Site name

Direktor naučne institucije pisao Aleksandru Vučiću, podsetivši ga na njegova ranija obećanja

Gasi se Centar za strna žita

* Skupština grada odlučila da je 44 od 45 zaposlenih u Centru - tehnološki višak

"Nisam naivan i ne verujem u čuda, ali kao trenutni vršilac direktora najstarije naučnoistraživačke ustanove iz oblasti poljoprivrede na Balkanu nemam pravo da ćutim pred namerom vaših političkih saboraca u Kragujevcu da zatvore Centar za strna žita".

8

Piše: Z. Radovanović

Kragujevac 15. avgust 2017. 12:30

Ovako glasi početak pisma v. d. direktora kragujevačkog Centra za strna žita Blagoja Kovačevića predsedniku Srbije Aleksandru Vučića kojim je, nedavno, zatražio pomoć u spašavanju Centra.

- Zato od vas, zbog države Srbije, Centra za strna žita i zaposlenih u njemu, tražim da kragujevačke politikante, koje ste doveli na vlast, sprečite u nameri da unište jednovekovni rad i trud poljoprivredne nauke u Srbiji. Podsećam vas da ste prilikom prošlogodišnje posete Kragujevcu javno obećali da će problem u Centru za strna žita biti rešen - naveo je Blagoje Kovačević u pismu predsedniku.

Vučić na ovo pismo nije reagovao, ali jesu "kragujevački politikanti", koje je Vučić, kako to tvrdi Kovačević, "doveo na vlast". Oni su na poslednjoj sednici Skupštine grada odlučili da je 44 od ukupno 45 zaposlenih u Centru - tehnološki višak. Problem prekobrojnih u toj naučnoistraživačkoj ustanovi, prema skupštinskoj odluci, treba da bude rešen do kraja septembra, kad će najstarija agrarna naučnoistraživačka ustanova u Srbiji i na Balkanu i definitivno prestati da postoji.

Podsetimo da je sada već izvesnom gašenju Centra prethodila višegodišnja agonija te ustanove, koju su zaposleni pokušavali da reše čestim štrajkovima. Država je 2013. sa Centrom potpisala sporazum kojim je, pored finansijske konsolidacije, bio predviđen i dugoročni razvoj te ustanove. Nakon jednogodišnje primene, država je jednostavno prekinula realizaciju sporazuma, nakon čega su zaposleni u Centru opet ostali bez plata, a nedugo potom i bez kompletne pokretne imovine.

U pismu Vučiću, Kovačević ilustruje put kojim je išlo urušavanje Centra.

- Grad Kragujevac je preuzeo Centar za strna žita od Republike Srbije i dobio 55 hektara najatraktivnije zemlje u okolini, čija je vrednost veća od 40 miliona evra. Formirao je, pritom, novo preduzeće slične delatnosti, koje će preuzeti imovinu Centra kako materijalnu, tako i onu mnogo vredniju - licence za sorte strnih žita. Kako je novoformirani Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, prema preovlađujućoj oceni javnosti, partijsko preduzeće, nisam ubeđen da partijski kadrovi koji su zaseli u fotelje tog preduzeća razumeju, a još manje cene vrednosti koje im dospevaju u ruke - ističe u pismu Kovačević.

Iako, kako navodi, nije naivan i ne veruje u čuda, Blagoje Kovačević je, ipak, nedavno podsetio predsednika Vučića na njegovo prošlogodišnje obećanje da će problem Centra za strna žita biti rešen. Čudo se, naravno, nije desilo: Vučić nije ispunio ni to obećanje, te će Centar za strna žita biti rešen njegovim gašenjem. Industrijsko-poslovna zona "Feniks" koja treba da "nikne" na zemljištu koji je Centar koristio decenijama, još nije počela da se gradi, a kad će, odnosno da li će - ne zna. Novoformirani Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj ima, koliko je javnosti poznato, četvoro zaposlenih, za koje javnost ne zna šta rade. Novoformirani centar, odlukama Gradskog veća, redovno dobija subvencije iz gradske kase, a na šta ih, osim na plate ono četvoro zaposlenih, troši, takođe se ne zna.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Aleksandar Kurkanović

15. avgust 2017.

Podsetiću da Centar raspolaže sa imovinom od nešto preko 728.000 m2 njiva i skoro 4.100 m2 zgrada. Sramota je što su preko 5 godina u blokadi i da se problem nije rešavao dok još moglo da se reši. Znači dok ne dogori niko to i ne vidi...Ovamo se hvalimo da je poljoprivreda budućnost a iza toga u suštini stoji licemerje i javašluk. Tužno

Kalča

15. avgust 2017.

Sve što vredi u Srbiji ova vlast gazi. Ona je naš najveći neprijatelj.

Kragujevcanin

15. avgust 2017.

Politika sprzene privrede, koja nas vodi u siromastvo, zarad stranaca se nastavlja. I centar za strna zita je dosao na red. Kada cemo vecinski razumeti sta nam rade?

Dusan Spasic

15. avgust 2017.

A resorni ministar Nedimovic, umesto da spasava ovu svetski poznatu, staru instituciju, sastaje se sa delegacijom Kazahstana, valjda u nadi da ce ga pozvati u Astanu! Da li Nedimovic uopste ima pojma sta je Centar za strna zita?

Dusan Spasic

15. avgust 2017.

Vidim da su se botovi koncentrisali i na ovu vest o pogresnim ministrima!

Pero

15. avgust 2017.

Ovi ce polako i skole da gase zato sto nisu isplative. Ali naravno da su i skole i instituti isplativi na duge staze...

centar

15. avgust 2017.

ma ljudi, kad je vučić obećao ne brinite, poznato je da on drži obećanja, ha ha ha ha ha ha ha ha

Kraguj

01. septembar 2017.

Ovaj Blagoje je postavljen za direktora kao inženjer medju 6 doktora nauka i 3 magistra, i to od kada je Vućić na valasti od 2012. do danas. Gradonačelnik ga je ponovo imenovao za direktora 2017.te, a sad javno na sednicama Skupštine Kragujvca iznosi da je to "pijano rukovodstvo". Smejurija kako jedni druge ko bajagi ujedaju a sve ostaje isto!!!!???