joj je činiti a baš se i ne moraju svi praviti pametni da sve razumeju i znaju ko da su oni država!

Molic

18. avgust 2016.

i treba da bude nedostupan javnosti, neka pitanja i dogovore je bolje ne iznositi u javnost!

Ana

18. avgust 2016.

To i nisu stvari u koje narod treba da ima uvid. I da ima, većina se u to ne razume.

Jova

18. avgust 2016.

Sve neke teorije zavere u vašim mislima.

gaga

18. avgust 2016.

Srbija se svim snagama bori da udje u EU

mira

18. avgust 2016.

Neke stvari moraju ostati sluzbene ili tajna

Dragan M.

18. avgust 2016.

Ako je i priznavanje Kosova na dnevnom redu, samo napred, neka bude tajna!

suza b

18. avgust 2016.

Ne znam zašto su ljudi toliko snatiželjni šta piše u dokumentima o kojim brine država.Kada dođe vreme sve ćemo saznati.

KoleGodfather

18. avgust 2016.

Ma radite kako hoćete i znate samo da se dočepamo tog članstva sa naravno Kosovom kao sastavnim delom Srbije, ne zanima nas procedura i ostalo.

Jaca

18. avgust 2016.

Uprkos svemu, izboricemo se kao drzava ka putu u EU jer to nam je cilj na tom putu!

Trba

18. avgust 2016.

Treba kao do sada poštovati zakon i štititi interese države.

Mile

18. avgust 2016.

Bar sada put postoji, pa makar i zamračen.

Minja

18. avgust 2016.

Najvaznije je da se Vlada pridrzava Akcionog plana, da utemelji pregovaracku poziciju Srbije i da uspesno nakon otvaranja ista poglavja i zatvori.

Gorana

18. avgust 2016.

Šta god radili na kraju EU puta za koji se ne zna kraj biće referendum i izjašnjavanje gradjana, tada moramo sve znati.

Milivoje

18. avgust 2016.

Jel bre vi ovo namerno pisete protiv drzave i vlade?

Mrčo

18. avgust 2016.

Javnost slabo i razume pojedinosti u vezi tih pregovaračkih poglavlja, a oni kojima smeta oznaka službeno zna se ko su. Opozicija i niko drugi.

Graje

18. avgust 2016.

Sada je odjednom put Srbije ka evropskoj uniji zamračen, a da nam je Pajtić vodio državu narod bi se još više bio uništen, ali bi novinari kako je svetla budućnost, Saberite se bre više i pišite realno, a ne onako kako vam kaže opozicija.

Milivoje Radaković

18. avgust 2016.

"... sa naravno Kosovom kao sastavnim delom Srbije" Šta, samo s Kosovom?! A šta je s ostalim "tradicionalnim srpskim zemljama"? Gde je Lika, Kordun, Banija, gde je naša Slavonija i Zapadni Srem, gde je srpska Bosna i Hercegovina stare slave dedovina, gde Crna Gora srpska Sparta, gde Stara Srbija što nam je ostala od cara Dušana?! Izdaja, ljudi!!!...

Ziki

18. avgust 2016.

Janko, drzava ne zna nista niti misli ista.,Drzavu cine teritorija, stanovnistvo i organizovana vlast i to se uci na prvoj godimi prava.Za drzavu "misli" vlast, odnosno njeni predstavnici, a bogami i svaki gradjnin, kroz proces izbora i kontrole vlast.Eto, rizikujuci da se i sam pravim "pametnim" proveri koliko si ili koliko se pravis "pametnim".

Lala

18. avgust 2016.

Sigurno je da je naš put ka EU otvoren,to nam je omogućila Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem,iz dana u dan sve smo bliži EU i na to moramo biti ponosni.

Dare

18. avgust 2016.

Zaista bi određeni dokumenti morali da budu skriveni od javnosti,jer ne treba baš sve iznositi u javnost već raditi i zato je ovaj potez Vlade Srbije više nego odličan.

Onyxx

18. avgust 2016.

Pa nesto mi i jeste logicno da se deo toga ne razvlaci po javnosti do ozvanicenja

Kiki

18. avgust 2016.

Ako je Srbija velika tajna a Kosovo deo Srbije, onda je i Kosovo po definiciji velika tajna.

Miska

18. avgust 2016.

Nije sve za javnost.

Miska

18. avgust 2016.

Mnogi pogresno misle o ulasku u EU.

Kiki

18. avgust 2016.

Cini mi se sasvim opravdanim da poverljivi delovi dokumenata ne treba da idu u javnost. Prvo, ne treba to svako da zna, a drugo ionako pola ne razumemo. Ne vidim poentu

MIRA

18. avgust 2016.

DOKONASI VEC IMAJU KOMENTAR.

branko

19. avgust 2016.

Zauvek ce srpske zrtve ostati u nasim srcima.

nada

19. avgust 2016.

Secanja na nastradale u genocidu nece nikada izbledeti.

nesa

19. avgust 2016.

Iskreno mislim da neke stvari javnost ne mora da zna

una

19. avgust 2016.

Pa neke stvari i nisu za javnost

Natasa

19. avgust 2016.

Masa informacija i ne treba da bude dostupna javnosti jer ima mnogo onih kojima ulazak u Eu nikako ne odgovara.

Petar

19. avgust 2016.

Kad se otvore poglavlja informacije ce biti dostupne javnosti i to je sasvim ok. Ne treba unapred sve objavljivati.

Jasna

19. avgust 2016.

Ne razumem da neko odobrava tajnost sporazuma, koji ce uticati na nasu buducnost. To je kao kada bi neko ovlastio pravnog zastupnika, da pregovara u njegovom interesu, a zastupnik krije informacije od onog ko ga placa. Budite svesni da mi gradjani Srbije placamo te pregovarace, i da mi imamo pravo da znamo o cemu se radi i da li su ugovori u nasem interesu.

IlijaBG

19. avgust 2016.

Nije obavezno da pregovaracka pozicija Srbije bude potpuno transparentna. EU na to nema prigovore.

Jaki

19. avgust 2016.

Vama u listu Danas je izgleda sve zamraceno. Ili ne zelite nista da vidite kroz neke svetlije naocare.

Zoran

19. avgust 2016.

Srbija ne moze da postane clan EU bez referenduma,tada sve mora da bude transparentno!