Site name

Jošanička Banja se vraća na mapu zdravstvenog i rekreativnog turizma (1)

Da voda sa 16 toplih izvora bude potpuno iskorišćena

* Završena rekonstrukcija "Novog kupatila" zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 10 miliona dinara, uz dva miliona sredstava Opštine i Turističke organizacije Raška

Završetkom radova na rekonstrukciji takozvanog "Novog kupatila" (sagrađenog ipak davne 1935. godine) u Jošaničkoj Banji vraćen je stari sjaj ove potkopaoničke lepotice.

2

Piše: Z. Nikolić

16. maj 2017. 18:39

Da voda sa 16 toplih izvora bude potpuno iskorišćena

Zvuči gotovo neverovatno podatak da je davnih šezdesetih godina proteklog veka Jošanička Banja imala više posetilaca nego Kopaonik, da bi ubrzanim razvojem vrha Kopaonika i nakon gradnje smeštajnih kapaciteta pod vrhom ove planine Jošanička Banja spala na nevesele grane po mnogim parametrima.

Iako u sezoni desetine hiljada gostiju prođe kroz ovu prirodnu lepoticu, u njoj se zadrži ili svrati tek nekoliko stotina i to tokom čitave godine. Ovakve promene uticale su na sve aspekte života u samom mestu, pa je tako trend negativnih demografskih kretanja, koji je krenuo tokom kraja tih šezdesetih godina, a prosto eksplodirao u osamdesetim i devedesetim godinama proteklog veka. Tako, Jošanička Banja, prema rezultatima popisa iz 2011. godine ima svega 1.036 stanovnika, među kojima dominiraju staračka domaćinstva.

Ovi, i brojni drugi, pokazatelji ekonomskog posrnuća banje ostavili su vidljivog traga i na dva objekta ("Novo" i "Staro kupatilo") koji su svojim izgledom, donedavno, bili prava slika i prilika zapostavljanja Jošaničke Banje. Uz već poznatu činjenicu da i dalje, kao i vekovima unazad, velike količine niskomineralizovane termalne vode sa 16 izvora što u samoj banji, što u neposrednom okruženju, čije temperature seču i do 72 stepena Celzijusa, otiču neiskorišćene, sve ovo davalo je donedavno sumornu sliku.

Na sreću par godina unazad, zahvaljujući rešenosti preostalih malobrojnih mladih meštana okupljenih oko svoje mesne zajednice i njenog predsednika Dejana Koturanovića i zahvaljujući pre svega razumevanju mladog rukovodstva Raške, predvođenog agilnim predsednikom Opštine Ignjatom Rakitićem, stvari u Jošaničkoj Banji počinju da se menjaju nabolje.

Shvativši da su ograničena sredstva lokalnog budžeta nedovoljna da zadovolje sve potrebe u opštini površine 670 kilometara kvadratnih, mahom raspoređene u planinskom kraju Kopaonika i Golije, rukovodioci lokalne samouprave su postali odlučni inicijatori i kreatori brojnih razvojnih projekata finansijski podržanih kako od strane države, preko resornih ministarstava, tako i od stranih donatora koji su im, u više navrata, zbog umešnosti u korišćenju fondova namenjenih projektnom finansiranju odavali brojna zvanična priznanja.

Tako je, između ostalog, zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 10 miliona dinara, uz dva miliona sredstava opštine i Turističke organizacije Raška, nedavno završena rekonstrukcija pomenutog objekta. Ovome, svakako, treba dodati i dragocenu podršku Ministarstva kulture i informisanja koje je opredeljujući tri miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu takođe podržalo radove na rekonstrukciji banjskog kupatila.

Zamenik predsednika opštine Raška Đorđe Gogić rekao je prilikom otvaranja Novog kupatila da je opština Raška prvenstveno u turizmu i poljoprivredi prepoznala potencijale razvoja i da će sve svoje kapacitete iskoristiti za unapređenje ovih privrednih grana.

- Za nas koji živimo u Raški Jošanička Banja je posebno važna i više nemamo izgovora da propuštamo prilike i da stalno zaboravljamo Banju. Kroz dobro napisane projekte za koje smo dobili novac, pokazali smo da se klima menja i da želimo da Jošanička Banja postane važna turistička destinacija. Sada nas očekuje i parterno uređenje priobalja reke Jošanice, što će dodatno doprineti lepšem izgledu mesta. Pored toga, zahvaljujući razumevanju Ministarstva turizma, biće uređen i park koji će imati razločite sadržaje namenjene posetiocima, istakao je Gogić.

"Melem" protiv mnogih oboljenja

Vode Jošaničke Banje, inače, prema istraživanjima sprovedenim još sedamdesetih godina prošlog veka jesu hidrokarbonatno-sulfatne natrijumskog tipa, sa karakterističnim prisustvom rastvorenog silicijum dioksida (125 mg/l). U njima postoji visok sadržaj volframa, po čemu se razlikuju od voda ostalih banja Srbije. Još je poznati doktor Mile Milenović krajem osamdesetih godina i posle dugogodišnjeg beleženja statističkih pokazatelja ustanovio da vode Jošaničke Banje pomažu kod lečenja bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja, kožnih bolesti i bolesti probavnog aparata, a posebno su, zbog svoje toplote i sastava, blagotvorne za oporavak i rehabilitaciju od fizičkih napora. 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

gile

17. maj 2017.

U Josanickoj banji ostadose izvori a u Bukovickoj banji od pet nijedan. Topla voda kod kupatila takodje nestala. Hijadama godina tekla je sada nema ni kapi. Akva viva mog grada reka Kubrsnica pretvorena je 69_u kanalizaciju. Staro zdanje, Sumadija, Arkade sa otvorenim bazenom je ruina kao na pr. neka bazilika iz petog veka p. n. e. Tuga i to velika.

Kasim NP

17. maj 2017.

A u Novom Pazaru voda iz izvora po ulici. Pa je li ovaj Rasim Ljajic iz Novog Pazara ili iz Raske ?