Site name

Sima Radovanović, još jedan od učesnika protesta protiv diktature, u pritvoru zbog događaja koji se nije desio

Pod sumnjom da je hteo da ruši ustavni poredak i Vladu

Sima Radovanović, još jedan od učesnika Protesta protiv diktature, nalazi se u pritvoru već mesec dana zbog sumnji da je organizovao skup koji se nije ni desio, sa ciljem rušenja Vlade i ustavnog poretka, kaže za Danas njegov pravni zastupnik Feđa Dimović.

14

Piše: A. Popović

15. oktobar 2017. 19:37

 Pod sumnjom da je hteo da ruši ustavni poredak i Vladu

Foto: Reporteri Danasa ( arhivska fotografija)

Radovanović se tereti da je planirao rušenje legitimno izabrane Vlade republike Srbije kada je na društvenim mrežama pozivao na okupljanje za očuvanje Kosova 16. oktobra ove godine objašnjava Dimović. Do tog skupa nije došlo jer Radovanović dan ranije priveden i zadržan u istražnom postupku koji je protiv njega pokrenulo Više javno tužilaštvo u Beogradu po krivičnoj prijavi policijske Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

U krivičnoj prijavi Radovanović se tereti da je „pripremao delo protiv ustavnog poretka i bezbednosti Srbije u vezi sa krivičnim delom pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja“. Kao dokaz za ove optužbe navode se snimci prisluškivanih razgovora Radovanovića.

Advokat Feđa Dimović, Radovanovićev zastupnik, objašnjava za Danas da se među argumentima za privođenje Radovanovića nalazi i to da je dao ultimatum Vladi Srbije da u roku od 7 dana od okupljanja na koje je pozivao, sama napusti svoje funkcije, pa ukoliko se to ne bi ostvarilo , dogovarao opšte narodni ustanak, koji bi sproveo okupljeni narod mehanizacijom i oružjem, sa ciljem da se na vlast postavi tzv. "Vlada nacionalnog spasa".

- Optužbe su apsolutno paušalne, tvrde da je planirao rušenje vlasti sa raznim licima, a pri tom se ne navodi koja su to lica, nije objašnjenjeno kakva je mehanizacija, koje je to oružje, tvrde da je imao 20 motorola, ništa od toga nije pronađeno, osim jedne motorole, a to nije kažnjivo, podseća advokat.

Dimović ukazuje da je čitava optužba „tabloidna“ a da je postupak koji se vodi protiv Radovanovića "politički“.

- Ovo je direktiva sa vrha, politička odmazda za uključivanje u aprilske proteste, pored toga Sima je neko ko često kritikuje vlast, ali svi njegovi pozivi na okupljanje su bili miroljubivi, Vlada koju on predlaže je demokratska vlada u senci, a ne pučistička, ističe Dimović. Na pitanje zašto misli da je baš sada pokrenut postupak protiv njegovog klijenta, Dimović odgovara da je to sve deo poruke koju aktuelna vlast šalje – „ako učestvujete u bilo kakvom protestu možete da završite sa prekršajnim prijavama kao studenti Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić, ili u pritvoru kao Sima“.

Radovanović je prvo zadržan 48 sati, zatim mu je određen pritvor od 30 dana po dva osnova – da ne bi uticao na ostale svedoke, a postoji samo jedan poznati svedok ukazuje Dimović, i jer postoji opasnost da će ponoviti krivično delo. „Kako će ponoviti nešto što se nije ni desilo, a pritom je prošao politički trenutak koji je bio povod“ pita se Dimović. Pored toga, dimović ukazuje da njegov branjenik ne može uticati na NN lica, koja mu nisu poznata, što se „neosnovano“ navodi u rešenju o određivanju pritvora.

Politički trenutak koji je bio povod, kako je Radovanović objašnjavao u svojim obraćanjima na društvenoj mreži Fejsbuk, bio je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i podrška Ramušu Haradinaju.

Sima Radovanović je ratni veteran, po svojim objavama izrazito desno orjentisan, često je veličao bivšu Jedinicu za specijalne operacije (JSO). Pisao je na društvenim mrežama u negativnom kontekstu o predsedniku Aleksandru Vučiću, a na Protestima pritv diktature našao se od prvog dana uglavnom šetajući na čelu kolone, ali se povukao pre nego što su protesti zvanično završeni jer nije hteo da bude povezan, kako je rekao, ni sa jednom političkom strankom.
* Dimović: „Ovo je direktiva sa vrha, politička odmazda za uključivanje u aprilske proteste, pored toga Sima je neko ko često kritikuje vlast, ali svi njegovi pozivi na okupljanje su bili miroljubivi“

povezane vesti

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

algadzic@gmail.com

15. oktobar 2017.

Ovo već nije diktatura već najgora TIRANIJA!

maja

15. oktobar 2017.

Svi "intelektualci" bi da nesto stalno menjaju ,ali samo recima, za dela su potrebne druge covekove osobine i vrline!

Marija

15. oktobar 2017.

Za komentare koje Radovanovic davao na drustvenim mrezama su za svaku osudu i za takve stvari nadlezni organi treba da rade svoj poso da se to ne bi ponovilo.

Lenka

16. oktobar 2017.

Okupljanje je ok. Pitanje Kosova je rana Srbije. Komentari na mrezama nisu u redu.

vule

16. oktobar 2017.

Odakle Vama sve ove vesti. Pitanje je da li je čovek priveden bez razloga. Svi se vade na svakakve stvari kada im policija pokuca na vrata

Eva

16. oktobar 2017.

Znaci priznaju diktaturu, pa su ga zato uhapsili? Tiranija na delu!!!

major Dimitrijevic

16. oktobar 2017.

Super je proso ! Jer Rezim vise neslje politicke protivnike u pritvor ili zatvor.....sada salju u Zatvorske Ludnice.....gde doktori u rangu Mengelea...Mimi etike I hipjratove zakletve ,sto je zlicina ! Political protivnike prinudno mediciniraju psihoaktivnim sustancama !! Suprotno Ustavu Srbije ....da je pravo na uverenje misljenje I stab ustavna kategorija .Medjutim I''''ve sole zla koje Srbije drze pod politickom okupacijom .....krse osnovbe postulate Ustavnosti.I posle osnivanu policijsku Sluzbu za Ekstremizam I Terorizan...a upravo ova Vlada zagovara I sprovodi Drzavni Terorizan ....Milan Nikolic ubijen je u zatvorskoj bopnici ,zastupao ga je is to Fedja Dimovic ! Posle 2 meseca javnost je na to zaboravila....a pocinioci nisu procesirani biti smenjeni...naprotiv deluju I dalje I cekaju nice zrtve ....Pozivam sve disidente da napuste Srbiju I neucestvuju na rezimskim izborima ! Sto se Rica stava o Kosovu ....nadam se da CE Vojvodina da proglasi Republiku uskoro ! Poli5icka elite u beogradu je cisto zlo....mudrost je sklanjati se od zla ! Da nece Dacic sa Albanci pricaju Srpski ? Da Albanci finasiraju porezom veogradski Rezim ! Posto Sam proteran .......jos cu zaustriti svojupolitku ! Ako misle da CE slanjem men''''e u Ludnicu da dovedu da hvalim Dacica to nece doziveti ! Iz inata gazovaram secesiju Vojvodine ! Nek propadne ta drzava moja me salje u Ludniu ( da se nelazemo Lud jesam ....Ali samo zato sto Sam se borio za Narod.....trebai Sam da pljackam fabrike lekova kao Director SPS-a Bacakovic ! Tad bi bio pametN ( I jos da pricam kako je Kosovo Srbije dok pljackam lekove I narod ) ....a ja podrzavao Generals Mladica da ga nesalju u Hag !!! I evo zahvalnica .....Hvala ti Srbijo ( sto me sales u Ludnicu ) ( sad kada jrenem da podrzavam Pristinu garantujem da cu biti proglasen zdravim !!!! #

Goran

16. oktobar 2017.

Njegov zastupnik bi trebao znati tezinu dela koje mu se stavlja na teret.

Dejan

16. oktobar 2017.

Ako je radio sve to, treba i da odgovara.

Milan

16. oktobar 2017.

Neka Tužilaštvo detaljno ispitaju ceo slučaj.

Sasko

16. oktobar 2017.

Sve sto kazes upotrebice se protiv tebe,zato cutite i glefajte starlete polupismene i rijaliti pun baraba koji losom slikom vaspitavaju decu,bljak

Pera

16. oktobar 2017.

A ovo je, kao, čudno, iznenađenje? Pa klasična mafijaška borba za "teritoriju" (npr.: kada neko mafiji odbija da plaća reket dobije batine ili mu spale radnju). Sve što ova krimi vlast radi, sem pljačke i uništavanja celog društva (kao virus domaćina) je da drži sve pod tenzijom i u strahu. Bravo, građani i građanke Srbije, super smo izabrali. Uskoro će mo imati novu šansu ...

Marija Mirkovic

16. oktobar 2017.

Kako me nerviraju ovi botovi!!! Odakle vam bre te gluposti? Ti Vule znas nesto o Simi? Kao i ti Marija?! I ostali?! Znate li ista o ovom coveku, da ga ovako pljujete? Sram vas bilo bre! Sedite kao misevi u rupama i bodete po tim tastaturama i to vam je jedino sto znate! Za razliku od vas sto pljujete ovog coveka, taj isti Sima Radovanovic je mnoooogo veliki, prvenstveno covek, pa rodoljub! Cast mi je poznavati takvog coveka!!!

sveto

19. oktobar 2017.

U Americi je 30ih god. proslog veka vladao GANGSTERAJ,u Srbiji je danas!