Site name

Svetski projekat pravde objavio svoj globalni indeks vladavine prava

Srbija 74. u svetu po vladavini prava

Uprkos tome što je Srbija 2016. godine u pregovorima sa Evropskom unijom otvorila pregovaračka poglavlja 23 i 24, prema indeksu vladavine prava Svetskog projekta pravde (SPP), pala je za četiri mesta i zauzela 74. poziciju u svetu od 113 zemalja koje su učestvovale u ispitivanju.

5

Piše: V. J.

Beograd 16. mart 2017. 09:00

Foto: Aleksandar Veljković

Kao pozitivna strana u indeksu vladavine prava SPP-a se ističe otvorenost državnih institucija. Pod tim se podrazumeva da su dokumenta i odluke svih grana vlasti dostupne građanima, kao i da civilni sektor ima mogućnost participacije u procesu donošenja odluka.

Dodatno, solidne ocene u poređenju sa ostatkom sveta smo pobrali zbog zaštite osnovnih ljudskih prava i sigurnosti građana i imovine. U okviru osnovnih prava bolji od proseka smo kada je reč o slobodi govora, slobodi veroispovesti i slobodi okupljanja. Po pitanjima diskriminacije i radničkih prava smo takođe, iznad proseka.

Za visoku poziciju Srbije u oblasti sigurnosti je prevashodno zaslužno odsustvo oružanog ratnog sukoba, što je, uzgred, jedini parametar u kojem smo dobili maksimalnu ocenu.

Ne{to slabiju ocenu dobili smo u oblasti korupcije gde smo od 113. mesta zauzeli 75. poziciju. Od svih grana vlasti kao najkorumpiranija identifikovana je zakonodavna, ali ni ostale ne zaostaju mnogo.

Prema indeksu SPP-a Srbija ne stoji najbolje što se tiče zakonskih ograničenja samovolji vlasti. Za lošu ocenu u ovoj oblasti odgovorna je sudska vlast i njena nemogućnost da se suprotstavi izvršnoj. Povezano sa tim, loše smo ocenjeni kada je reč o kažnjivosti državnih funkcionera za zloupotrebu položaja.

Najlošije ocene smo dobili u oblasti pravosuđa. Izveštaj je prepoznao nemogućnost naših tužilaca i sudija da se odupru uticaju političara, relativno nisku dostupnost pravde ugroženim kategorijama, kao i nemogućnost pravosuđa da u razumnom roku rešava predmete.

Srbija najlošija u regionu

Kada se posmatraju zemlje Zapadnog Balkana upadljivo je da je vladavina prava u Srbiji dobila najlošije ocene od svih drugih zemalja. Prema indeksu Svetskog projekta pravde najbolje su ocenjene članice EU - Slovenija (27) i Hrvatska (39). Iza njih slede Bosna i Hercegovina (50), Makedonija (54) i Albanija (72).

Metodologija

Indeks vladavine prava Svetskog projekta pravde svake godine se meri u više od sto zemalja sveta. Do podataka na osnovu kojih ocenjuju nivo vladavine prava, ljudi iz SPP-a dolaze na osnovu anketa koje za njih rade lokalne agencije. Svoje mišljenje o vladavini prava u svakoj zemlji daju "obični gra|ani", kao i istaknuti pravosudni eksperti iz državnog i civilnog sektora.

Milojević: Sudije da prijave političke pritiske

Beograd - Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je juče sudije da ukoliko trpe političke pritiske to javno i kažu. On je govoreći na konferenciji za medije Društva sudija Srbije naveo da se njemu lično niko od sudija nije žalio na pritisak. "Niko mi se nikada nije žalio na politički pritisak... i slobodno mogu da mi kažu im je taj i taj predsednik opštine ili direktor tražio da uradim to i to", rekao je Milojević dodajući da će u suprotnom to pitanje "svima visiti nad glavom".

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Commodus

16. mart 2017.

Zlatna sredina.

Gojko

16. mart 2017.

I to nam je puno kakvo nam je sudstvo!Tuzilastvo,policija,sudstvo,skolstvo,zdravstvo...u kakavom nam je ocajnom stanju dobro da nas uopste i ima na bilo kakvim listama!

Tamara

16. mart 2017.

Ko će zaštititi sudiju koji javno prijavi pritisak vlastodržaca na njega? Informer? Politika? Pink? Večernje novosti? Hepi televizija? RTS? Parlament? Ministarka pravde? Vrhovni kasacioni sud? Ustavni Sud? Vučić? Nikolić? Ovaj predsednik Vrhovnog kasacionog suda je, najblaže rečeno, neiskren i smešan čovek? Pa sudstvo nam se, zajedno sa tužilaštvom raspada! Sude brzo samo onda kad dobiju nalog (Neša od Beograda protiv NIN)! Inače nalaženje pravde u Milojevićevim sudovima traje do u beskonačnost? Učesnici u sporovima pre umru nego što dobiju presudu! Drugostepeni sudski organi valjaju po svojim p''''rašnjavim rafovima žalbene podneske godinama, ako ih nekad uopšte i iznesu pred neko sudsko veće? Kao raspadaju se od posla, a ovamo muljaju li muljaju i postupaju samo onda kad im se učini da mogu od nečeg/nekog imati koristi, ili ako im SNS (čitaj Vučić) to signalizira. Ma kako Milojevića nije stid od svoje deće i od dece onih koje nepravedno optužene valjaju godinama po svojim sudovima? Kako ga nije stid od slučaja Karić? Od slučaja Indeks? Od slučaja Savamala? Od pljačke penzionera? On, kao nije tu nadležan? Što se on tu ne oglasi u javnosti, nego pokušava prljavom vodom da ispira svoja usta na očigled cele nacije?

grobar

16. mart 2017.

Vazno je ucestvovati nije vazno pobediti.

Marko Kraljević

21. mart 2017.

Ja kao Srbin imam samo obaveze. Prava Srbina u ovoj državi su veoma mala.