Harvi Vajnštajn: Grad greha 1

Američka akademija filmske umetnosti i nauke isključila je producenta Harvija Vajnštajna iz članstva nakon optužbi da je tokom poslednjih 30 godina seksualno uznemiravao i napadao mnogobrojne žene, poručivši da „seksualnom predatorstvu i zlostavljanju nema mesta u filmskoj industriji“.

Istovremeno, kako je saopštio francuski predsednik Emanuel Makron, Francuska je počela proces oduzimanja Legije časti Vajnštajnu.

Skandal koji potresa filmsku industriju počeo je kada su NJujork tajms i NJujorker objavili da je policija počela istragu protiv Vajnštajna, uz izjave žena prema kojima ih je jedan od najuticajnijih holivudskih producenata tokom poslednje tri decenije više puta seksualno uznemiravao ili čak silovao. U međuvremenu spisak njegovih žrtava znatno je proširen i to sa sve više poznatih imena. Uglavnom je reč o glumicama i manekenkama, a neke od njih su: Gvinet Paltrou, Anđelina DŽoli, Ešli DŽad, Mira Sorvino, Rouz MekGouven…

Ovo nije prvi put da skandali vezani za seksualno uznemiravanje ili čak silovanja i pedofiliju potresaju svet šou-biznisa. Roman Polanski ili Majkl Džekson samo su neka od najpoznatijih imena koja su dovođenja u vezu sa ovakvim ponašanjem. Te priče samo su vrh ledenog brega, koji krije mračne tajne filmske industrije. Zato bi istraga, kako se mnogi nadaju, trebalo da otkrije i imena svih onih koji su za Vajnštajnovo ponašanje znali, ali su o tome ćutali.

Kada klupko počne da se odmotava, može se samo pretpostaviti do kog će sve tajnog kutka ovog lavirinta doći. Dovoljno je reći da je producent bio poznat i po finansiranju demokratske kandidatkinje Hilari Klinton tokom predizborne kampanje 2016, pa su se tako i Klintonova, ali i bivši predsednik Barak Obama, o ovom slučaju već oglasili, osuđujući Vajnštajna. Demokrate su primorane da ogroman deo njegovog novca daju u dobrotvorne svrhe.

Vajnštajn je inače prvo negirao priču, da bi se kasnije izvinjavao. Na kraju je dobio otkaz u kompaniji čiji je suosnivač i suvlasnik, dok ga je njegova druga žena Džordžina Čepman ostavila. Čak je pokušao i da se ubije.

Vajnštajn i njegov brat Bob osnivači su producentske kuće Miramaks i kompanije Vajnštajn. Producirao je brojne hitove, među kojima su „Bande Njujorka“, „Engleski pacijent“, „Dobri Vil Hanting“, „Gospodar prstenova“, „Čikago“, „Grad greha“, kao i skoro kompletan opus Kventina Tarantina. Zaslužan je za popularizaciju britanskih naslova i glumaca u Holivudu – za film „Zaljubljeni Šekspir“ čak je dobio i Oskara. Dobitnik je nekoliko Toni nagrada za produkciju brojnih brodvejskih mjuzikala.

Rođen je 1952. u Njujorku, gde i danas živi. Ima petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari