Pod sumnjom da je hteo da ruši ustavni poredak i Vladu 1Foto: Reporteri Danasa ( arhivska fotografija)

Sima Radovanović, još jedan od učesnika Protesta protiv diktature, nalazi se u pritvoru već mesec dana zbog sumnji da je organizovao skup koji se nije ni desio, sa ciljem rušenja Vlade i ustavnog poretka, kaže za Danas njegov pravni zastupnik Feđa Dimović.

Radovanović se tereti da je planirao rušenje legitimno izabrane Vlade republike Srbije kada je na društvenim mrežama pozivao na okupljanje za očuvanje Kosova 16. oktobra ove godine objašnjava Dimović. Do tog skupa nije došlo jer Radovanović dan ranije priveden i zadržan u istražnom postupku koji je protiv njega pokrenulo Više javno tužilaštvo u Beogradu po krivičnoj prijavi policijske Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

U krivičnoj prijavi Radovanović se tereti da je „pripremao delo protiv ustavnog poretka i bezbednosti Srbije u vezi sa krivičnim delom pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja“. Kao dokaz za ove optužbe navode se snimci prisluškivanih razgovora Radovanovića.

Advokat Feđa Dimović, Radovanovićev zastupnik, objašnjava za Danas da se među argumentima za privođenje Radovanovića nalazi i to da je dao ultimatum Vladi Srbije da u roku od 7 dana od okupljanja na koje je pozivao, sama napusti svoje funkcije, pa ukoliko se to ne bi ostvarilo , dogovarao opšte narodni ustanak, koji bi sproveo okupljeni narod mehanizacijom i oružjem, sa ciljem da se na vlast postavi tzv. „Vlada nacionalnog spasa“.

– Optužbe su apsolutno paušalne, tvrde da je planirao rušenje vlasti sa raznim licima, a pri tom se ne navodi koja su to lica, nije objašnjenjeno kakva je mehanizacija, koje je to oružje, tvrde da je imao 20 motorola, ništa od toga nije pronađeno, osim jedne motorole, a to nije kažnjivo, podseća advokat.

Dimović ukazuje da je čitava optužba „tabloidna“ a da je postupak koji se vodi protiv Radovanovića „politički“.

– Ovo je direktiva sa vrha, politička odmazda za uključivanje u aprilske proteste, pored toga Sima je neko ko često kritikuje vlast, ali svi njegovi pozivi na okupljanje su bili miroljubivi, Vlada koju on predlaže je demokratska vlada u senci, a ne pučistička, ističe Dimović. Na pitanje zašto misli da je baš sada pokrenut postupak protiv njegovog klijenta, Dimović odgovara da je to sve deo poruke koju aktuelna vlast šalje – „ako učestvujete u bilo kakvom protestu možete da završite sa prekršajnim prijavama kao studenti Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić, ili u pritvoru kao Sima“.

Radovanović je prvo zadržan 48 sati, zatim mu je određen pritvor od 30 dana po dva osnova – da ne bi uticao na ostale svedoke, a postoji samo jedan poznati svedok ukazuje Dimović, i jer postoji opasnost da će ponoviti krivično delo. „Kako će ponoviti nešto što se nije ni desilo, a pritom je prošao politički trenutak koji je bio povod“ pita se Dimović. Pored toga, dimović ukazuje da njegov branjenik ne može uticati na NN lica, koja mu nisu poznata, što se „neosnovano“ navodi u rešenju o određivanju pritvora.

Politički trenutak koji je bio povod, kako je Radovanović objašnjavao u svojim obraćanjima na društvenoj mreži Fejsbuk, bio je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i podrška Ramušu Haradinaju.

Sima Radovanović je ratni veteran, po svojim objavama izrazito desno orjentisan, često je veličao bivšu Jedinicu za specijalne operacije (JSO). Pisao je na društvenim mrežama u negativnom kontekstu o predsedniku Aleksandru Vučiću, a na Protestima pritv diktature našao se od prvog dana uglavnom šetajući na čelu kolone, ali se povukao pre nego što su protesti zvanično završeni jer nije hteo da bude povezan, kako je rekao, ni sa jednom političkom strankom.
* Dimović: „Ovo je direktiva sa vrha, politička odmazda za uključivanje u aprilske proteste, pored toga Sima je neko ko često kritikuje vlast, ali svi njegovi pozivi na okupljanje su bili miroljubivi“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.