Site name

Reagovanje Pištaljke i odgovor Danasa

Vladimir Radomirović, glavni urednik portala Pištaljka, uputio je glavnom uredniku Danasa zahtev za ispravku i izvinjenje zbog jučerašnjeg teksta "Za ukrašavanje Beograda 1,7 miliona evra istoj firmi".

1

Piše: Uredništvo lista Danas

19. septembar 2017. 11:30

On je naveo da taj tekst u gotovo svim detaljima odgovara člancima koje je Pištaljka objavila 26. jula i 18. avgusta ove godine.

"Molim vas da u prvom narednom broju, u skladu sa odredbama Kodeksa novinara Srbije, objavite ispravku kojom ćete se izviniti originalnom autoru. Takođe vas molim da se postarate da vaše novine prestanu sa praksom preuzimanja tuđih tekstova i delova tekstova bez priznavanja autorstva", naveo je Radomirović.

Tekst Danasove novinarke Aleksandre Popović, međutim, nikako ne odgovara "u gotovo svim detaljima" člancima Pištaljke, a sa sadržajem navedenih tekstova se prvi put srećemo nakon obraćanja glavnog urednika Pištaljke.

Argumenti autorke teksta u Danasu, različiti od onih koje navodi Pištaljka i zasnivaju se na javno dostupnim informacijama objavljenim u konkursnoj dokumentaciji i odlukama o dodeli ugovora javne nabavke. Kao što se može videti iz teksta, aktuelni povod za pisanje je druga javna nabavka, za reparaciju novogodišnje rasvete, koja je nedavno zaključena, a o kojoj portal Pištaljka nije pisao.

Takođe, redakcija Danasa odbacuje insinuacije glavnog urednika ovog porodičnog antikorupcijskog portala o navodnoj praksi preuzimanja tuđih tekstova i delova tekstova. Postoji, naime, sijaset primera da smo prenosili istraživanja Pištaljke uz jasnu naznaku. Čak i u antrfileu "spornog teksta" od ponedeljka Danasova novinarka navodi podatak uz naznaku da citira prošlogodišnje istraživanje Pištaljke.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

pravo novinarstvo ionako vise ne postoji

19. septembar 2017.

kad otvoris jednu novinu, kao da si otvorio sve, svi prepisujete jedni od drugih,..razlikujete se samo u tome sto naglasavate temu na razlicite nacine, u zavisnosti od toga ko vas placa..