Site name

Danas presuda za paljenje američke ambasade

Presuda sedmorici optuženih za paljenje američke ambasade u Beogradu 2008. godine posle protesta "Kosovo je Srbija" biće izrečena danas prepodne u Višem sudu u Beogradu.

2

Piše: Fonet

Beograd 14. novembar 2017. 09:11

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

To će biti druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu presudu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja, preneo je RSE.

Presudu na ponovljenom suđenju čekaju Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su nakon mitinga "Kosovo je Srbija", ispred Skupštine Srbije, organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo dvadesetogodišnji Novosađanin Zoran Vujović.

Završne reči odbrana je pred sudom iznela 6. novembra. Tom prilikom, optuženi su ponovili da nisu krivi, da se nadaju oslobađajućoj presudi, kao i da nema dokaza da su učestvovali u paljenju ambasade.

Uslovne kazne za učesnike u paljenju ambasade izrekao je Viši sud u Beogradu septembra 2015. godine.

Apelacioni sud je, međutim, ukinuo ovu presudu novembra 2016. godine i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, zbog, kako je obrazloženo, nerazumljivosti i protivurečnosti.

Ovaj sud je potvrdio presudu protiv Draženka Nikolića, osuđenog uslovno na pet meseci zatvora, kao i protiv i dvojice oslobođenih - Aleksandra Ercega i Dušana Sedlara.

Na podizanje optužnice za paljenje američke ambasade čekalo se više od četiri godine od održavanja skupa "Kosovo je Srbija", koji je organizovao državni vrh uz podršku dela opozicionih stranaka, nakon što je 17. februara Kosovo proglasilo nezavisnost.

Na mitingu ispred Narodne skupštine su, između ostalih, govorili tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, ondašnji zamenik predsednika opozicione Srpske radikalne stranke.

Nakon održanih govora, povorka u kojoj je bilo više hiljada ljudi uputila se ka Hramu svetog Save, a u toj šetnji odvojila se veća grupa huligana koja je u višečasovnom rušilačkom pohodu zapalila ambasadu SAD i oštetila predstavništva Nemačke i Hrvatske.

Policija se tada povukla i reagovala tek pošto je diplomatsko sedište Sjedinjenih Država zapaljeno, a jedan od demonstranata koji je ušao u objekat poginuo u požaru. Do danas nije utvrđena odgovornost onih koji stoje iza sazivanja mitinga i povlačenja policije pred huliganima. 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Đorđe

14. novembar 2017.

Častan, pošten i sposoban gen. Borivoje Tešić je umro od stresa dobijenog od ovog slučaja. Njemu vječna slava i hvala mu za sve što je učinio za naš naod. Veljoviću spavaš li mirno.....

Miljan

14. novembar 2017.

Ko su bili organizatori skupa?Zna se da odgovornost za sve sto se desava na skupu i ono sto je dovelo do ruosenja i paljenja snosi organizatori.Svi znamo ko su organizati ali njih ne vidim da iko pominje.Danas najveci evropejci tada "cuvari" KiM koji su palili u Beogradu.