Site name

Potrebno preispitivanje i zaustavljanje tendera za nabavku 9.390 komada tonera

MUP baca milion evra na tonere

Ukoliko MUP bude nabavio isključivo originalne tonere, platiće za 9.390 komada ukupno 135 miliona dinara, dok bi za nabavku iste količine kvalitetnih sertifikovanih kompatibilnih tonera, dostupnih na našem tržištu, platio oko 20 miliona dinara.

Početkom aprila MUP je raspisao tender za nabavku 9.390 komada tonera. Ako se ovaj postupak ne preispita i ne zaustavi, budžet Ministarstva može biti oštećen za čak 115 miliona dinara. Analizom konkursne dokumentacije utvrđena su dva problema.

6

Piše: V. Erceg

Beograd 17. april 2017. 13:30

Tender nije u skladu sa zakonom jer konkursna dokumentacija sadrži protivzakonite uslove za učešće. Ponuda se ograničava isključivo na tonere originalnih proizvođača, dok ne postoji mogućnost navođenja ponude odgovarajuće alternative, što je obaveza iz člana 71 Zakona o javnim nabavkama. Tender nije svrsishodan. Cena originalnih proizvođača je od dva do 10 puta viša od kvalitetnih sertifikovanih kompatibilnih tonera. Prema konkursnoj dokumentaciji MUP insistira na nabavci originalnih tonera jer smatra da bi korišćenje sertifikovanih kompatibilnih tonera ugrozilo garanciju štampača, što nije u skladu sa pravilima garancije svih većih proizvođača štampača i tonera.

Prema raspoloživim podacima, kvalitet originalnih i kvalitet sertifikovanih kompatibilnih tonera je skoro ili potpuno isti, proizvode se prema industrijskim standardima i prodaju sa sopstvenom garancijom. Praksa korišćenja sertifikovanih kompatibilnih tonera nije pokazala da se ovi toneri kvare u većoj meri nego originali ili da kvare štampače, dok zvanični uslovi garancije velikih proizvođača, kao i ovlašćeni servisi štampača koje smo kontaktirali, potvrđuju da se garancija na uređaj ne gubi korišćenjem neoriginalnog tonera, već samo ukoliko se utvrdi da je kvar na štampaču izazvao neispravan neoriginalan toner.

MUP je objavio da ugovor vredan 52 miliona dinara o nabavci štampača iz 2016. godine, za koje se nabavljaju toneri, predviđa da se garancija narušava korišćenjem bilo kojih tonera koji nisu originalni. Ukoliko je to tačno, MUP je potpisao štetan ugovor sa dobavljačima ovih štampača, po gorim uslovima nego što su to uslovi za druga lica, i koji je u suprotnosti sa uslovima velikih proizvođača. Zbog toga je potrebno promeniti uslove garancije ovog ugovora i u budućnosti izbegavati ovakve uslove u ugovorima.

Ukoliko MUP bude nabavio isključivo originalne tonere, platiće za 9.390 komada ukupno 135 miliona dinara, dok bi za nabavku iste količine kvalitetnih sertifikovanih kompatibilnih tonera, dostupnih na našem tržištu, platio oko 20 miliona dinara. Budući da je MUP 2016. godine sklopio ugovor o nabavci 1.000 novih štampača za 52 miliona dinara, a sada je zbog garantnog roka tih štampača spreman da plati za originalne tonere 115 miliona dinara više nego što mora, jasna je ekonomska neisplativost ove nabavke. Kako nije realno očekivati da će korišćenje sertifikovanih kvalitetnih zamenskih tonera dovesti do kvara svih 1.000 novih štampača, za MUP bi čak bilo svrsishodno odreći se prava na garantni rok za novokupljene štampače, a servisirati štampače od postignute uštede od 115 miliona dinara - svote za koju se može kupiti čak 2.000 novih štampača.

Nabavka tonera je pokrenuta u trenutku kada je važan svaki dinar koji je MUP-u na raspolaganju, naročito kada se uzme u obzir loše materijalno stanje pripadnika policije i njihova slaba opremljenost. Uštedu u slučaju nabavke sertifikovanih kvalitetnih kompatabilnih tonera moguće je preusmeriti na bolje opremanje zaposlenih u MUP-u ili za rešavanje drugih urgentnih problema. MUP je 2015. godine uveo praksu kojom se za štampače van garantnog roka nabavljaju i zamenski sertifikovani toneri. Potrebno je da preispita i praksu nabavke tonera za štampače u garantnom roku.

Autor je iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

PERO GRABLJIIC

17. april 2017.

SVI NAVODI SU OK SAMO JOS DA SE VIDI DA JE ISLO PREKO BATINE FIRME I POSAO JE ZAVRSEN ILI PREKO MAJKE FIRME NAMESTANJU I KRADJI NIKADA KRAJA ZA RADNIKE NEMA NISTA ALI IMA ZA STAMPACE. POLICIJA RADI LOSE TUZILASTVO SOCIJALA I SVE JE PODREDJENO NJIMA . KOLIKI SU VAM APETITI BOZE ME SACUVAJ MADA I BOG PRESTAJE DA POSTOJI CITAJUCI DA ITINEJ KAZE DA GRAD BLISTA . SRBIJA I SRBSTVO SE URUSAVA . DOSTA LAZI I NAMESTANJA .

Ognjen Begenisic

17. april 2017.

Odjednom se pojavljuje isti tekst u više različitih novina. Ne postoje sertifikovani neoriginalni toneri. To je bas tendeciozno poturanje. Kada bi to sve bilo istina, niko ne bi koristio originalne tonere, a nije tako. Dalje, budžet neće biti oštećen, jer je ta stavka planirana. Nije prekršen član 71, jer on govori o konkurenciji, a ovde postoji. Pogledajte i odluke komisije sa sličnim problemima, pa ćete videti o čemu se radi. Ako ste na sertifikovane tonere mislili na one koje proizvodi TRS sa fejkovanim sertifikatima, onda tek niste obavešteni. U svakom slučaju, baš ste izmanipulisani kada ste objavili ovaj tekst. Inače, MUP nabavlja oko 6 modela originalnih i oko 90 modela recikliranih tonera. A tek je posebna priča da li neoriginalni toneri diraju autorska prava proizvođača.

kizza

17. april 2017.

@Ognjen Begenisic Ognjene, postoje odlični neoriginalni toneri... ali, zašto da Vama objašnjavam ono što odlično znate jer zaključujem da predstavljate ili proizvođača štampača, ili ste u lancu onih koji će učestvovati u prodaji originalnih tonera MUP-u. Razumem i da branite svoj interes. Ali, probajte da se stavite u zaštitu javnog interesa, što je pisac ovog članka učinio. Suština je pogođena. Ništa se loše ne bi desilo kada bi MUP kupio kvalitetne "for use" tonere za ove uređaje. Kvalitetne kažem, a ne neki "fejk" koji Vi pominjete. Kad se hoće - može se napraviti konkursna dokumentacija koja će tako nešto da obezbedi i to uz konkurenciju među ponuđačima da bi se dobila pristojna cena koja je značajno, pa i višestruko niža od cene originalnih tonera. Mi nismo u prilici da kupujemo originalne tonere, to je preskupo, to mogu bogati. Mi smo siromašna država. Da ponovim još jednom ono što je jako bitno: da su hteli, gospoda koja vode MUP, mogli su da naprave konkursnu dokumentaciju kojom bi se nabavili dobri "for use" toneri, po znatno nižoj ceni. Nemojte da branite pelješenje budžeta.

greska u sistemu

18. april 2017.

sa Amazona sam narucio 20 tonera za 20 evra, sa sve cipom, kvalitet bas kao original! Zasto Policija ne bi to uradila, 10 hiljada tonera z 10 hiljada evra - a ne za milion evra. LINK: https://www.amazon.de/gp/product/B005ELIB56/ref=ox_sc_sfl_title_94?ie=UTF8&psc=1&smid=A12659ZNFUW47X

Samo citam

18. april 2017.

Gospodo! Sve sto vi napisete ima smisla, al uzmite u obzir kad kupite nov auto nije bitno kog proizvodjaca vi u garantnom roku ste duzni da odrzavate taj isti auto u ovlascenom servisu prizvodjaca i duzni ste da u njega ugradjujete orginalne delove dok traje garancija, inace3 u suprotnom ako mali servis ne uradite u ovlascenom servisu gubite garanciju. To isto vazi i sa bilo koju stvar ili uredjaj koji se nalazi u garantnom roku, jer proizvodjac odredjuje garanciju.

Worthy

19. april 2017.

"Kvalitetni sertifikovani kompatibilni toneri"!? Nekada su se zvali kratko i jasno, "laznjaci". Samo ne znam ko ih je "sertifikovao"?